Jump to content

Stanovanje i zdrastveno nakon sporazumnog raskida braka


Matilda_C

Preporučene objave

Postovanje!

Zanima me kako se pravno gleda na nastavak stanovanja u nekretnini u kojoj boravimo suprug i ja vec 15 godina.

Situacija je ovakva: Prije zasnivanja braka suprug je nasljedio 1/3 nekretnine, druge dvije trecine drze njegov brat i otac. Nakon sklapanja braka, mi se useljavamo u tu nekretninu i tamo zivimo zajedno vec 15 god. Ja radim periodicne poslove, od kojih bi mi godisnji prihodi bili 1000-1500 kn mjesecno, ali sam defakto kucanica. Nemamo djece niti ikakve zajednicke imovine. Zadrzavam li ja ikakvo pravo stanovanja nakon sporazumnog raskida i je li moguce u prijedlog sporazumnog raskida unijeti stavku po kojoj se meni i dalje daje pravo na stanovanje u toj nekretnini, pod uvijetom da se oboje slozimo? Imaju li pravo na sudjelovanje u toj odluci njegov brat i otac posto su suvlasnici stana? Ima li me on pravo izbaciti iz stana nakon raskida ukoliko se takav prijedlog ne moze napisati.

Drugi problem je oko mojeg zdrastvenog osiguranja, trenutno sam osigurana preko supruga, i posto nisam prijavljena na burzu rada, imam li ikakvo pravo na besplatno zdrastveno osiguranje ili zadrzavam li nekakva prava nakon rastave?

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovom što navodite, nažalost, nemate nikakva prava na taj stan, pošto nije bračna stečevina, već osobna imovina, jedino možete tužbom zatražiti od njegovog brata i oca da Vam plate možebitna ulaganja u stan, ali i oni od Vas mogu zatražiti plaćanje stanarine, tako da neznam koliko Vam se to isplati...

Obavezno zdravstveno osiguranje je obveza svih građana RH po bilo kojoj osnovi, prijavite se na Zavod za zapošljavanje i preko njiih ćete biti zdravstveno osigurani, a i po Vašem pisanju, nemate prevelika primanja, stječete pravo i na besplatno dopunsko osiguranje (dobrovoljno, participaciju) pa se radi toga Zamolbom obratite HZZO-u, Odjelu za dobrovoljno (dopunsko) zdravstveno osiguranje i zatražite dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna, naravno, uz dokaze da na to imate pravo, tj. dokaze o Vašim primanjima, s kojim ćete dokazati da ispunjavate cenzus za odobravanja dobrovoljnog (dopunskog) osiguranja na teret državnog proračuna...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, Matilda_C je napisao:

 

Situacija je ovakva: Prije zasnivanja braka suprug je nasljedio 1/3 nekretnine, druge dvije trecine drze njegov brat i otac. Nakon sklapanja braka, mi se useljavamo u tu nekretninu i tamo zivimo zajedno vec 15 god.  Nemamo djece niti ikakve zajednicke imovine. Zadrzavam li ja ikakvo pravo stanovanja nakon sporazumnog raskida i je li moguce u prijedlog sporazumnog raskida unijeti stavku po kojoj se meni i dalje daje pravo na stanovanje u toj nekretnini, pod uvijetom da se oboje slozimo? Imaju li pravo na sudjelovanje u toj odluci njegov brat i otac posto su suvlasnici stana? Ima li me on pravo izbaciti iz stana nakon raskida ukoliko se takav prijedlog ne moze napisati.

Drugi problem je oko mojeg zdrastvenog osiguranja, trenutno sam osigurana preko supruga, i posto nisam prijavljena na burzu rada, imam li ikakvo pravo na besplatno zdrastveno osiguranje ili zadrzavam li nekakva prava nakon rastave?

Hvala unaprijed!

imaš pravo  stanovati u nekretnini dok to suvlasnici ne upute pismeni prijedlog za sklapanje ugovora o najmu.

tada se iseli ili čekaj deložaciju.

brat i otac kao suvlasnici takođe odlučuju. nemaju te pravo izbaciti ali imaju pravo tražiti plaćanje najma i djela režija.

prijavi se na burzu rada. ako imaš više od 50 godina zakonski si radno nesposobna pa traži  uzdržavanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija