Jump to content

odgovornost direktora


korisnica12

Preporučene objave

Poštovani,

prijateljica bi trebala samo formalno postati direktorica manjeg d.o.o. zbog odlaska trenutnog direktora u mirovinu. On bi i dalje obavljao taj posao kao prokurist. Da li postoji pravna mogućnost da se odgovornosti direktora prenesu na prokurista, odnosno smanji odgovornost drektora? Ili kakav bi eventualno ugovor trebala imati da ne padne sva odgovornost (kaznena, imovinska) na nju s obzirom da vjerojatno neće imati uvid u sve aspekte poslovanja..

 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, korisnica12 je napisao:

Ja sam također sličnog mišljenja. Međutim radi se o puno većoj plaći, osoba čija je tvrtka je bliski rođak, tvrtka je mala i nema baš previše prostora za neke velike prevare. Dakle nema načina da smanji svoju odgovornost? Hvala na odgovorima.

Ako se prijateljica želi prihvatiti tog posla, onda bi trebala znati i što potpisuje na svakom dokumentu koji joj dođe na stol. Ona sama znade da li se u toj firmi radi sve po zakonu ili se ponekad, da tako kažem,  'na kreativan način zaobilaze zakoni'.

Prijateljica bi trebala otvoreno porazgovarati sa gazdom, i postaviti se tako da njemu bude jasno da ona neće biti spremna potpisivati stvari i preuzimati odgovornost za nešto protivno zakonu. 

A odgovornost uvijek postoji, to i jest razlog zašto direktor ima veću plaću od 'šljakera'.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Moj brat je na nagovor oca uzeo poziciju direktora u ocevom d.o.o kako bi on mogao u mirovinu. D.o.o je u dugovima a otac je vec od tad u mirovini te su mu opskrbljivaci sirovina sjeli na penziju kako bi naplatili dug. (mislim da je potpisao i osobnu zaduznicu). Ukoliko otac nece moc vratiti dug ili mu se nesto dogodi, dali ce moj brat bit zakonski progonjen ili ce mu ovrha moc sjest na osobnu imovinu? nije nista obavljao kao direktor nego je preuzeo poziciju kako bi otac mogao u mirovinu. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Direktor d.o.o. ne odgovara za dugove poduzeća svojom osobnom imovinom, tako da je s te strane siguran (očeva situacija je drugačija ako je izdao osobnu zadužnicu, tj. ako je osobno preuzeo odgovornost i dug).

Međutim, u slučaju očeve smrti, nasljeđuju se i dugovi, pa na taj način možete (kao nasljednici) doći u poziciju da vraćate dug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija