Jump to content

Vrijeme izvršenja uplate po pravomoćnoj presudi do 100.000,00 kn


Trinity14

Preporučene objave

Bok svima,

 

Odvjetnik mi se ne javlja na konkretno postavljeno pitanje, pa da probam ovdje.

Naime, na pravomoćnu presudu sam uložio žalbu koja je odbijena, uglavnom dužan sam po istoj platiti određeni iznos u blagajnu državnog proračuna uz zatezne kamate. No nikako nisam siguran, koliko vremena/dana imam uplatim/podmirim novčani iznos plus zatezne kamate? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Wanksta je napisao:

Od datuma dopisa kojim ste obaviješteni o odbitku žalbe, 15 dana.

Dopisima se ne odlučuje o žalbama, pa se isti ni ne dostavljaju strankama u postupku, već se dostavlja presuda ili rješenje Županijskog suda povodom žalbe.

prije 13 sati , Trinity14 je napisao:

koliko vremena/dana imam uplatim/podmirim novčani iznos plus zatezne kamate? Hvala.

Svakako bi bilo profesionalno i lakše protumačiti pitanje, da ste od svog odvjetnika dobili odluku Županijskog suda. Naime, ukoliko se presudom Županijskog suda Vaša žalba odbija kao neosnovana i u cijelosti se potvrđuje prvostupanjska presuda, tada pogledajte izreku prvostupanjske presude odnosno što piše u pogledu rokova plaćanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Wanksta je napisao:

Onda je sud pogriješio što mi je dostavio dopis u kojem je bilo rješenje. 

Teško da je u dopisu bilo rješenje, možda dopis uz rješenje, kako god... Nije uvijek nužno da je netko pogriješio. Pravilo je da se o žalbama odlučuje u obliku rješenja ili presuda (ovisno o kakvom premetu je riječ), a ne nikakvim dopisima. Ukoliko prvostupanjski sud prilikom dostave drugostupanjskog, Županijskog rješenja ili presude, u kuvertu stavi dopis kojim obavještava stranku da joj dostavlja Županijsko rješenje ili presudu, taj dopis nema nikakvu pravnu snagu. Jedino što je ovdje bitno je datum donošenje Županijske odluke, bilo to rješenje ili presuda, jer je to datum kada je prvostupanjska odluka postala pravomoćna. A datum kada je stranci uručena drugostupanjska, Županijska odluka, a ne nužno i popratni dopis uz nju, je datum koji je bitan za računanje ovršnosti prvostupanjske odluke. A odluka je ovršna po pravomoćnosti i po proteku paricijskog roka (rok za dobrovoljno ispunjenje). Samo trajanje paricijskog roka kreće se od 3 dana pa do dulje od 15 dana, ovisno o vrsti pravne stvari odnosno činidbe koja se treba ispunit. Kako ovdje ne znamo točan sadržaj drugostupanjske odluke i nismo sigurni koje je točno vrste bila pravan stvar, bitno je pogledati i izreku prvostupanjske presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Korisnik je pitao

prije 17 sati , Trinity14 je napisao:

žalbu koja je odbijena, uglavnom dužan sam po istoj platiti određeni iznos u blagajnu državnog proračuna uz zatezne kamate. No nikako nisam siguran, koliko vremena/dana imam uplatim/podmirim novčani iznos plus zatezne kamate? Hvala.

Znači bitan je broj dana a ne termin dopis.

( Međutim, kod mene uistinu piše dopis sa rješenjem) 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, Wanksta je napisao:

Znači bitan je broj dana a ne termin dopis.

Bitan je datum uručenja Županijske odluke, jer se od njega računa rok za dobrovoljno ispunjenje, a čija dužina ovisi o vrsti pravne stvari.

Prije 17 minuta, Wanksta je napisao:

( Međutim, kod mene uistinu piše dopis sa rješenjem) 

To piše na kuverti kao naziv pismena koji Vam se uručuje ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate nam napisati kako glasi izreka, što ustvari plaćate, troškove ili glavni zahtjev, od kada je u presudi napisano da teče zatezna kamata i po kojoj stopi. Kad to budete imali, tada možete izračunati. Dakle, ako se radi o glavnom zahtjevu, najčešće se traži isti sa zateznom kamatom koja teče od nekog dana. E od tog dana se računa zatezna kamata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija