Jump to content

Tuga i žalost HRVI


anonimno

Preporučene objave

eto i mog rješenja sa prvostupanjske komisije, odnosno njegova veličanstva vještaka pri hzmo.

velo on da skrati, nije tebi tako loše, ajd se ti dalje liječi pa cjela hrvatska ima ptsp.

ok znam da mnogi foliraju i od njih će se neki provući do mirovine.

ali 94 se baš i nije foliralo niti se tad znalo što je ptsp, bar ja nisam znao mislio sam da je to sasvim normalno biti "trknut" od svek što proživiš i tako se patio 11 godina, proživljavao strahove, panike, apaurine.....

da bi slučajno saznao kako mogu tražiti neka prava pa prva komisija da 30%, druga 30% uz napomenu da se radi u težem oštečenju organizma, 9 psihijatara to potvrdi, od tog me vidjelo i pričalo samnom 4 + psiholog, pijem tabletine, jedva funkcioniram, koncentracija, pospanost...

pa zaključim ajd da tražim neku mirovinu, bar profesionalno pa da mi šef malo promjeni radno mjesto pa ću gurat dalje, kad ONO BUM, TRAS, PLJAS!!! od "liječnika specijaliste", koji u macu papira nije ni vidio da sam hrvi, pa zaključio da se liječim dalje i da budem sretan što radim jer nism bio na bolovanju.

i to mi je hvala jer nisam uzimao 100% plaću od države a slikao se na bolovanju nego me još lupi u glavu sa svojim "stručnim" viđenjem stvari

 

mogao bi još o tome al mi se neda PA ZATO PITAM: ŠTO DALJE? DA PONOVIM ZAHTJEV? PA DA JOŠ JEDNOM LIJEPO ZAJEDNO PROČITAMO VJEŠTAK I JA MOJE PAPIRE, RATNI PUT, NALAZE, OPIS RADNOG MJESTA, MIŠLJENA SPECIJALISTA PSIHIJATARA?

ILI DA SE ŽALIM NA OVO RJEŠENJE PA DA SE NADAM KAKO ĆE VIŠI VJEŠTAK BITI RAZUMNIJI?

D A J T E NEKI STRUČAN SAVJET?

HVALA TIGRIĆ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E ovisi to o kontinuitetu Vašeg liječenja, ratnom putu (ratni put , znači izloženost da tako kažem neprijateljskoj vatri, šokantne situacije kao što su ranjavanja i što je najbolnije i nečija smrt, teško ranjavanje ili takove slične stvari o kojima nitko ne voli razmišljati, egzistencijalna ugroženost itd).. Nije svačiji ratni put isti. A ovisi i dali ste dragovoljac, dali ste bili ranjavani itd. a ja to stalno apostrofiram pa poslao sam post (pročitajte) kako otprilike radi vještak i komisija. Koliko godina starosti imate, koliko ste radili itd. Vještaka ne možete prevariti ili folirati. On pročita svu Vašu dokumentaciju, pogleda u Vas, zaokruži (njegova je uglavnom zadnja) ali ima još komisija nakon vještaka...............................

 

Ako niste zadovoljni žalite se na vrijeme.

 

Pozdrav.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam s 19 otišao 91 u gardijsku, od novske, preko karlovca i maslenice do dubrovnika, spašavao ranjene kolege, vukao ih do prve pomoći, vidio ratne zločine, i poginuo skoro par puta, a to što se od prve dijagnoze 94 pa do prije godinu dana nisam liječio mogu zahvaliti svom "nisam išao radi povlastica" pa se sad mogu lijepo slikat, tako mi i treba kad sam glup

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za mrlju: zanimljivo jer kod nas je to vt i samo se službeno može zatražiti ratni put a čuo sam i storiju kako taj ratni put ne sadržava ništa posebno osim vremena sudjelovanja u ratu i koja postrojba.

a ja stari lisac čuvam ratni put koji sam dobio od specijalne policije i u kojem je navedeno baš sve : borbene akcije uvjeti itd.

taj ratni put uvjek predajem tamo gdje se traži bez obzira na onaj službeni koji nikad nisam vidio.

navodno da moj stari ratni put nije služben i da ga nitko ne čita ali šipak, svojim sam očima vidio kad ga je županijski vještak čitao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam da li se to odnosi na moj odgovor, ako da onda me nisi dobro shvatio i nikako mi nije drago što puno branitelja ima problema sa rješavanjem svojih prava, vjeruj mi da me srce i duša boli kad se sretnem sa nekim kolegama koji imaju probleme kao ti. gledam ih kako bespomoćno jure od ureda do ureda a istovremeno mi se vraća slika iz rata i sječanja šta su sve prošli i uvjek se pitam jel' ima Boga, kao da je i On zažmirio na jedno oko.

prijatelju, nemoj da te "baba sa kolačima" razljuti, tu smo da si pomognemo ali ne smijemo sve gledati crno jer nije dobro za živce (ako ih ima)

pozdrav od esada :smilerockon:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

normalno, puko' jesam ali još mrdam prstima, objavit ću samo informaciju da li je službeni ratni put onakav kakav bi trbao biti (kao tvoj) ili je istina ono što sam objavio da je sl. ratni put mršav i da sadrži samo neke osnovne podatke ; datumi, postrojba itd.

čitajući pitanja branitelja na ovom forumu bojim se da sam u pravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada je "mršav" ratni put svima. Na žalost ispišu na jednom A4 papiru samo generalije i to je to. Otprilike sudjelovao si tamo i tamo u tom i tom vremenu na prvoj ili pitaj Boga kojoj bojišnici-liniji obrane. Ako si bio ranjen dodaju još 2 retka i na kraju mišljenje u jedan red dali si bio u po život opanim situacijama.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ono što nas tišti, ne tišti liječnike, komisije, vještake i druge....

