Jump to content

Ishodovanje uporabne za zgrade prije 1968


ssssamanta730@gmail.com

Preporučene objave

Postovani,

Molim savjet glede ishodovanja uporabne dozvole za kucu koja posjeduje uvjerenje o starosti objekta, odnosno izgradjena je prije 1968.

Naime zgrada je kupljena 1979 te je u istoj na tavanu postojalo stubiste sa izlazom na krov.

Dio je u naravi krov i dio je plato koji sluzi kao krovna terasa.

Nadlezni referent ureda za graditeljstvo tvrdi da taj dio nije izgradjen prije 1968, medjutim ja to ne znam, buduci da je to zateceno stanje. Inace radi odrzavanja malo sam renovirao stubiste i plato na terasi.

Inace se zgrada nalazi u starogradskoj jezgri, gdje se uvijek mora konzultirat sa konzervatorima.

Shodno tome molim vas za savjet kako ishodovat uporabnu dozvolu.

Inace napominjem da uvidom u avionski snimak do 1968 nije vidljivo niti kroviste a kamoli otvor.

Zahvaljujem i lp!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , ssssamanta730@gmail.com je napisao:

za kucu koja posjeduje uvjerenje o starosti objekta, odnosno izgradjena je prije 1968.

Što vi to točno imate, Uvjerenje da je građevina evidentirana do 15. veljače 1968 nadležnog katastarskog ureda, odnosno Središnjeg ureda DGU ili Uvjerenje o vremenu građenja građevine nadležnog upravnog odjela za gradnju? I Uporabna vam je potrebna za što?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ssssamanta730@gmail.com je napisao:

Imam uvjerenje iz katastra a uporabna treba zbog rentanje stana?

Za običan najma stana koliko je meni poznato ne treba vam uporabna, prema Zakonu o gradnji samo najmoprimcu morate predati energetski cert. ili njegovu kopiju.

Za eventualnu potrebu dokazivanja uporabljivosti građevine u vašem slučaju se može postupiti prema čl.174 navedenog zakona, zatražiti upis zabilježbe u ZK da je za građevinu priložen akt za uporabu, a što je prema čl.175 i uvjerenje katastra o evidentiranju građevine prije 15. veljače 1968.

Ako se radi o iznajmljivanju u turizmu, za dobivanje rješenja o pružanju usluga u domačinstvu je potrebno priložiti uvjerenje o uporabljivosti građevine, no donošenjem zadnjeg Zakona o gradnji stvorilo se razmimoilaženje u mišljenjima oko takovog akta u raznim upravnim odjelima. Naime, neki su se uhvatili toga da je za takove građevine jedini dokaz uporabljivosti Uporabna dozvola za građevine izgrađene do 15. veljače 1968, dok je drugima (uz što se i osobno slažem) dovoljan bilo koji akt izdan prije, a o čemu govori i čl.175 st.6 da se u smislu ovoga zakona (dakle ne više samo u smislu čl.174) svi ti akti iz stavaka 2, 3, 4 i 5 smatraju uporabnom dozvolom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, treba mi za iznajmljivanja jednog stana u kuci. U biti dobila sam rješenje uz dokaz da sam predala zahtjev za uporabnu. E sad nadležni odjel za graditeljstvo je promptno došao obavit tehnički pregled, prije izdavanja uporabne. Uviđajem tvrde da krovna terasa nije rađena prije 1968.g., ja to ne znam, iz avio snimke prije 1968.g. nije vidljiv ni krov, kamoli otvor na krovu. Ukoliko se odbije uporabna neću više moći rentat, iako je prostor, stan uprabljiv a sporni dio je na tavanu. 

Ukoliko povučem zahtjev stvar je momentalno riješena, ali će vjerojatno to bit dostavljeno uredu za turizam? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja uzimam stambeni kredit i dajem nekretninu pod hipoteku. Izvadio sam uvjerenje iz katastra da je kuća evidentirana prije 1968, ali mi je procjenitelj iz banke napomenuo da to vjerojatno neće biti dovoljno, da moram izvaditi uporabnu dozvolu a za to se malo čeka, jer da će u protivnom vjerojatno kredit biti odbijen. Ima li možda netko takva iskustva. Dali je moguće neko drugo osiguranje kredita?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , ssssamanta730@gmail.com je napisao:

E sad nadležni odjel za graditeljstvo je promptno došao obavit tehnički pregled, prije izdavanja uporabne. Uviđajem tvrde da krovna terasa nije rađena prije 1968.g.,

Ne znam kojim oni to dokazima raspolažu u svojoj tvrdnji, no nije mi jasno što vam je uopće bila potrebna Uporabna ako već imate akt koji se smatra uporabnom dozvolom u smislu Zakona o gradnji. Napomenuh da neki upravni odjeli tumače odredbe zakona na svoj način, ali moju tvrdnju oko tumačenja čl.175 st.6 potkrepljuje i stranica HGK u dijelu Potrebni dokumenti.

prije 11 sati , ssssamanta730@gmail.com je napisao:

Ukoliko povučem zahtjev stvar je momentalno riješena, ali će vjerojatno to bit dostavljeno uredu za turizam? 

Prema odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ukoliko se rješenje o odobrenju ukida, da.

prije 7 sati , ivistipe je napisao:

ali mi je procjenitelj iz banke napomenuo da to vjerojatno neće biti dovoljno, da moram izvaditi uporabnu dozvolu

Ukoliko nemte nikakav drugi akt o uporabi pribavljen po prijašnjim zakonima.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa radi se o odjelu za gradnji, koji je tehničkim pregledom utvrdio da postoji, otvoreno krovište koje, prema materijalima, ukazuju da nije izvedeno prije 68. Zato na bazi zapisnika utvrđuju da bi taj minorni dio trebalo riješit. 

Naravno da se možemo žaliti i tražiti snimak iz katastra, vještaćenje arhitekte o starosti izvedenog, itd.... mislila sam da je najbolje odustati privremeno.

 

pogledala sam dokumente na stranicama HGK, hvala Vam!

Medjutim u čl. 175. st. 4. kaže da se uz uvjerenje katastra da je zgrada evidentirana prije 15.02. 1968.g. traži i uvjerenje upravnog tijela da je zgrada izgrađena do 15.02.1968., u našem slučaju uporabna, prema uputi ureda za turizam. Dakle ispada da tek sa ta dva dokumenta smatra se da je sve zakonito? Šta ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , ssssamanta730@gmail.com je napisao:

Dakle ispada da tek sa ta dva dokumenta smatra se da je sve zakonito? Šta ne?

Ne. Zakoni ih navodi kao akte koji su mogli bit izdani na temelju prijašnjih propisa kojima se izjednačava sa zakonitom građevinom. Mogao je biti izdan jedan ili drugi. Isto kao i u st.3. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija