Jump to content

Kako da se upisem kao suvlasnik stana?


v_rex

Preporučene objave

 Pozdrav. Prije cca 5 godina supruga i ja napravili smo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa njezinim djedom i bakom. (Napominjem da je u ugovoru kao pruzatelj uzdrzavanja bila upisana samo ona).

 Ugl, mi smo njima trebali doplacivati za staracki dom, oni su nama trebali ostaviti stan. To je bilo funkcioniralo tako da je zena svaki mjesec internet bankarstvom skidala polovicu potrebnog iznosa sa mog racuna i uplatila bi je sebi, a onda bi sa svoga racuna placala dom. Sve je ovo evidentirano u banci. Baka i djed su umrli ove godine i sada bi zena trebala ici u katastar odnesti smrtovnicu i stan automatski prelazi njoj. Moje pitanje glasi: sto ja sad trebam napraviti da se taj stan upise pola/ pola na nju i na mene?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 49 minuta, Spitfire je napisao:

Temeljem ugovora o DU može se uknjižiti samo davatelj uzdržavanja, a onda supruga može vama darovati polovinu nekretnine na što ne plaćate porez na promet nekretnina.

 @ Spitfire: Hvala na odgovoru. 

 

 Jos jedno 'teorijsko' pitanje: da li ovaj stan sada spada u bracnu stecevinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno navedenoga u drugoj temi

Citiraj

Kada se radi o imovini na koju se primjenjuje Obiteljski zakon, postoji zakonska pretpostavka o suvlasništvu na jednake dijelove bračne stečevine, međutim isti zakon je određuje kao imovinu koju su bračni drugovi stekli radom ili potječe iz te imovine stečene za vrijeme bračne zajednice. Shodno tome sudska praksa je zauzela stajalište da će se odluka suda o imovini stečenoj na temelju ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju temeljiti na utvrđenim činjenicama je li takova imovina stečena zajedničkim radom ili potječe iz te imovine, pa kako postoje odluke kojima sudovi smatraju da imovina koju je jedan bračni drug stekao na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ne predstavlja posebnu imovinu toga bračnog druga, ako je ta imovina stečena u vrijeme bračne zajednice i ako su oba bračna druga prihvatila i izvršavala obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju koji je sklopio jedan bračni drug, tako postoje i odluke kojima je takova imovina stečena na različitom pravnom temelju od imovine stečene radom te je imovina samo bračnog druga koji je sklopio ugovor o uzdržavanju (Gž Ob-56/2016, Gž-6403/13, Rev-95/08, Gž-1360/06...).

Dakle, kako se radi o aleatornoj praksi, zavisnoj od slučaja do slučaja, ne može se ustvrditi da će se takovi ugovori automatizmom tretirati kao bračna stečevina. 

i ovoga boldanoga, a shodno onome što ste naveli o načinu plaćanja, ovdje bi se radilo o bračnoj stečevini.

No, iako Obiteljski zakon uređenje takove imovine određuje člankom 36 stavak 4-5, zemljišnoknjižni odjeli vode neku svoju politiku i takovo uređenje priznaju samo kroz darovni ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija