Jump to content

utvrđivanje suvlasništva pokojnika


Damamama

Preporučene objave

Poštovani,

jedan roditelj je umro, a drugi, koji je upisan kao vlasnik nekretnine, je živ i ima još svoje djece iz prethodnih brakova. Ja sam im jedino zajedničko djete. Sada živi roditelj tvrdi da pokojni nije bio upisan kao suvlasnik nekretnine (bez obzira što je to zajednički stečena imovina) i da na istu ja imam pravo tek nakon smrti "njega" drugog roditelja u jednakim djelovima kao i ostala djeca (ostala djeca su samo od trenutno živog roditelja, a ne i od pokojnog).

Pošto umrli roditelj nije u stanju stjecati pravo vlasništva, smatram da ja kao njegov pravni nasljednik imam pravo upisati vlasništvo na svoje ime u onom djelu koji me zakonski pripada.

Molim recite mi jesam li u pravu i ako jesam koja je točno procedura utvrđivanja i upisa vlasništva? Također me zanima gdje se to može pronaći u zakonu?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , Damamama je napisao:

smatram da ja kao njegov pravni nasljednik imam pravo upisati vlasništvo na svoje ime u onom djelu koji me zakonski pripada

Citirano je pravno osnovano. 

Na takav stav upućuje činjenica da je pokojnica za života mogla utvrđivati svoj suvlasnički dio iz bračne stečevine, neovisno o činjenici da li je brak razveden ili ne, pa imajući u vidu da je njenom smrću to pravo ex lege prešlo na nasljednike, to je jasno da upravo vi imate aktivnu legitimaciju da tužbom zahtijevate utvrđenje bračne stečevine i prava koja vam pripadaju osnovom nasljeđivanja. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija