Jump to content

Dogovor o vidjenje djeteta bez suda


Matilda2

Preporučene objave

Pozdrav. 

Nakon raskida vanbracne zajednice, imamo poteškoća s dogovorom oko viđenja djeteta. Načelni dogovor je postignut, stvoren uglavnom prema željama oca, kojeg se uglavnom ne pridržava, javlja navecer da će ujutro doći po dijete i sl. Trogodišnje dijete inače živi s majkom.

Ono sto me zanima, je li moguće napraviti sporazumni raspored zajedno s CZSS, ali bez intervencije suda i bez određivanja alimentacije?

Rado bismo izbjegli sudsko natezanje, ali potvrda o tome gdje dijete živi i kad vida drugog roditelja nam je važna kako zbog selidbe i prijave prebivališta, tako i zbog normalnijeg odnosa među bivšim partnerima. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, ako je dogovor nemoguć, nažalost nije, jer samo sud može donijeti odluku o roditeljskoj skrbi (s kojim roditeljem će dijete živjeti, vrijeme viđanja i kontaktiranja sa drugim roditeljem, maravno, i određivanje plaćanja uzdržavanja za dijete), jer je to izričito pravo djeteta, tako da bi se kršilo njegovo pravo zagarantirano mu zakonom...

No, Vi možete, sa izvanbračnim suprugom, sastaviti plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, koji opet sud provjerava i odobrava kako bi dobio svojstvo ovršne isprave, to Vam je kud i kamo jednostavnije nego se "natezati",  kako Vi kažete, po sudu, a obrazac plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi imate. u svakom CZSS, kao i na stranicama nadležnog Ministarstva..

Također, zajedničko ostvarivanje roditeljske skrbi može biti uređeno i odlukom suda koja se temelji na sporazumu roditelja....

Ipak sam mišljenja, po Vašim navodima kako se otac ne pridržava Vašeg usmenog dogovora, da bi Vam sigurnije bilo sastaviti Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i predložiti ga sudu na provjeru i odobravanje....

Znači, ništa bez suda, sud je taj koji pazi na dobrobit djeteta, naravno, uz pomoć nadležnog CZSS...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru. 

Obrazac sam već našla. Dakle, možemo ga zajedno ispuniti i predati Centru, a oni rješavaju postupak dalje? Ili ipak moram podnijeti zahtjev za postupak na općinskom sudu?

Iako generalno sasvim solidno surađujemo, ne bih htjela da počne raditi probleme kroz prijave djeteta na drugu adresu ili nešto slično, već bih rado imala crno na bijelo, pisano naravno uz zajednički dogovor, o tome kod koga dijete živi (o čemu smo se usuglasili) i kad vida drugog roditelja. 

 

Hvala puno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon ispunjenja obrasca, poziva Vas centar na savjetovanje na kojem ćete sastaviti plan zajedničke skrbi. Taj plan, zajedno s dopisom, predajete sudu na potvrdu u pisarnicu suda, i sud vam poštom dostavlja potvrđeni plan. Postupak ima svoje faze i trajanje, ali ipak je jednostavniji nego što bi pravi sudski postupak bio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija