Jump to content

Alimentacija i dječji doplatak


Luna33

Preporučene objave

Majka 10 godina starog djeteta nikada se nije udala za njegovog oca ,no on je dijete priznao.Radi i živi u Njemačkoj.U Njemačkoj prima dječji doplatak za to dijete cca 200 EUR mjesečno.Iznos koji majci daje je 1200 kn koji ON računa kao alimentaciju koja zakonski nikada nije određena nego on to daje onako po volji.Majku zanima : da li ona i dijete imaju pravo na cijeli iznos dječjeg doplatka u Njemačkoj koji otac uredno dobiva + na mjesečnu alimentaciju koju treba kako potražiti?Napominjem da je plaća u iznosu od cca 1800 eura.

Hvala svima na pomoći.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alimentacija je pravo koje pripada djetetu, a Vi ste kao zakonski zastupnik djeteta to dužni potraživati. Alimentacija se ostvaruje isključivo sudskim putem na način da se utvrde potrebe djeteta, te financijske okolnosti roditelja s kojim dijete ne živi, a potom sud određuje visinu alimentacije. Vezano za dječji doplatak, upitno je kako ga otac ostvaruje s obzirom da je za isti potrebno dostaviti potvrde o Vašoj i djetetovoj adresi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valja napomenuti da dječji doplatak nije alimentacija - dakle, roditelj ima pravo na dječji doplatak ako za to ispunjava uvjete, a dijete ima pravo na alimentaciju. Po mom mišljenju, trebali biste pokrenuti postupak obveznog savjetovanja pred CZSS, gdje biste, ako se uspijete dogovoriti, sklopili plan zajedničke skrbi za dijete, koji bi sadržavao: s kojim roditeljem dijete živi, kako viđa drugog roditelja, koliko taj roditelj plaća alimentaciju. Alimentacija će se određivati prema njegovim prihodima, pa može biti malo veća od ovoga što dijete sada prima (ono što on sada plaća je određeno u odnosu na minimalnu hrvatsku plaću, a ne u odnosu na prihod od 1.800 EUR), ali nikako nije dužan prosljeđivati cijeli dječji doplatak i još povrh toga plaćati alimentaciju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija