Jump to content

Moguće ukidanje ovrhe na plaći/mirovini?


Ruby_Danderfluff

Preporučene objave

Pokrećem temu s obzirom da su se u posljednje vrijeme, osobito putem društvenih mreža, udruženja malih poduzetnika i računovodstvena udruženja (na koje pada teret provedbe ovrhe na plaći) pobunila protiv instituta ovrhe na plaći, te predlažu da nadalje bude isključivo jedan redoslijed ovrhe stalnih novčanih primanja, putem ovrhe na novčanim sredstvima koje provodi FINA.

Pobuna poduzetnika

S tim u vezi, nedavno se pojavio i članak Moraju li poduzetnici provoditi ovrhe? u kojemu se govori da treba primjenjivati odredbu čl. 197. Ovršnog zakona, koji kaže da ovrhu na plaći mora provoditi samo poslodavac koji plaću isplaćuje na ruke, odnosno ne isplaćuje plaću na račun kod banke, dok u svim drugim situacijama, ovrha se provodi pljenidbom novčanih sredstava putem FINE (uz iznimku zakonskog uzdržavanja ili naknade štete).

Taj je članak u svojevrsnom konfliktu s odredbom čl. 284. st. 2. Ovršnog zakona, koji i dalje upućuje ovrhovoditelja da izvansudsku ovrhu može tražiti izravno od poslodavca, pa je po mojim saznanjima još uvijek aktualna praksa poslodavaca da provode ovrhe na plaći bez obzira što isplaćuju plaću na račun u banci, a ne radi se o ovrhama radi zakonskog uzdržavanja ili naknade štete.

Po meni se problem sastoji i u tome što ovršenik u situacijama kada poslodavac provodi ovrhu na njegovoj plaći, a ne bi to smio, nema očiglednog pravnog sredstva koje bi radnik mogao uložiti protiv poslodavca i/ili ovrhovoditelja kako bi osujetio takvu naplatu.

Svakako molim mišljenja na ovu temu i uključite se u raspravu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija