Jump to content

Pravo suduznika/jamca na hipoteku kod djelomicnog namirenja


MeetDave

Preporučene objave

Mirko je kupio stan vrijedan 100000Eura stambenim kreditom te ima jednog jamca/suduznika. Na tom stanu je i hipoteka banke za stambeni kredit iznos od 90000Eura. Stan je ubrzo poklonio (prenio vlasnistvo) kcerki, banku nije bilo briga jer je hipoteka i dalje ostala na stanu. Nakon 5 godina, Mirko upada u financijske probleme i od mjesecnog anuiteta od oko 1000 Eura placa samo 600 dok preostalih 400 Eura placa jamac/suduznik. Moze li se jamac/suduznik, koji djelomicno isplacuje kredit svaki mjesec, uknjiziti na stan ili nekako drukcije naplatiti? Banka naravno i dalje ima hipoteku na stanu koji je vec 5 godina u vlasnistvu Mirkove kcerke. A Mirko je u blokadi i nema nikakve imovine.

Takodjer, moze i zeli li banka jedan dio zaloznog prava prenijeti na jamca? Sto ako jamac ceka 20 godina da se isplati cijeli kredit, moze li se tada uknjiziti na stan za cjelokupni iznos uplacivan malo pomalo kroz 20 godina?

Hvala na odgovoru!

uređeno: od MeetDave
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , MeetDave je napisao:

Možda je u vremenu naišao netko tko bi znao odgovor na pitanje?

činjenica otplate tuđeg kredita nije osnova stjecanja stvarnih prava na imovini dužnika,međutim Vi nakon otplate kredita možete podići tužbu za isplatu protiv glavnog dužnika, te od njega tražiti povrat uplaćenog zajedno s kamatama. Potrebno je istaknuti kako zastara podizanja takvog tužbenog zahtjeva nastupa u roku 5 godina od dana isplate, te da nakon isteka tog roka ne možete sudskim putem ostvariti svoja prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiraj

činjenica otplate tuđeg kredita nije osnova stjecanja stvarnih prava na imovini dužnika

Svjestan sam navedenog no pogledajte čl 92. ZOO:

Citiraj

 

Subrogacija u slučaju djelomičnog ispunjenja

(1) U slučaju djelomičnog ispunjenja vjerovnikove tražbine na ispunitelja prelaze sporedna prava kojima je osigurano ispunjenje te tražbine samo ako nisu potrebna za ispunjenje ostatka vjerovnikove tražbine.

(2) Ali vjerovnik i ispunitelj mogu ugovoriti da će se koristiti jamstvima razmjerno svojim tražbinama, a mogu ugovoriti i da će ispunitelj imati pravo prvenstvene naplate.

 

Znači li ovo da, obzirom da je hipoteka sporedno pravo kojim je osigurano ispunjenje trazbine banke, hipotetski mogu kao ispunitelj ugovoriti s vjerovnikom (bankom) korištenje jamstva (hipoteke nad stanom) razmjeno mojoj tražbini? Iako mislim da banka na to nikad ne bi pristala, zato jer ne mora i nije joj u interesu.

uređeno: od MeetDave
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MeetDave je napisao:

Znači li ovo da, obzirom da je hipoteka sporedno pravo kojim je osigurano ispunjenje trazbine banke, hipotetski mogu kao ispunitelj ugovoriti s vjerovnikom (bankom) korištenje jamstva (hipoteke nad stanom) razmjeno mojoj tražbini?

mišljenja sam da može,no opet ističem da je to moguće tek nakon otplate kredita,na što upučuje i odluka Županijskog suda u Varaždinu, Gž. 20/05-2 od 12. V. 2005.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiraj

na što upučuje i odluka Županijskog suda u Varaždinu, Gž. 20/05-2 od 12. V. 2005.

Proučio sam navedenu odluku i naišao na sljedeće:

 

Citiraj

a pri tome i ovaj sud smatra da takova zakonska subrogacija prijelaza vjerovnikovih prava na jamca prelazi tek potpunim ispunjenjem potraživanja vjerovnika. To znači u konkretnom slučaju da će prava I tužene kao vjerovnika prijeći na tužitelja kao jamca temeljem predmetnog Ugovora o kreditu koji sadrži i Ugovor o jamstvu, sa svim sporednim pravima i garancijama njegova ispunjenja tek kada tužitelj I tuženoj u potpunosti ispuni potraživanje I tužene prema II tuženiku.»

Znači li ovo da čak i ako je otplaćen kredit, ukoliko tužitelj (jamac) nije u potpunosti već samo djelomično ispunio potraživanje banke prema glavnom dužniku dok je ostatak ispunio glavni dužnik, na njega ne prelaze sporedna prava?

Također me zanima što je sa zastarom u ovakvim slučajevima, te što ukoliko ispunitelj nije jamac već npr. solidarni dužnik?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija