Jump to content

gradnja bez suglasnosti


deakos

Preporučene objave

Poštovani, susjedova kuća se nalazi u istom dvorištu ispred naše kuće udaljena svega 1-2m od naše kuće. Naša kuća je katnica a njegova prizemnica bez krova jer u kupoprodajnom ugovoru piše da susjed nema pravo dizati ni cm jer bi time zatvorio ssvaki naš pogled. Sada susjed tvrdi da ima pravo dići potkrovlje od 1,20m ćime bi isto nas zatvorio.

Molim pomoć kako postupiti i da li susjed ima pravo na dizanje potkrovlja. Napominjem da mi imamo gradevinsku dozvolu, te je kuća ucrtana u katastru, dok njegova nije ucrtana.

Hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se nameće nekoliko dodatnih pitanja, što znaći u istom dvorištu (na istoj čestici?), tko je stavio takav uglavak u ugovor i kada, što znaći da nije ucrtana (građena po nekakovoj dozvoli ali nikad nije provedeno kroz katastar i ZK ili uopće nije legalna?) i je li poradi toga podnesen zahtjev za donošenje Rješenja o izvedenom stanju.

No, da pojednostavimo, za takav zahvat mu treba građevinska dozvola. Za izdavanje iste potrebno je da je građevina postojeća (legalna), te da su predviđeni radovi u skladu sa odredbama prostornog plana. Dakle, mogu li se izvesti takovi radovi i pod kojim uvjetima. Pa u samom postupku izdavanja građ.dozvole biti će te kao susjed (ako se građevina nalazi na susjednoj čestici) pozvani na uvid u spis predmeta, gdje će te moći dati svoje primjedbe, ali to uglavnom nije od nekog prevelikog utjecaja na izdavanje dozvole. Vjerovatno tako ni sporni uglavak. Niti bi on bio od nekakovog interesa građ.inspekciji. To bi ste (ako se radi o ugovoru između vas i susjeda) vjerovatno morali ostvarivati kroz parnicu.

Ako je kojim slučajem dobio Rješenje o izvedenom stanju, mogao bi samo uz glavni projekt staviti krov bez nadozida.

Ako pak građevina nije legalna, predviđeni radovi ne bi ispunjavali uvjete određene PP, može tvrditi i da ima pravo podignuti još dva kata, to su samo prazne rijeći. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima. Kuća nije legalna jer je pokrenut postupak legalizacije ali bi on prije donošenja Rješenja o izvedenom stanju i Glavnog projekta digao potkrovlje i onda bi sve zajedno legalizirao.Kuća je na zajedničkoj čestici pa je i više od 2/3 čestice iskorišteno pa ne bi vjerojatno ni mogao dobiti Rješenje, ali uz vezu sve je moguće.

Što ako pokrene radove, da li mi imamo pravo zvati građevinsku inspekciju ili koje mogućnosti imamo? Da li imamo pravo provjeriti u kojem stadiju je legalizacija i kome se obratiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, deakos je napisao:

 Kuća nije legalna jer je pokrenut postupak legalizacije ali bi on prije donošenja Rješenja o izvedenom stanju i Glavnog projekta digao potkrovlje i onda bi sve zajedno legalizirao.

Da, jasno mi je i zašto. Jer bi dobivanjem Rješenja o izvedenom stanju eventualno ozakonio postojeći dio te dobio mogučnost stavljanja krova bez nadozida. Dakle, onda ništa od iole adekvatnog potkrovlja. No, takvi radovi prije donošenja Rješenja su opet nelegalni jer se može ozakoniti samo ono što je vidljivo na DOF5-u iz 2011. A tu je vidljiva samo ravna ploća.

Nažalost bijah svjedok da se u postupcima po Zakonu o postupanju sa nezakonito izgrađenim građevinama dešavalo svašta, pa kako i vi spominjete vezu, moguće da je i ta veza takovo što savjetovala, moguće da će ista osoba izići na teren poradi očevida koji je obvezan prije donošenja Rješenja pa su tak o mislili sve skupa ozakoniti, no kao što rekoh svejedno je podizanje nadozida za 1,2m nelegalno. Pa nastavno na ovo pitanje,

prije 1 sat, deakos je napisao:

Što ako pokrene radove, da li mi imamo pravo zvati građevinsku inspekciju ili koje mogućnosti imamo?

da, imate pravo.

prije 1 sat, deakos je napisao:

 Da li imamo pravo provjeriti u kojem stadiju je legalizacija i kome se obratiti?

U upravnom tijelu gdje se zahtjev predao, tj, na čijem se području nalazi nezakonito izgrađena zgrada. Ne znam kada je podnesen zahtjev za izdavanje Rješenja, ali prije donošenja istog nadležno upravno tijelo je dužno strankama koje imaju pravni interes (dakle i vama) omogučiti uvid u spis radi izjašnjavanja, no kvaka je u tome da se taj poziv objavljuje na oglasnoj ploći toga tijela pa mnogi ljudi nemaju pojma kada i gdje kao zainteresirana stranka mogu izvršiti uvid u spis i izjasniti se poradi istoga, a odredbe zakona onda kažu da se Rješenje može donijeti i ako se zainteresirana stranka nije odazvala pozivu, te dastranka koja se nije odazvala pozivu za izjašnjenje ne može zbog toga tražiti obnovu postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 sati , deakos je napisao:

Što ako pokrene radove, da li mi imamo pravo zvati građevinsku inspekciju ili koje mogućnosti imamo? 

Ako počnu radovi, sve snimajte. Možete na prozore svoje kuće postaviti kamere i natpis 'prostor je pod video nadzorom'. Sumnjam da će izvođači htjeti raditi u takvim uvjetima.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija