Jump to content

ALimentacija za studenta


patnik socijalnog sustava

Preporučene objave

  • 7 mjeseci kasnije...

Poštovani.. Molio bih za pomoć oko objasnjenja i tumačenja zakona. Naime otac sam djeteta studenta s kojim nisam imao kontakt zadnjih 10 godina, no uredno izvrsavam obvezu plaćanja uzdržavanja. Naime, saznao sam da je dijete 2015god maturilalo. Tada je upisao prvu godinu agronomskog fakulteta. Nakon te godine je odmah upisao fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije 2017/2018 , položio je većinu prve godine u cijelosti, a na tom fakultetu je studirao 2 godine. Sa fakulteta se ispisao u 9 mj 2020 a sada se upisao na zdravstveno veleučilište, smjer sanitarno inženjerstvo. Uz studiranje i radi.. Imam li pravo zatražiti ukidanje prava na uzdržavanje na osnovu ovih saznanja u svezi s čl. 290 Obz.?  Smatra li se to da dijete nije izvrsilo svoje dužnosti i obveze redovnog školovanja iako ima status redovnog studenta? 

Naime, uza sve otac sam još 2 malo dobnih djece, smanjeni su mi prihodi (invalidsku mirovina, HRVI) te radi istog trajno nesposoban za rad i poboljšanja financijske situacije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djete ima 24 godine..  Nisam upoznat s podacima o ispitima i priznavanju položenih jer je kontakt bio zakinut radi nesuglasica s majkom djeteta s kojom je živio. Znam samo da je zaposlen ali ne i na koji način. Prema HZMO osiguran je kao redovan student, kategorija J osnova 177. Do svih ovih informacija dosao sam kada sam podnio tužbu sudu za prestanak uzdržavanja s obzirom da sam dobio informaciju da je zaposlen i ima ugovor o radu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Boto je napisao:

Do svih ovih informacija dosao sam kada sam podnio tužbu sudu za prestanak uzdržavanja s obzirom da sam dobio informaciju da je zaposlen i ima ugovor o radu. 

Vi ste već pokrenuli ovaj sudski postupak? Inače, na sve ove podatke imate pravo sukladno čl. 290. st. 5. Obiteljskog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, Borbena7 je napisao:

Vi ste već pokrenuli ovaj sudski postupak? Inače, na sve ove podatke imate pravo sukladno čl. 290. st. 5. Obiteljskog zakona.

Pokrenuo sam u svibnju ove godine, čim sam saznao za podatak o zaposlenju. Pokusao sam zatražiti podatke od HZMO o stažu i pozvao se na isti zakon, međutim dobio sam odbijenicu na pravo informacija radi zastite osobnih podataka gdje su mi oni naveli kako bi za takve podatke trebao imati punomoć djeteta o davanju istih sto zbog narušenih odnosa nije moguće. Sud je na saslusanju zatražio samo podatke o zavrsenoj srednjoj skoli i podatke o studiraju. U zapisnik nije uvedeno da je djete zaposlen iako je na to pitanje dao potvrda odgovor. Novo ročište će se tek za kazati a ja bih volio podnijeti PODNESAK sudu, te priložiti sve činjenice. Dali je navedeno u prvom pitanju uistina osnova za pravo na prestanak uzdržavanja s obzirom da je promijenio 3 fakulteta u 5 godina studiranja? Smatra li to sudska praksa opravdani ili ne? Na žalost samostalno na zahtjev me ukidaju za informacije a sud nije uveo u zapisnik sve činjenice niti zatražio ista od onoga sto bi smatram meni islo u korist

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Boto je napisao:

Pokrenuo sam u svibnju ove godine, čim sam saznao za podatak o zaposlenju.

Zaposlenje je bitno za odluku, ali samim tim što je zaposlen ne znači da je Vaša obveza prestala, možda se mogla samo umanjiti. Bitno je o kakvom poslu se radi - određeno ili neodređeno radno vrijeme, te o kakvoj visini primanje je riječ. 

Prije 4 minuta, Boto je napisao:

Pokusao sam zatražiti podatke od HZMO o stažu i pozvao se na isti zakon, međutim dobio sam odbijenicu

Trebali ste tražiti podatak izravno od poslodavca. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija