Jump to content

Pogrešan broj čestice


Sailor2

Preporučene objave

Imamo situaciju da su nam zamijenjene čestice sa susjednom parcelom te razmišljam o pokretanju pojedinačnog ispravnog postupka. 
1970. godine pokojni djed je kupio zemljište na katastarskoj čestici X. Ugovor je potpisan, ovjeren na općinskom sudu i proveden je upis te je 1972.g. dobiveno rješenje gdje je navedeno da se čestica X sa starog vlasnika raspisuje na česticu Y (ostaje kod starog vlasnika) i česticu X (koja pripada našem djedu).
Također, nakon potpisivanja ugovora 1970.g., na katastru je napravljena dioba čestice na više dijelova, nove stanje u katastru je glasilo: 
Parcela X - stari vlasnik
Parcela Y - nije nigdje ovdje navedena
Parcela Z - pripada djedu

Stari vlasnik je kasnije parcelu X prodao trećoj osobi - naši susjedi s kojima sada imamo zamijenjene brojeve čestica. Također se u periodu od 1975 - 1988 provodilo nekoliko raznih izmjena u katastru tijekom kojih je djed bio potpuno bez dodijeljenih čestica, a nakon zadnje izmjene 1988.g. stanje u katastru je ponovo ispravno.

Stanje u katastru odgovara, a izvadak iz zemljišne knjige kaže da smo mi vlasnici susjedovog zemljišta i obrnuto.

Molim vas informaciju je li moguće ovo riješiti putem pojedinačnog ispravnog postupka. Prema razgovoru sa susjedima, očekujem suradnju s njihove strane.
Ukoliko je moguće, imam još nekoliko pitanja:
- pokreće li svatko za sebe svoje postupak ili je moguće jedan za obje izmjene?
- postoji li na nekom linku službeni obrazac koji se popunjava ili je moguće napisati prijedlog PIP-a na bilo koji način? (isto pitanje i za nacrt predloženog stanja novog ZK uloška)
- na kraju obrazaca PIP-a na koje sam dosad naletio, pri kraju dokumenta se nalazi dio za popuniti koji bi bio novi vlasnik - s obzirom da bi mijenjali u ZK ulošku samo broj čestice a ne vlasnika - da li taj dio uopće ne pišemo ili navedemo istog vlasnika?


I za kraj (da ne bude prejednostavno), na kupoprodajnom ugovoru, pa tako i na ZK izvatku navedena je površina prodanog zemljišta. U stvarnosti je to zemljište manje za nekih 150m2 te je u katastru prilikom mjerenja izmjerena stvarna površina. Da li to predstavlja dodatan problem? Nama to osobno nije problem, ovdje živimo zajedno sa susjedima već dugi niz godina i ne mislim pokretati tužbe koje nemaju nikakvog smisla, pogotovo s obzirom da stari vlasnik više nije živ, a niti nemam namjere ulaziti u trag njegovim nasljednicima.

Jedino čega se bojim da bi to mogao biti dodatni problem s obzirom da bi i taj podatak trebalo ispraviti na ZK ulošku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija