Jump to content

Ovrha za uredno placen racun


HanzSolo

Preporučene objave

Dakle ovako, prije nekih desetak dana mi je sjela ovrha od 100kn plus 150kn troškova FINe; kada sam provjerila o cemu se radi ispostavilo se da je to bila nekakva kazna koju sam uredno platila u roku od 8 dana od dobivanja iste. S obzirom da imam potvrdu na kojoj se jasno vidi da je iznos uredno uplaćen i kada je placen, nije mi jasno na temelju cega je doslo do ovrhe. Obavjest također nisam dobila, ono sto mene zanima je koja su moja prava i sto mogu poduzeti u vezi toga? Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čija je kazna?

 

U prisilnu naplatu su išli greškom, ali je čudno da ti nisu poslali novu obavijest nakon isteka tih 8 dana. Put bi bio da odeš onima koji su ti izdali kaznu napraviti uvid u spis da se vidi gdje je zapelo, da im priložiš kopiju potvrde o plaćanju i zatražiš povrat.

 

Kazna se sigurno vraća u tom slučaju, jedino nisam siguran kako ide s troškovima FINA-e, pa ćeš za to pričekati nekog drugog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je pogreškom ovrhovoditelja rješenje o ovrsi poslano na prisilnu naplatu iako je cjelokupna tražbina već bila plaćena, ovrhovoditelj je dužan ovršeniku naknaditi i troškove provedbe ovrhe koje je FINA naplatila.

 

Radi se o odgovornosti za štetu. Ako je osnova za plaćanje protupravno poslana na prisilnu naplatu (a je, ako je iznos već dobrovoljno plaćen) ovrhovoditelj je svojom radnjom ovršeniku nanio štetu u visini naknade koju je FINA naplatila, a do koje ne bi došlo da ovrhovoditelj nije protupravno postupio.

 

Dakle, naknadu troškova provedbe ovrhe možete također potraživati od ovrhovoditelja - u vašem slučaju izdavatelja predmetne kazne koju ste uredno platili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Radi se o odgovornosti za štetu. Ako je osnova za plaćanje protupravno poslana na prisilnu naplatu (a je, ako je iznos već dobrovoljno plaćen) ovrhovoditelj je svojom radnjom ovršeniku nanio štetu

 

Hmm! Ako se radi o prometnoj ili sličnoj kazni, mislim da u nalogu za plaćanje decidirano stoji da se u slučaju dobrovoljnog plaćanja kazne obavezno mora dostaviti dokaz o plaćanju nadležnoj PU, jer oni nemaju uvid u izvadak budući da se kazne uplaćuju u proračun! Ako se radi o tome onda ovrhovoditelj ima opravdanje budući da ovršenik nije postupio prema uputama u nalogu za plaćanje kazne!:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, odeš onima koji su ti izdali kaznu. Uredno vraćaju novce, tako da ne bi smjelo biti problema, a svakako javi kako je prošlo da imaju informaciju i oni koji ubuduće budu u takvoj situaciji.:palac:

 

Da, vjerojatno će vratiti iznos kazne, ali troškove prisilne ovrhe (fina) i ostale troškove postupka neće! A i za iznos kazne će biti vrlo čupavo vraćanje s obzirom da je to prihod državnog proračuna a ne MUP-a! Imaju i temelj za ne vraćanje kako sam ranije naveo, formulaciju u nalogu za plaćanje da se po uplati obavezno mora izvijestiti nadležna PU i priložiti dokaz uplate (uplatnica)! :policajac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija