Jump to content

zatsara za račune pričuve


anonimno

Preporučene objave

Molim vas za pomoć. Nisam iz pravne struke (zato sam i ovdje) pa bi vas molila za savjet.

 

Koje je vrijeme zastare za račune PRIČUVE.

 

Znam da je to navedeno u Zakonu o obveznim odnosima ali mi nije jasno koji članak se odnosi baš na pričuvu.

 

Konkretan slučaj izgleda ovako: firma koja je do sada držala pričuvu u zgradi to prepušta drugoj firmi, i sad su se pojavili neki dugovi iz 2000, 2001, a možda i ranijih godina.

 

Ja uplatnice imam od početka 2003.

 

Još jednom vas molim za pomoć.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.

Pretostavljala sam da se to odnosi na povremene tražbine.

 

Ali pitanja još ima:

Da li to znači da me ne mogu tražiti da platim ništa što je ušlo u zastaru (prije 3 godine).

 

I još jedna stvar. Mi nismo dobili nikakve opomene ni račune. Samo su dugovanja izvješena na oglasnoj ploči u zgradi, napisane rukom, bez ikakvog pečata i potpisa.

Trebam li reagirati odmah, ili da čekam neki formalni račun, opomenu i slično.

 

I što onda? Pišem dopis njihovoj pravnoj službi gdje se pozivam na zastaru ili?

 

Puno mje još pitanja muči!

 

Unaprijed hvala! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako, zastara vam je tri godine od dana dospjelosti pojedinog računa, znači da biste formalno trebali dobiti račun. Oni će vjerojatno podnijeti prijedlog za ovrhu za račune koje niste platili i tim danom se zastara prekida. Ali, ono što je zastarjelo prije pokretanja ovršnog postupka ne morate platiti već u prigovoru istaknuti što je zastarjelo.

Da, i provjerite odakle su izračunali dogovanja (misli ova koja su izvješena na oglasnoj ploči, vjerojatno imate nekog upravitelja, za svaki slučaj, iako ti podaci nikako nisu isto što i račun)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče zastare to je točno. Jedino što ću Vam spomenuti je da ste Vi kao suvlasnik u zgradi, neovisno o tome tko je Upravitelj zgrade, sa plačanjem tzv. Sredstava zajedničke pričuve, ulagali novac na vaš zajedniči račun. Žao mi je što se ne mogu sjetiti, kojim je to zakonskim aktom propisano. Između ostalog, vjerujem da ste izabrali predstavnika zgrade koji zastupa Vaše interese (svih stanara) i zajedno sa upraviteljem raspolaže tim sredstvima oko uređenja zajedničkih djelova zgrade. O tom se sačinjavao Ugovor o međuvlasničkom odnosu. Možda to kod Vas tako ne funkcionira, pa vas muče potraživanja iz ranijeg perioda. U biti ta sredstva sjedaju na vaš žiro-račun, a predstavnik zgrade i Upravitelj (pravna osoba), moraju sačiniti godišnji plan o korištenju tih sredstava, normalno da isto tako dužni o svim uloženim sredstvima izvjestiti sve suvlasnike. Lista koja Vam je izvješena na oglasnoj ploči samo je pokazatelj dugovanja (nadam se da se počelo pravilnije raditi), te taj uložen novac samo koristi Vama. Nedo Bog da se nešto desi poput puknuća vodovodne cijevi, pa poplave stana ispod, a sve to se pokriva iz Sredstava zajedniče pričuve. Malo sam preopširan, ali se nadam da ste shvatili o čemu se radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obvezu plaćanja zajedničke pričuve regulira Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Tužbu radi neplaćanja zajedničke pričuve (ili pijedlog za ovrhu) podnose, aktivno su legitimarani ostali suvlasnici, vlasnici etažnih dijelova iste zgrde pa je cilj zapravo platiti pričuvu jer je ona na žiro računu svih suvlasnika pa tako i ovog konkretnog. Pozivanje na zastaru je zapravo kontra produktivno jer se radi o zajedničkim sredstvima svih suvlasnika. Jedino je važno napomenuti da je dug za zastarjela potraživanja potrebno tražiti od vlasnika posebnog dijela zgrade iz vremena duga. Zastarjela potraživanja mogu se platiti i ako su u zastari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija