Jump to content
Drugar1

Drzavljanstvo za iseljenike - Koje su tacno kriterije za iseljenike?

Preporučene objave

Dobar dan, 

imam jedno pitanje u vezi drzavljanstva za iseljenike.

Ja imam drzavljanstvo Austrije i zivim u njoj. Porijeklom sam bosnjak iz Bosne a zelim hrvatsko drzavljanstvo radi imovine u Hrvatskoj.

Procitao sam zakon o drzavljanstvu i u njemu pise:

Iseljenik iz stavka 1. ovoga članka je osoba koja se iselila s područja Republike Hrvatske u namjeri da u inozemstvu stalno živi.

Jel to znaci da ja udovoljavam pretpostavke ovoga zakona ako se kao EU drzavljanin prijavim u svojoj kuci u Hrvatskoj na primjer 1 sedmicu ili 1 mjesec pa se onda odjavim pa opet u Austriji prijavim? Naravno da govorim i pisem hrvatski i da mogu proci test za naturalizaciju. Penzioner sam, tako da nemam neke obaveze koje bi me stisle da moram biti odredjeno vrijeme u nekoj drzavi.

Tacnije bi me zanimalo koje su konkretne kriterije da bi se covjek priznao kao iseljenik?

Hvala unaprijed!

Pozdrav
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da se ti za stalno odjaviš iz Austrije i odseliš trajno u drugu državu bio bi iseljenik.A po tim tvojim šemama ti bi u RH imao samo kratkotrajni ili privremeni boravak pa ne možeš ni iselit.

Iselili su oni koji su u RH imali prebivalište,osobnu i putovnicu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , sivko je napisao:

Da se ti za stalno odjaviš iz Austrije i odseliš trajno u drugu državu bio bi iseljenik.A po tim tvojim šemama ti bi u RH imao samo kratkotrajni ili privremeni boravak pa ne možeš ni iselit.

Iselili su oni koji su u RH imali prebivalište,osobnu i putovnicu.

Tacno iz tog razloga trazim kriterije Po kojima bi mogao proci kao iseljenik. Posto sam eu drzavljanin se mogu jednostavno prijaviti bez vize, privremenog boravka itd. Samo me zanima koliko dugo se treba biti prijavljen, prije Nego sto se moze odjaviti pa da bi se racunao kao iseljenik.

Nigdje nisam pronasao da je potrebno Imari osobnu, putovnicu ili drzavljanstvo hrvatske za to. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Drugar, da skratimo. Iseljenik niste niti trenutno možete biti. Pojednostavljeno, iseljenici ili emigranti su oni koji su živjeli i napustili RH za vrijeme bivše juge zbog ekonomskih, vjerskih, političkih ili osobnih razloga s namjerom da tamo stalno žive. Iseljenici ili emigranti su i ovi mladi koji također odlaze van iz ekonomskih razloga s namjerom da tamo stalno žive. Iseljenici ili emigranti su i ovi Afganistanci i ostali koji masovno bježe u EU. Ali su iseljenici iz Afganistana ili koje več države dolaze.

Shodno navedenom, vi ste iseljenik iz BiH u Republiku Austriju i vjerovatno prema sličnom tamošnjem zakonu ste mogli dobiti državljanstvo BiH. Kao državljanin Austrije možete se iseliti iz iste u RH s namjerom da ovdje stalno živite, te postati doseljenik. Živjeti tu 8 godina neprekidno sa prijavljenim boravkom i statusom stranca sa stalnim boravkom. Nakon toga roka zatražiti državljanstvo RH.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 6 sati , Drugar1 je napisao:

Tacno iz tog razloga trazim kriterije Po kojima bi mogao proci kao iseljenik. Posto sam eu drzavljanin se mogu jednostavno prijaviti bez vize, privremenog boravka itd. Samo me zanima koliko dugo se treba biti prijavljen, prije Nego sto se moze odjaviti pa da bi se racunao kao iseljenik.

Nigdje nisam pronasao da je potrebno Imari osobnu, putovnicu ili drzavljanstvo hrvatske za to. 

Kao državljan eu-a ipak si stranac.Do 90 dana možeš bit na kratkotrajnom boravku a preko toga moraš prijavit privremeni boravak.Nakon 5 godina neprekodnog boravaka imaš pravo na stali boravak a tek onda imaš pravo tražit državljanstvo.

Nakon što odjaviš kratkotajni ili privremeni boravak nisi iseljenik nego ti prestaje boravak.Ovo je sve iz Zakona o stancima.

A iseljenici su dužni priložit

"Ovjerena preslika putne ili druge javne isprave temeljem koje je osoba iselila iz Republike Hrvatske u inozemstvo (prilažu samo iseljenici, njihovi potomci do 3. stupnja srodstva u ravnoj liniji i njihovi bračni drugovi)

"– za iseljenike, njihove potomke do 3. stupnja srodstva u ravnoj liniji i njihove bračne drugove navesti tko je, kada i u kojim okolnostima iselio iz Republike Hrvatske, uz prilaganje odgovarajućih dokaza,"

a ti takvo što sa prebivalištem u RH nemaš.

Uređeno od sivko

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 9 minuta, sivko je napisao:

Nemam pojma što te to sad zanima kad svi imaju državljanstvo RH.

Piše da nisu iseljenici oni koji su iselili u rebublike bivše yu,ali nigdje nisam našao da li to vrijedi od uspostave RH ili može i prije.

Evo ja sam pitao u ambasadi u Beču pa su mi rekli, da vrijedi dati zahtjev samo ako su se ljudi iselili poslje upostave RH u drugu republiku bivse drzave, ali ipak da to Zagreb odlucuje i da oni u ambasadi ne mogu dati tacan odgovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×