 

U jednu stvar možeš biti siguran: liječnika i vještaka uopće nije briga za tebe, ti si njemu samo predmet (ne mislim pod tim da su svi oni loši), nema suosjećanja, samilosti i slično. On najčešće neće tebe niti pogledati a niti razgovarati s tobom. Njemu su papiri zakon! A osim toga, papirima pokriva i svoju guzicu. Svi oni imaju naputak da maksimalno moguće reduciraju sva prava, bile to invalidnosti ili mirovine - zbog financija i proračuna.

 

Žaliti se svakako isplati, ne možeš ništa izgubiti. A isto tako možeš nakon određenog vremena tražiti ponovno vještačenje radi pogoršanja stanja nastalog usljed rata.

 

Ova situacija iz koje ti pokušavaš ostvariti pravo nije nimalo povoljna po tebe. mlad si, RADIŠ!, nisi na bolovanju i još ako ne ideš redovno psihiću i ne kukaš.... ne znam.... Pitaj još nekoga ali ja mislim da trebaš odmah prolupati i otići na bolovanje i maksimalnu kuknjavu.

 

A što se tiče ratnog puta kada bismo mi svatko pisali svoj ratni put bilo bi to super, moj bi bio jedna mala knjiga, ali upravo zbog toga su RP i ograničeni te se gleda samo nekoliko bitnih elemenata: otkada si u uniformi, dragovoljstvo, bojište, potencijalno opasne situacije, neprijateljski napadi, okruženja i poluokruženja, proboji i posebno za PTST pogibije suboraca. A to u stvari i jesu elementi koji razlikuju RP-eve nekog tko je bio na prvoj crti od nekog iz kancelarije. A sve u stvari ovisi od onga tko ti je RP sastavljao. Ako je on zabrljao, onda jednostavno imaš ono što Mrljavac kaže: loš ratni put i gotovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ratni put će dobiti svatko tko ga zatraži, jer ako nemaš svoj primjerak RP ne možeš ostvariti mnoga prava, jednostavno rečeno ne možeš se maknuti s mjeta. Barem je tako bilo kod mene.

 

Meni su moji iz postrojbe dali RP bez ikakvih problema i to ga je pisao moj bivši zapovjednik. Mislim da se je pomagao sa ratnim dnevnicima koje je postrojba vodila i ostalim pravnim dokumentima koji su arhivirani.

 

:badidea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imam i ja takav ratni put koji je napisao zapovjednik i on je ok. ali tema je o službenom ratnom putu koji izdaje morh i mup i recimo što je bio slučaj kod mene, gdje god su tražili rp išlo je službenom potom, ja ga nisam mogao dobiti na ruke.

sve u svemu kad čitam ovaj forum ispada kao da ne živimo u istoj državi, svaka služba radi po svom htjenju, evo naprimjer svi se žale na vještake dok se ja sa svojim mogu pohvaliti.

odmah ću reći da vještak u sisku nije meka srca jer iz njegove ordinacije izlaze večinom nezadovoljni, ali sa druge strane pokazje naklonost braniteljima, pogotovo dragovoljcima, prvim redarstvenicima, specijalcima i gardistima. znam ih dosta koji su htjeli prveslati vještaka pa su ispušili.

za pohvalu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa meni je RP na moj osobni zahtjev izdala moja nadležna PU u kojoj sam bio pripadnik SJP-e za vrijeme DR. Potpisan je od strane načelnika iste PU ( nije bitno koje ). Samo što je sadržaj slagan u prostorijama SJP-e od strane bivšeg zapovjednika koji se vodio ratnim dnevnicima i arhivom zapovjedi , a potpisao RP je načelnik PU- (sadašnji).

 

Ja sam im poslao zamolbu na komad A-4 formatu papira i dobio RP bez problema na kućnu adresu.

 

I koliko mene sječanje služi nije ništa izostavljeno u tom R putu.

 

A istina je da neke nadležne institucije rade problema oko toga, čuo sam više slućaja di ljudima nisu htjeli ni pokazati a kamoli im dati njihov osobni primjerak.

Po mom mišljenju ako se zatraži trebali bi dobiti jer je to tvoj R put, isto kao i rodni list ili slični dokument.

Pa kako če čovijek ostvariti neka svoja prava ( npr. pri HZZO-u ili slično ako nema svoj primjer RP-a, a traže ga da im isti priloži ).

 

 

:badidea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ratni put sam tražio poradi ostvarivanja prava pred HZZO-om .

 

I bez ikakvih problema.

 

Paralelno, odnosno zajedno samnom RP je zatražio i nadležni vojni odsjek gdje sam predao zahtjev za priznavanje statusa HRVi-a, a i oni su dobili isti dan kada i ja. Samo što ja nisam vidio taj RP koji su oni dobili, odnosno ne znam da li je isti kao i moj.

 

A meni je moj primjerak RP-a trebao poradi zahtjeva HZZO-u za priznavanje 100 % plaćenog bolovanja.

Jer bez RP-a ( svog primjerka ) ne bi mogao podnjeti zahtjev HZZO-u za 100 % plaću jer je to jedan od papira koji se traže u zahtjevu.

 

:badidea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

mnogi će te se složiti, koliko smo puta u postrojbama morali ispunjavati razne formulare sa osobnim podacima.

Neki se onda znali zezati, kao kud to sve ide,možda čak i u beograd.Znam dvojicu kolega koji su negirali ratni zločin na

jednom terenu a za koji ih terete srbi,međutim dorh je podatke uzeo baš iz "ratnih puteva" pa sad...kak ko misli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija