Jump to content

Povećanje osobnog boda


TMUSIC12
 Dijeli

Preporučene objave

Svrha povećanja osobnog boda za braniteljske starosne mirovine temeljem dana provedenih u borbenom sektoru Vam je jasnija kad upišemo 1000 dana borbenog sektora i dodamo da ste dragovoljac.

Mirovina po općem propisu ZOMO ostaje ista, raste samo mirovina po braniteljskom zakonu.

1000 dana borbenog sektora + dragovoljac Izracun mirovine.jpg

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, TMUSIC12 je napisao:

Molim da mi objasnite koju svrhu  ima povećanje osobnog boda za sudjelovanje u borbenom sektoru u obrani RH ako mi se on ne računa u pvoljniji izračun mirovine na koji bi se onda trebao dodati dodatak na mirovinu u svoti od 915,07kn,dali se trebam žalit na ovo riješenje.

I jedno i drugo su dodaci na mirovinu:

- povecanje osobnog boda po vremenu sudjelovanja u borbenom sektoru je dodatak na braniteljsku mirovinu po ZOHBDR-u.

- dodatak od 27% za uskladjivanje mirovina ( 915,07 kn koja navodite ) dodatak je na opce mirovine po ZOMO-u.

Nemozete oba dodatka koristiti kod obje mirovine, svaki ide uz odredjenu mirovinu, nema osnove za zalbu sve vam je dobro izracunato.

Rjesenje je za starosnu mirovinu od 06.07.2020.god., a zakoni koji se spominju vrijede od 01.01.2019.god.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Povećanje osobnog boda
  • 11 mjeseci kasnije...

Članak 52.c (NN 84/21)

(1) Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, pripadnici borbenog sektora, i članovi obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, pripadnika borbenog sektora, koji su korisnici mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ili općim propisima iz mirovinskog osiguranja koji prethode tom propisu, imaju pravo podnijeti zahtjev za određivanje novog iznosa mirovine uz primjenu članaka 27., 35. ili 48. ovoga Zakona.

Znači li ovaj članak iz Zakona iz srpnja 2021. godine da će se kombinirati ova 2 zakona, tj. da i oni koji imaju mirovinu po ZOMO mogu dobiti povećanje osobnog boda po članku 27 ZOHBDR...Da pojednostavim, znači li ovo da će svi branitelji dobiti dodatak na sudjelovanje u ratu bez obzira po kojem zakonu se izračunavala mirovina?

uređeno: od darby0805
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NE, to ne znaci to.

Morate citati cijeli taj dio od clanka 49 do 52.c a odnose se na "Pravo na najnizu mirovinu", a zahtjev za odredjivanje novog iznosa mirovine cete podnjeti ako vam je doslo do nekakvih naknadnih promjena u statusu branitelja.

A novi iznos ce vam se odrediti ili po ZOMO-u ili po ZOHBDR-u, a nikako po oba zakona...

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

moram priznati da je sve ovo zbunjujuce i veoma nepravedno...

zasto zbunjujuce? pa ovako, buduci ce mi mirovina biti veca po ZOMO, takav ce mi i obracun biti, ali mogu ici ranije u mirovinu i dobiti staž u dvostrukom trajanju i da se to racuna kao puna mirovina, ali po ZOHBRD-u - znaci da je na djelu kombinacija dvaju zakona...u ovom slucaju je kombinacija dvaju zakona, a kad treba dobiti povecanje osobnog boda, eeee, onda ne moze...duboko neposteno i nemoralno...kao dragovoljac  nebum dobio nista, nikakvo povecanje - gdje je tu pravda? cini mi se da veca prava imaju pripadnici HVO-a nego domaci decki (ispricavam se ako grijesim)...da zakljucim, prosjecni branitelj koji nije ranjen, i ima donekle normalno plaćen posao od ovakvog zakona nema nikave koristi...sjecam se kad je sdp bio na vlasti da je medved i ekipa imala popis zahtjeva za novi zakon, a izmedju ostalog je bio i zahtjev da se isplacuje mjesecni dodatak na placu svim pripadnicima borbenog sektora...kad su dosli na vlast, od takvog zahtjeva ni Z...cak su i dragovoljacki dodatak od 30% smanjili na 10%, a povecali prava HVO-u...Tako da mogu zakljuciti da ni od ove garniture na vlasti nema nikakve koristi za vecinu branitelja...posteno bi bilo da svi branitelji dobiju dodatak na mirovinu  (povecanje osobnog boda), a ne samo neki....ili svi ili nitko...

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje kod odredjivanja mirovine dodaci na mirovinu:

- povecanje osobnog boda po vremenu sudjelovanja u borbenom sektoru je dodatak na braniteljsku mirovinu po ZOHBDR-u.

- dodatak od 27% za uskladjivanje mirovina je dodatak na opce mirovine po ZOMO-u.

Stav HZMO-a je da se nemoze kod odredjivanja mirovine koristiti dvije povlastice, nego ili...ili...

Da bi vam se isplatio izracun mirovine mirovina po ZOHBDR-u morate prijeci onih 27% dodatka za uskladjivanje po ZOMO-u. Znaci morate imati status dragovoljca i morate imati najmanje vise od 721 dan proveden u borbenom sektoru u DR.

NAPOMENA: Ali isto tako morate znati da se po zakonu iz 2010.god. od braniteljske mirovine preko 3500 kn oduzima-umanjuje za 10%, ali ne ispod iznosa od 3500 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim lijepo, može li netko stručno objasniti članak 28. stavak 3. (nije li to kombinacija ZOMO i  ZOHBRD?)

Pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu

Članak 28. (NN 84/21)

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, pripadnik borbenog sektora, ima pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika kada ispuni uvjete staža osiguranja i životne dobi propisane Zakonom o mirovinskom osiguranju.

(2) Za stjecanje prava na mirovinu iz stavka 1. ovoga članka, vrijeme sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske koje mu se računa kao staž osiguranja ili kao poseban staž u dvostrukom trajanju uračunava se kao staž osiguranja za uvjete staža osiguranja propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika iz članka 35. Zakona o mirovinskom osiguranju.

(3) Mirovina iz stavaka 1. i 2. ovoga članka određuje se prema Zakonu o mirovinskom osiguranju uz primjenu članka 27. ovoga Zakona.

(4) Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika iz stavaka 1. i 2. ovoga članka ne može steći osoba koja je navršila životnu dob za starosnu mirovinu iz članka 26. ovoga Zakona.

 

                                                                                                                                         Članak 27. (NN 84/21)

(1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, pripadniku borbenog sektora, koji na temelju navršenoga mirovinskog staža ostvari pravo na starosnu mirovinu, starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, prijevremenu starosnu mirovinu ili prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja poslodavca prema ovom Zakonu ili Zakonu o mirovinskom osiguranju, osobni bod povećava se ovisno o vremenu sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, i to:

hrvatskom branitelju

do 30 dana

0,5%

hrvatskom branitelju

od 31 do 60 dana

1%

hrvatskom branitelju

od 61 do 90 dana

1,5%

hrvatskom branitelju

od 91 do 120 dana

2%

hrvatskom branitelju

od 121 do 150 dana

3%

hrvatskom branitelju

od 151 do 180 dana

4%

hrvatskom branitelju

od 181 do 210 dana

5%

hrvatskom branitelju

od 211 do 240 dana

6%

hrvatskom branitelju

od 241 do 270 dana

7%

hrvatskom branitelju

od 271 do 300 dana

8%

hrvatskom branitelju

od 301 do 330 dana

9%

hrvatskom branitelju

od 331 do 360 dana

10%

hrvatskom branitelju

od 361 do 480 dana

12%

hrvatskom branitelju

od 481 do 600 dana

14%

hrvatskom branitelju

od 601 do 720 dana

16%

hrvatskom branitelju

od 721 do 840 dana

18%

hrvatskom branitelju

od 841 do 960 dana

20%

hrvatskom branitelju

od 961 do 1080 dana

22%

hrvatskom branitelju

od 1081 do 1200 dana

24%

hrvatskom branitelju

od 1201 do 1320 dana

26%

hrvatskom branitelju

od 1321 do 1440 dana

28%

hrvatskom branitelju

od 1441 i više dana

30%

hrvatskom branitelju

dragovoljcu – ovisno o broju dana sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

na postotak predviđen za određeni broj dana dodaje se 10%

 

(2) Pod pojmom mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju za povećanje osobnog boda mirovine prema odgovarajućim odredbama ovoga Zakona podrazumijeva se mirovina priznata i određena prema članku 79. stavku 1. Zakona o mirovinskom osiguranju odnosno odgovarajuće odredbe prijašnjeg općeg propisa o mirovinskom osiguranju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega ponosni sam Hrvat pa onda i Dalmatinac od korijena, dakle nemam ništa sa HVO osim što sam sa nekima od njih bio na terenu. Zašto ovo pišem, pa zato da ne mislite da ja branim HVO, ali moram prihvatiti da su i pripadnici HVO branili RH. Po meni ružno je kazati "Zašto on ima, a ja nemam?". Poštenije bi bilo da se borite za svoja prava ne osporavajući nečija druga prava. Isto tako mišljenja sam da je svaki branitelj-dragovoljac, pripadnik borbenog sektora, sukladno danima sudjelovanja u DR za to i nagrađen makar minimalno jer je mnogima takva satisfakcija značajnija od novca.

E sad kad ste se dohvatili HVO, dobro bi bilo da ste se dohvatili onih 10% odbitaka za braniteljske "povlaštene" mirovine (svi su ih mogli imati i biti branitelji, a nisu-zašto) i zatražili da se to ukine nego da prozivate HVO na ovaj način. 

A što reći kad Vam ne pada na pamet da se upitate koliko je mirovina, novca, priznatog staža na okupiranom području i beneficija isplaćeno agresorima na RH???

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija