Jump to content

Porez na nasljeđen novac


Mande22

Preporučene objave

Poštovani

Trebala bih savjet. Moja tetka,  od oca sestra nije imala djece i nakon njene smrti 2014 ja i moja braća naslijedili smo njen novac na jednake dijelove. Rješenje o nasljeđivanju dobili smo u osmom mjesecu 2014. Nakon 5 godina ( prije 5 dana) dobivamo od porezne rješenje za podmirenje poreza u iznosu 5%. Kako je moguće nakon 5 godina. Navode da utvrđuju porez na temelju čl 11 točka 3 NN 115/16 I članak 95 stavak 1 NN 115/16. Da li se nešto iz 2014 može pozivati na zakon iz 2016. Stoji da je osnovica poreza utvrđena temeljem članka 9 i 11 Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave.

Molim savjet...da li je nastupila zastara i da mi sve Ovo pojasnite jer imam rok žalbe od 30 dana.

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije nastupila zastara jer je porezna obveza tek utvrđena rješenjem na koje se namjeravate žaliti, a zastarni rok počinje teći istekom godine u kojoj je doneseno rješenje kojim se utvrđuje porezna obveza. Što se tiče poreza na nasljedstvo, sada je ta stopa 4%, i eventualno se možete žaliti da se treba primijeniti ili propis koji je bio na snazi u vrijeme nastupa činjenice odlučne za oporezivanje (a što je bio propis iz 2014. godine, ne iz 2016. godine), ili propis koji je na snazi u vrijeme donošenja poreznog rješenja,  a ne neki propis između. Tako da bih ja u tom smislu pisala žalbu, po mom mišljenju, nemate što izgubiti, jedino što ćete izvjesno morati platiti porez, samo ovisno po kojoj stopi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija