Jump to content

Otkaz prije isteka ugovora na određeno


Okvir

Preporučene objave

Poštovani,

Danas nakon završetka radnog vremena mi je poslodavac rekao da ne dolazim više na posao, ugovor o radu nisam dobio iako sam ga u više navrata zahtijevao a odgovor poslodavca je bio da gdje gori? Odradio sam 4 tjedana, ugovor na određeno je bio 3 mjeseca. Je li ovakav otkaz ugovora o radu zakonit i koje su moje pravne mogućnosti? Pošto ugovor o radu nisam potpisao ne znam koliko će mi isplatiti ni koji je otkazni rok.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavljen sam bio 7 dana od početka rada i provjerio sam na sustavu "e građani" gdje piše datum početka rada i naziv poslodavca međutim ugovor o radu nisam dobio, kad sam ga pitao da mi vrati moje papire koji su kod njega rekao je da ću ih dobiti sljedeći tjedan.

Sumnjam u poštenu isplatu i bojim se da pošto nisam dobio na uvid ugovor o radu poslodavac može sada napisati manju plaću od one koju smo dogovorili na razgovoru za posao.

Kako uopće to dokazati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uskratio Vas je za prijavu, pa ne sumnjam da će i za plaću. To je rizik "rada na crno" na koji ste pristali ovakvim radom. Pokušajte mu zaprijetiti da ćete ga prijaviti inspekciji rada, ako Vam ne isplati plaću koja Vam pripada za obavljeni rad i ako ne ažurira prijavu na svo razdoblje koje ste radili za njega. Prijava bi bila po čl. 229. st. 1. toč. 3, a zapriječena kazna za ovakav najteži prekršaj poslodavca bi bila od 61.000,00 kn pa do 100.000,00 kn, pa neka vidi da li mu se to isplati više nego platiti Vama odrađeni rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isto tako, iako je odluka o otkazu bila uručena usmeno, podnesite, zlu ne trebalo, zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa protiv te odluke poslodavca, jer Vi ne znate sadržaj ugovora o radu, ugovor možda ne predviđa uopće raniji otkaz ugovora prije isteka vremena na koje je sklopljen, pa je moguće da Vam poslodavac nije smio otkazati. Osim toga, odluka o otkazu mora biti obrazložena, mora biti naznačena vrsta otkaza, itd. Ako je skrivljeno ponašanje, poslodavac Vam je morao dati priliku da iznesete svoju obranu. Ako je poslovno uvjetovani otkaz, imate pravo na otkazni rok i razmjerni godišnji... Dakle, svakako u roku od 15 dana od usmenog otkaza napišite zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, tražeći da poslodavac poništi odluku o otkazu i pošaljite ga poslodavcu preporučeno s povratnicom. Prijava inspektoratu znači nešto za prekršajnu odgovornost poslodavca, ali ništa za Vaša radna prava. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisao sam zahtjev za zaštitu prava i pozvao me na sastanak poslodavac i lijepo me je preveslao, napravio je ugovor na neodređeno s probnim rokom od 4 mjeseca a ne kako smo na razgovoru za posao dogovorili da će biti ugovor na određeno. Raspitivao sam se s bivšim kolegama i poslodavac to radi da radnika može najuriti kako mu je volja a vi kao radnik ste izvisili sa izgovorom da niste zadovoljili na probnim radu.

Moja je pogreška što sam naivno vjerovao poslodavcu i pristao raditi bez ugovora o radu, ali opet s druge strane i dam jesam potpisao takav ugovor opet je zakon na njegovoj strani jer radnik nije zadovoljio na probnom radu.

Sada mi na odjavi od HZMO piše da je otkaz jer nisam zadovoljio probni rad, hoće li mi takva konstatacija otežavati zapošljavanje?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Okvir je napisao:

napravio je ugovor na neodređeno s probnim rokom od 4 mjeseca a ne kako smo na razgovoru za posao dogovorili da će biti ugovor na određeno. 

Mogao je on napraviti ugovor kakav god želi, ali isti nema pravni učinak, ako ga Vi niste potpisali. Pa je pitanje za Vas, da li ste i kada potpisali taj sporan ugovor o radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovakvo nesto je prosla i moja prijateljica, cak i puno gore. Ona je potpisala ugovor na povjerenje, poslodavac nije potpisao ugovor da bi joj nakon 28 dana rekao da nije prijavljena te s time nije dobila ni placu. Otisla je na inspektorat rada i podnjela prijavu, bitno da nije anonimna. Inspektorat je izao na teren, popricao sa svim zaposlenicima, u nekoj knjizi je pronasao njezin potpis sto je bilo dovoljno da se utvrdi da je bila na tome radnom mjestu. Poslodavac je dobio kaznu od 70.000kn zbog ne prijave na mirovinsko,zdravstveno itd. te odluku da se njoj mora isplatiti minimalna cijela placa za taj mjesec

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija