Jump to content

Izvanredni otkaz


potvrda

Preporučene objave

Pozdrav,

uručen je izvanredni otkaz otkaz radniku koji ga je preuzeo na dan otkaza 16.11.2020. ali nije potpisao, odjavljen je s istim datumom. Slanje poštom nije napravljano te nas sada želi tužiti. Pokušali smo isto ispraviti sa prijavama, no radnik je već napravio prijavu slijedeći dan (17.11..2020.) u OPG-u koji posjeduje te ne možemo napraviti ispravku. Možemo li išta učiniti ili čekati sud? Kakva je praksa sudska za takve stvari? Pretpostavka je da ćemo dobiti kaznu za to što nismo uručili otkaz na valjani način (od propusta kolege ne bježimo), ali da li će se radnik morati vratiti na radno mjesto i da li ćemo još neke penale snositi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod izvanrednog otkaza više je nego važno poštivati sve formalnosti. Ako ne poštujete neku od formalnosti, ma koliko god Vi bili u pravu odnosno koliko god bila značajna povreda radnog odnosa od strane radnika, sud će biti na strani radnika.

Naravno, prekršajna odgovornost postoji, ali isto tako bit ćete u obvezi vratiti radnika na radno mjesto ako on to zatraži (po privremenoj mjeri ili po pravomoćnoj presudi). U slučaju da radnik nije zainteresiran nastaviti radni odnos (što vjerojatno nije jer se prijavio na OPG-), sud će mu dosuditi naknadu štete u iznosu od najmanje tri, a najviše osam propisanih ili ugovorenih mjesečnih plaća toga radnika, ovisno o trajanju radnoga odnosa, starosti te obvezama uzdržavanja koje terete radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru, sitacija se nastavila odvijati pa da Vam kažem gdje smo zapeli :) Podnesen je zahtjev za zaštitom prava radnika od strane odvjetnice koja ga zastupa. Isti smo uvažili te smo mu obavijestili odvjetnicu o uvažavanju zahtjeva te da ga vraćamo nazad na radno mjesto i da se odjavi iz OPG-a kako bi se isto moglo regulirati dalje. Sada nas je sam radnik kontaktirao da ne želi više raditi kod nas, ali da traži da ga isplatimo. Ukoliko smo prihvatili prijedlog koji je iznesen u zahtjevu za zaštitu prava radnika, a radnik dalje opstruira proces postoji li tu i dalje odgovornosti za nas?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Traži cijelu plaću( s čime se ne slažemo), godišnji odmor(s čime se slažemo, budući da nije iskorišten) te otkazni rok(s čime se ne slažemo) da mu se isplati, kao i troškove odvjetnika. Zanima nas, ukoliko to odbijemo i odemo na sud, imamo li još prekršajnu odgovornost budući da smo sve što je u našoj moći učinili da ispravimo propust po mišljenju forumaša(jasno nam je da u konačnici sudac odlučuje o tome)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija