Jump to content

agencija za nekretnine


emka

Preporučene objave

  • 4 tjedna kasnije...

Načelno, prodavatelj s ekskluzivnim ugovorom ne dobiva ništa, osim ako agencija ne smanji posredničku naknadu zbog toga što je ugovor ekskluzivan (dakle, ako vam agencija ponudi naknadu od 3% za ''obično'' posredovanje, a 2% za ''ekskluzivno'', onda vam se isplati pristati na ekskluzivno. 

Posebno napominjem da ekskluzivno posredovanje znači samo da ne smijete angažirati niti jednu drugu agenciju za posredovanje, a ne i da nekretninu ne smijete sami prodavati. Nemojte potpisivati ugovor o posredovanju u kojemu stoji da će vam se naknada obračunati i u slučaju da u potpunosti sami pronađete kupca. 

Također, pripazite na odredbe o dospijeću plaćanja posredničke naknade i dobro pročitajte kako je to definirano u ugovoru o posredovanju (po potpisivanju predugovora, po potpisivanju glavnog ugovora, po isplati). 

Zakon o posredovanju u prometu nekretnina je dosta kratak i osobno smatram da je poprilično razumljivo napisan, pa ne bi bilo loše da bacite oko na njega. Naime, dosta agencija koristi obrasce ugovora koji nisu usklađeni sa zakonom, pa ćete time imati mogućnost prije potpisivanja ugovora reagirati i pitati zašto njima u ugovoru stoji jedno, a iz zakona proizlazi nešto sasvim drugo. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija