Jump to content

Idejno rješenje baze podataka


anonimno

Preporučene objave

Trenutno sam u izradi idejnog rješenja baze podataka za korištenje u zdravstvu. Idejno rješenje baze podataka radim unutar Microsoft office aplikacije (access) koja je prvenstveno namjenjena izradi i primjeni baza podataka. Na koji način mogu zaštititi svoju buduću bazu podataka tj. samu ideju kao nešto proizašlo iz vlastitog znanja , odnosno princip rada (organizaciju i sortiranje podataka, kombinirane izvještaje i sl.) te u kojem obliku se to može zaštititi. Hvala! :-?istojak@inet.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O tome možete više pročitati u Zakonu o patentima. Tamo vam objašnjava što i na koji način možete zaštiti i gdje dati prijavu za zaštitu patenta.

 

Prema mojim saznanjima to je teško napraviti osim ako niste napravili source odnosno eventualno možete zaštiti sam programski kod i gotov proizvod namjenjen gospodarskom iskorištavanju, ali i to je teško. Zašto? Zato što Acess nije programski jezik već, po mome mišljenju, alat kojim se služite da bi stvorili određenu aplikaciju. Dakle, vi na temelju nečijeg gotovog proizvoda kreirate reporte koji nastaju povlačenjem određenih podataka iz baze i kombiniranjem istih.

 

Naime, Microsoft Acess je već po sebi zaštićen alat i sve ono što nastane služeći se tim alatom teško je zaštiti. Vaš program nije izvoran, već radi na podlozi Microsofta pa je tu problem.

 

Princip rada ne možete zaštiti, sortiranje podataka ne možete zaštiti kao niti kombinirane izvještaje.

 

Ali da vam ne bi dao krivu informaciju najbolje je kontaktirat Zavod za patente jer pretpostavljam da niste niti prvi ni zadnji koji takvo što pita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ideja ili misao ne predstavlja intelektualno vlasništvo,već predmet zaštite može biti samo konkretan umjetnički izražaj (tvorevina) ili tehničko rješenje napravljeno na temelju neke ideje.

Metode rada, postupci i koncepti, te pravila, upute i metode za izvođenje umnih aktivnosti, igara ili za obavljanje poslova ne smatraju se intelektualnim vlasništvom i ne mogu se zaštititi (monopolizirati).

 

Patentom se štiti izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema, a obično se odnosi na određeni proizvod, postupak ili primjenu. Suštinski uvjeti koje izum mora zadovoljiti za priznanje patenta jesu novost u odnosu na postojeće stanje tehnike, inventivna razina i industrijska primjenjivost.

Računalni programi ne mogu se zaštititi patentom, već se štite autorskim pravom kao pisana djela.

 

Kada se govori o bazama podataka treba razlučiti pojam baze podataka (kako ga definira Zakon o autorskom pravu - čl. 7.) i pojam računalnog programa (koji eventualno može služiti za spremanje, obradu, pretraživanje, prikaz, sortiranje, izvještavanje ili ispis sadržaja baze podataka čl. 5. i 107. do 113.).

 

Područje autorskog prava propisano je Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima (N.N. br. 167/2003).

Autorsko djelo definirano je kao "originalna intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog i umjetničkog područja koja ima individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu." Svako autorsko djelo zaštićeno je od trenutka njegovog nastanka. U Republici Hrvatskoj (kao i u većini drugih zemalja) stjecanje autorskog prava ne podliježe nikakvom administrativnom ili registracijskom postupku. U slučaju neovlaštene uporabe autorskog djela (umnožavanje, emitiranje, izvođenje i sl.), autor može ostvariti zaštitu svojih prava u sudskom sporu.

Autorskim pravom zaštićeni su konkretni izražaji ili tvorevine, a ne ideje, misli, postupci, metode rada ili koncepti.

 

Dodatne informacije o intelektualnom vlasništvu, na internet stranici http://www.dziv.hr/.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija