Jump to content

preuzimanje progona


tehničarka

Preporučene objave

Dobro veče svima.

U siječnju ove godine sam podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela tjelesne ozljede počinjenog iz mržnje iz čl. 117.st.2 Kaznenog zakona, koje se dogodilo u prosincu prošle godine. Državno odvjetništvo mi je sad odbacilo kaznenu prijavu uz obraloženje da nije riječ o djelu iz mržnje već samo o tjelesnoj ozljedi i da isto ide po privatnoj tužbi. Malo sam čitala i vidim da je ipak državno odvjetništvo u pravu i da nije riječ o djelu iz mržnje. E sad, znam da u Zakonu o kaznenom postupku piše da ako je podnjeta kaznena prijava, a utvrdi se da je riječ o kd-u po privatnoj tužbi, da će se prijava smatrat pravovremenom privatnom tužbom ako je podnesena u roku.

Ja po uputi odo-a mogu preuzet progon u roku od osam dana i predložit sucu istrage provođenje dokaznih radnji, tako mi piše. Ja taj dio ne razumijem, ako se moja prijava smatra privatnom tužbom, zašto onda išta predlažem sucu istrage? Zar nije po privatnoj tužbi skroz drugačiji postupak u kojem samo ja dokazujem svoje (kao u parnici) bez sudjelovanja suca istrage?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Udario me jedan susjed s kojim smo već godinama u zavadi i čovjek nas stvarno ne voli zbog naše vjeroispovijesti pa sam zato mislila da je riječ o djelu iz mržnje. Odo je rekao da nema dokaza da me je udario zbog različite vjeroispovijesti već iz nekog drugog razloga, pa da zato nije riječ o djelu iz mržnje jer je to uređeno člankom 87. st. 21. KZ-a, u što ne ulazi moj slučaj pa da je zato trebalo ići privatnom tužbom. I slažem se da bi bilo gotovo nemoguće dokazatu da me je zbog različite vjeroispovijesti udario, čak moguće i da nije iz tog razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, imate rok od 8 dana od primitka ovog rješenja o odbačaju ODO-a, da podnesete privatnu tužbu. Ili ako ste doista uvjereni da bi se radilo o tzv. zločinu iz mržnje, da u istom roku idete sa zahtjevom za provođenjem dokaznih radnji sucu istrage. Ovo potonje baš i ne bih sugerirao, posebice obzirom i na vaše vlastite navode ovdje.

 

Ovo sa poukom o pravima oštećenika, koja vam je istaknuta u rješenju o odbačaju ODO-a, to vam je uobičajen princip rada DORH-a, jedina "mana" ovdje je da DORH nije uvidio ovu razliku odnosno nije vam je dovoljno jasno opisao.

 

Vi odlučite, ali slažem se sa Ruby, mislim da je bolje rješenje ići sa privatnom tužbom. Svakako možete i konzultirati odvjetnika kaznenjaka, ali ću isto tako napomenuti, iz prakse, zločini iz mržnje se teško dokazuju, pogotovo u ovakvim slučajevima poput vašeg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija