Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

jopa026

ostavinska među nesrodnicima

Preporučene objave

Štovani,

imam zanimljiv slučaj sa ostavinskom raspravom te molim pojašnjenjenje :

Zadnjih 50 godina živio sam sa ocem i njegovom drugom ženom koja mi nije biološka majka, a ona ima kćer iz prvog braka. Otac je umro prije 10 godina , ja sam se na ostavinskoj odrekao svojeg dijela u korist pomajke. Nedavno je umrla i pomajka te sam pozvan na ostavinsku raspravu obzirom da sam je ja pokopao i preuzeo tijelo u bolnici te obavio sve formalnosti jer smo živjeli zajedno u domaćinstvu čitavo vrijeme. Njezina kćer je trajno iselila k svome ocu u SAD još 1967. godine te je sa majkom održavala kontakt preko pisama i tel. razgovora, nije došla na sahranu i nije sudjelovala u podijeli troškova oko sahrane. Na ostavinskoj raspravi bilježnik mi kaže da ja nemam nikakva prava na nasledstvo obzirom da nisam u srodstvu sa pokojnicom. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nismo sklapali. Kao predmet ostavine pojavljuje se obiteljska grobnica koju je kupio moj pokojni otac i u koju su sahranjeni on i pokojna pomajka. Bilježnik kaže da je isključiva nasljednica kćer u Americi te da se ona ne može odreći nasljedstva u moju korist a ona i nije zainteresirana da preuzme obavezu  plaćanja godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta koju ja uredno plaćam i za to postoje i dokazi. Bilježnik kaže da je jedino moguće da se obavi kupoprodaja između mene i kćeri u Americi predmetnog grobnog mjesta. Situacija je prilično sumanuta jer bi ja sad trebao kupiti nešto što je moj pokojni otac već kupio i platio prije cca 22 godine. Grobnica se nalazi u provinciji i nema jako veliku materijalnu vrijednost ( možda u visini pogrebnih troškova za pokojnu pomajku), više se radi o emotivnoj vrijednosti kao mjesto gdje se zapali svijeća i odnese cvijeće na spomen za pokojne. Meni je jasno da smo za života propustili napraviti posvojenje do moje osamnaeste godine i da nismo sklopili nikakav međusobni ugovor ali sad je mlijeko već proliveno...

Ako netko zna kako bi se ovo najbezbolnije raspetljalo molim da me uputi, srdačno se zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče ustupa grobnog mjesta, ako je ona upisana kao korisnica grobnog mjesta temeljem rješenja o nasljeđivanju, sastavite jednostavan ugovor o ustupu grobnog mjesta (doduše, ona bi morala ovjeriti svoj potpis, no to, vjerujem, može u konzulatu) bez naknade, i samo odnesete u upravu groblja i oni će promijeniti na temelju tog ugovora (obrazac ugovora možete pronaći bilo gdje na internetu, zove se ugovor o ustupu grobnog mjesta).

Ako je to jedina imovina, onda to nije strašan problem, po mom mišljenju, jedino bi mogao malo potrajati zbog pošte, konzulata i slično.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pitanje je da li je na ostavinskoj iza oca raspravljano i o grobnom mjestu i da li ste i njega ustupili ili je majka bila korisnik. Pitanje tko je sada upisan kao korisnik grobnog mjesta. Ako je to otac onda morate pokrenuti ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×