Jump to content

Zloupotreba položaja i ovlaštenja


marinzulj69

Preporučene objave

Nakon niza upozorenja na nečasne radnje u firmi od strane direktora i nekoliko razgovora sa direktorom isti je nastavio sa radnjama.  Prije nego obavijestim nadležne institucije odlučio sam napisatu žalbu - pismo namjere suvlasnicima. U njemu stoji napomena radnji zloupotrebe položaja i ovlaštenja i molba da pokušaju utjecat na direktora. Nakon toga da se sazove sastanak i da pokušamo riješiti problem dialogom. Na kraju pisma napisao sam :

"U nadi da je poslodavcu tj. suvlasnicima u interesu da laboratorij radi po propisima i zakonu nadalje predlažem sastanak svih zaposlenika i članova uprave kako bi iznijeli svoje probleme i nastojali ih riješiti dogovorom. U slučaju da se moja žalba odbije ili zanemari, bit ću primoran obavijestiti nadležne institucije o načinu rada i nepravilnostima koji se provode. Napominjem radi se o ozbiljnim kaznenim radnjama: zloupotreba položaja, zloupotreba ovlaštenja, sukob interesa, mobing nad zaposlenicima.

Moje pitanje je , dali je ovo prijetnja, ucjena , iznuda ?  Tako je poslodavac okvalificirao moje pismo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, u praksi se pokazalo da to može biti iznuda (nedavno sam istraživala ovakvu situaciju, pa sam se susrela s kaznenom praksom u tom pogledu). Ako imate dokaze da se radi o kaznenom djelu, tada ste kao građanin to dužni prijaviti, a ne koristiti ta saznanja da bi za sebe i druge ostvarili neke pogodnosti od poslodavca, ovako to predstavlja ozbiljnu prijetnju drugome da nešto učini na štetu svoje imovine, a radi Vašeg ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Jedino je pitanje je li posljedica tih razgovora da Vi i ostali radnici dobijete neke financijske pogodnosti, npr. veće plaće i slično. Ako to izostaje, vjerojatno nije ispunjeno biće kaznenog djela, no to istovremeno ne znači da poslodavac neće pokušati povući neke druge poteze protiv Vas, koji se sada još ne mogu naslutiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Jedino je pitanje je li posljedica tih razgovora da Vi i ostali radnici dobijete neke financijske pogodnosti, npr. veće plaće i slično. Ako to izostaje, vjerojatno nije ispunjeno biće kaznenog djela, no to istovremeno ne znači da poslodavac neće pokušati povući neke druge poteze protiv Vas, koji se sada još ne mogu naslutiti.

Da, za ostvarenje bića KD iznude mora postojati korist ili za počinitelja ili neku drugu osobu.

Inače se slažem da se u idealnom svijetu ovakve stvari rješavaju interno, no kako doći do toga ukoliko su osobe kojima bi se takvo što prijavilo ujedno i one koje to upravo čine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija