Jump to content

Prodaja udjela u d.o.o. drugoj pravnoj osobi


Cvita

Preporučene objave

Fizička osoba koja ima udjel u poduzeću A d.O.o. prodaje taj isti udjel poduzeću B d.O.o. ( ta fizička osoba je 100 % vlasnik poduzeća B ). Zanima me je li moguće prodati udjel po vrijednosti različitoj od one knjigovodstvene i jesu li sada poduzeće A i B povezane osobe i kako se tretiraju kamate fakturirane između njih ? Unaprijed zahvaljujem ! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

PREGLED MIŠLJENJA SREDIŠNJEG UREDA

Broj klase: 410-01/04-01/921

Urudžbeni broj: 513-07-21-01/04-2

Mjesto: Zagreb

Datum: 25.10.2004.

Naslov: Oporezivanja ustupanja vlasničkih udjela

 

Porezni obveznik "A" postavio je upit o poreznim obvezama koje nastaju kod ustupanja vlasničkih udjela. U upitu navodi da mu četri suvlasnika manjeg poduzeća ustupaju vlasničke udjele i to istovremeno. Obzirom na navedeno porezni obveznik postavlja upit podliježu li ustupatelji kojoj vrsti poreza, utječe li na porezne obveze okolnost da će isplata dosadašnjih vlasnika u stvarnosti biti viša od prvotno unesenog temeljnog kapitala te koje su porezne obveze za poreznog obveznik kao jedinog preuzimatelja. Na postavljeni upit u nastavku odgovaramo.

Člankom 6. stavkom 1. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj: 127/00, 150/02, 163/03 i 30/04) propisano je da se dohotkom ne smatraju primici od otuđenja financijske imovine ako to nije djelatnost poreznog obveznika.

Člankom 5. stavkom 1. Zakona o porezu na dobit (Narodne novine, broj: 127/00, 163/03)propisano je da prihode poreznog razdoblja čine prihodi od prodaje dugotrajne imovine, dobici od prodaje tražbina, prihodi od dividendi i udjela u dobiti, te dobici od prodaje dionica i udjela.

Člankom 11. stavak 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj: 47/95, 106/96, 164/98, 105/99, 54/00, 73/00, 48/04, 82/04) porez na dodanu vrijednost ne plaća se na promet zlatnih poluga koje obavlja Hrvatska narodna banka, domaćih i stranih sredstava plaćanja, novčanih potraživanja, vrijednosnica i udjela u poduzećima.

Shodno navedenom, primici koje ostvare fizičke osobe od otuđenja financijske imovine, ako im to nije djelatnost, ne smatraju se dohotkom, pa ni ne podliježu obvezi plaćanja poreza na dohodak prema odredbama Zakona o porezu na dohodak. Prihode od prodaje udjela pravna osoba, kao i tuzemna poslovna jedinica inozemnog poduzetnika koja dobit utvrđuje i plaća prema odredbama Zakona o porezu na dobit iskazuje kao prihode poslovnog razdoblja.

S odgovorom upoznajte podnositelja upita.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija