Jump to content

Založno pravo temeljem bračne diobe


RHEADUBROVNIK

Preporučene objave

Ugovorom o  bračnoj diobi Ex suprug ima uknjižbu -na pravo zaloga na kuću u kojoj sam vlasnik sa 4/24. Ostali  dio  kuće pripada mojoj  djeci, a ja imam pravo  stanovanja i  plodouživanja.

Temeljem ugovora o  bračnoj  diobi  sam ex suprugu trebala isplatiti određeni  iznos novaca. Sada je ostala zadnja rata od 100.000 kn koju  do  kraja godine moram platit. Kako  zbog Covida neću imati  uobičajene prihode, neću imati  ni  mogućnost  isplate. Kako  već imam kredit, nisam više kreditno  sposobna pa to  nije opcija. Što  u  biti  znači  u  ovom mom  slučaju  založno  pravo ? Kuća naravno  vrijedi značajno  više od ove zadnje rate. Što  mogu  očekivati, da će me izbacit iz te kuće ( nije etažirana) dok  ne platim, da će mi  ovršiti tekuća primanja/plaću ili ?

Što  da radim obzirom da nemam živuće obitelji  koja bi mi pomogla u  isplati ?

Hvala na bilo kojem savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj ex suprug  jedva čeka da me vidi  mrtvu ili  u  bankrotu. Na žalost  nema tu nikakve šanse za pregovorima. Ne znam samo  što  mogu  očekivati, ne znam može li ići  na prodaju  kuće obzirom na moje vlasništvo  od 4/24 što  predstavlja stan od 40 m2 iako  kuća nije etažirana  ili će mi  ovršiti plaću ili  nešto  treće.

Pitam se mogu išta napraviti po  tom pitanju jer sumnjam da ću uspjet skupiti toliko  novaca, a nemam od koga toliko  posuditi.

uređeno: od RHEADUBROVNIK
dodatak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moze ici na prodaju Vasih suvlasnickih udjela, cijelu kucu ne moze ovrsiti, jer ste mu samo Vi duzni.

Ali ako uspijete platiti 80.000 kn, onda ne moze traziti ovrhu kuce, jer ispod 20.000 duga je zakonom zabranjeno. Isto tako ako je vrijednost nekretnine visestruko veca od duga, ako Vam je to jedina nekretnina i ako postoji mogucnost ovrhe na drugim stvarima, onda se nekretnina odlukom suda nece ovrsiti.

Tako da probajte do kraja godine uplatiti sto vise, kako bi smanjili dug na minimum i tako smanjili vjerojatnost ovrhe nad nekretninom.

Imate li pravo na kakvu kratkorocnu pozajmicu iz banke?

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije da se zahvalim Borbenoj7 i  miroslavu6  na odgovorima.

Vidim da sam pogrešno  napisala iznos  koji  dugujem- nije 100.00 kn već 150.000 kn tako da bi morala "pronaći" 130.000 kn da mi  ne može ovršiti  moj suvlasnički  dio, ali  i  to  mi  je nemoguće. Banka mi  zbog postojećeg kredita ne može dati  bilo  kakav drugi  kredit, tu  opciju  sam već ispitala. Ukoliko  krene prodavat moj  suvlasnički  dio, mogu se jedino  nadat  da nitko  neće htjeti ići u zavrzlamu kupovine 4/24.

U  stalnom  sam radnom  odnosu i trajnim nalogom mi  se oduzima iznos kredita. Inače imam dodatni  prihod od iznajmljivanja u  turizmu, međutim  to ove godine očito  otpada. Imam tekući  račun te devizni, ali sa jako  malim iznosom na računu. Bez  prihoda od turizma nemam načina za uštedit bilo  kakav novac, jer mi  plaća pokriva najosnovnije troškove režija. 

Kuća u  kojoj  živim i  na koje se odnosi   4/24 je u  vrijednosti najmanje 40-50 puta veća nego vrijednost od mog duga prema Ex-u. Inače posjedujem još 2 zemljišta koja zbog  duga od 150. 000 baš  ne bih  htjela ići  prodavat i  koja su  znatno  vrijednija od duga.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 10 minuta, RHEADUBROVNIK je napisao:

Inače posjedujem još 2 zemljišta koja zbog  duga od 150. 000 baš  ne bih  htjela ići  prodavat i  koja su  znatno  vrijednija od duga.

Kaze se kod nas: "Ne mozes biti i posten i ...". Nemojte me krivo shvatiti, ali ne mozete ocekivati da vjerovnik (bilo tko da on je, a Vas je bas onaj s kojim niste u nikakvim odnosima pa shvacam s jedne strane) ceka izvan roka zato jer Vi ne bi prodali nesto zbog "nekakvog" duga. Na to zemljiste bi lako mogao napraviti ovrhu, pogotovo ako mislite da nece cekati ni dana. Onda bolje prodati po trzisnoj cijeni nego da se proda za puno manje na drazbi, ako necete imati drugog nacina.

Imovine ocito imate, dogovorite nekakvu pozajmicu od osobe od povjerenja s odgodom placanja i stavite dio zemljista u zalog kao osiguranje, ili se raspitajte za mogucnosti kod druge banke, nacina sigurno ima. Samo nemojte ici lihvarima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa miroslav6 na odgovoru i  mišljenju. Pitala sam za opcije koje imam i  što  mi  se sve može dogoditi ako ne pronađem tih 150.000 kn. Bilo bi  mi  žao  prodavati zemljište ikakvo, pogotovo u  ovo  vrijeme nakon Covida kada se teško  prodaje bilo  što. To  je zemlja koju  sam naslijedila ova roditelja/djedovina. Znam da se ne može biti "pošten i …". Valjda će se već nešto  pozitivno izdogađati, ne bih  Ex-u  priredila zadovoljstvo  da mi pored svega na što  me natjerao u ugovoru  o  bračnoj  diobi i  nakon što  sam svega prošla, da mi  digne išta više.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , RHEADUBROVNIK je napisao:

Pitala sam za opcije koje imam i  što  mi  se sve može dogoditi

Imam još nekoliko pitanja.

1. Na tom Vašem suvlasničkom dijelu da li itko ima upisana kakva prava npr. pravo stanovanja i plodouživanja?

2. Služi li ta nekretnina za stanovanje Vama i maloljetnoj djeci?

3. Imali li bivši nekakav posebno opravdani razlog za hitno namirenje tražbine?

4. Imate li kakve značajnije pokretnine na svoje ime npr. auto?

5. I kada Vam se od plaće naplati kredit, ostaje li nekakav iznos, a koji bi se mogao ovršiti? (pogledajte čl. 173. Ovršnog zakona koji govori o izuzetim dijelovima primanja od ovrhe).

6. Postoji li mogućnost da dio kuće date u mjesečni najam ili nešto slično?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala borbena7 na dodatnim pitanjima

1. Kuća u  kojoj imam 4/24 suvlasničkog  dijela je kuća koju  sam  naslijedila od pok. roditelja i koju sam po prisili  ex-supruga ( duga i  tužna priča) u ugovoru  o  bračnoj  diobi morala darovati  svojoj  punoljetnoj djeci s tim da jedan stan od 40 m2 u  kojem trenutno živim predstavlja te 4/24. Inače ja sam jedina koja u  mom suvlasničkom dijelu  i  ostalom dijelu  kuće  imam pravo  stanovanja i  plodouživanja. Ostali  dio  kuće se inače iznajmljuje turistima.

2. Na adresi kuće osim mene je prijavljena i  moja kćer

3. Bivši  osim zloće nema u  biti  opravdani  razlog za hitno  namirenje tražbine jer ima svoja primanja ( datum do kojeg moram platiti  je 30.09)

4.  Imam auto i  2 zemljišta na mom imenu

5. Nakon što  se trajnim nalogom odbije kredit  ostaje cca 3500,00 kn od plaće

6. Na žalost, sumnjam da bi kuću mogla dati u  mjesečni  najam, a da je pri tom ne unište. Možda ovo  djeluje obijesno sada, ali  svojedobno je puno  uloženo, a stanari koji  bi  došli  na mjesečnoj bazi ne bi  mogli u  3 mjeseca značajno doprinijeti  svoti od 150.000 kn koju moram platiti  do 30.09. U mom mjestu bi  teško nekog našla tko  bi platio  više od 3000-4000 kn mjesečno. Bojim se da bi  poslije izlaska stanara imala opet značajne troškove za primit turiste iduće godine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na svim ovim odgovorima.  Ukratko bi trebali znati, da bi se mogla pokrenuti ovrha na suvlasničkom dijelu ili drugim nekretninama, prije svega je potrebno dokazati nemogućnost naplate vjerovnika preko Fine i preko plaće. A to ovdje neće trajati dugo, možda mjesec-dva. Naime, problem je u kreditu, pa ako se zatraži ovrha na plaći, ukoliko za kredit imate administrativnu zabranu, ona će čekati u red naplatu i to je dovoljno za dokazivanje nemogućnosti. A ukoliko za kredit nemate administrativnu zabranu, tada će se ovrha bivšeg početi naplaćivati, ali ćete uskoro biti ovršeni za taj kredit. Ukoliko je kreditna obveza manjeg iznosa, tad ovo i ne bi bilo tako loše.

Prema tome, ovdje postoje i uvjeti da se pokrene ovrha na nekretnini, ali bi na istu mogli uložiti žalbu i to pozivajući se na žalbene razloge pod čl. 80.b. st. 3. Ovršnog zakona i eventualno dobro argumentirani prijedlog za odgodu postupka sukladno čl. 65. Ovršnog zakona. Sve ovo bi itekako odužilo ovršni postupak. Ne bi me čudilo i na rok duže od godine dana.

Uza sve ovo, ne bi bilo loše da za to vrijeme pokušate uplatiti maksimalni iznos koji možete u korist vjerovnika, pa makar to npr. značilo prodaju auta ili slično. Čisto da se vidi da idete u smjeru podmirenja obveze.

Također, ne bi bilo loše da opteretite i svoje nekretnine, upravo onako kako ste opteretili ovaj drugi dio kuće, a iz razloga što su ovakve nekretnine manje atraktivne za provedbu ovrhe.

Ako sam što izostavila, slobodno pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena 7 - od srca Vam hvala na savjetima. Kredit kojim sam opterećena je gotovinski pa nema administrativne zabrane i iznosi  malo  manje od pola moje plaće. Raspitat  ću se na koji  način mogu opteretiti zemljišta, a da ih  nužno  ne izgubim. Možda ova opcija ovrhe na nekretnini i  nije loše obzirom da je puno  toga zbog  Covida odgođeno, a to  je i  razlog moje nemogućnosti  isplate, budući  ovog  ljeta turizma skoro  pa neće biti. Valjda je to dovoljan razlog za odgodu postupka bar na godinu  dan. Do tada će se valjda i  gospodarstvo  malo  obnoviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , RHEADUBROVNIK je napisao:

Raspitat  ću se na koji  način mogu opteretiti zemljišta, a da ih  nužno  ne izgubim.

Da, to bi bilo pametno napraviti što žurnije.

prije 6 sati , RHEADUBROVNIK je napisao:

Možda ova opcija ovrhe na nekretnini i  nije loše obzirom da je puno  toga zbog  Covida odgođeno

Ukoliko dođe do ove faze, svakako preporučujem da Vam netko stručan napravi ovaj prijedlog za odgodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija