Jump to content

kako prestaje obveza aliment.


agent

Preporučene objave

Baš sam malo proučavala obiteljske zakone ovih dana, pa vam mogu reći da obveza alimentacije ne prestaje s 18. godinom djeteta ukoliko dijete nastavlja daljnje školovanje, što konkretno znači da dijete može još deset godina studirati i vi ste dužni plaćati sve to vrijeme. Ukoliko nakon srednje škole tj. od početka punoljetnosti ne nastavi školovanje,a ni ne zaposli se plaćate još godinu dana. Ukoliko se odmah zaposli, ne plaćate više ništa. Ali, da još dodam u zakonu isto tako stoji da je pastorak nakon zaposlenja dužan brinuti se za maćehu/očuha ukoliko je isti to činio za njega.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispravljam neke dijelove svog odgovora agentu ali i vašeg! Znači, ne da može biti redovan student deset godina, nego može biti 12, po novom bolonjskom procesu redovan studij traje 3+2 godine najmanje. To znači da student svaku godinu može jednom pasti, a da ne izgubi st. prava, a onda još dvije godine traje apsolventsko razdoblje što još uvijek znači da je student redovan!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali evo nova obavijest za sve koji plaćaju alimentaciju, a u drugom braku imaju djecu! Upravo sam to saznala!!

Kada tražite dječji doplatak, onda dijete za koje plaćate alimentaciju uvedete u tablicu 6 na obrascu, bez obzira na to što nije član kućanstva. Samo uz obrazac morate priložiti obrazloženje u kojem napišete koliki ste iznos prošle godine uplatili za alimentaciju i na koji broj računa. Tada vam oni taj iznos odbiju od ukupnih prihoda, jer to u pravilu nije vaš prihod, nego prihod djeteta odnosno roditelja s kojim je dijete!!

PAŽNJA!

Ovo važi samo za osobe kojima se alimentacija ne skida trajnim nalogom u firmi u kojoj rade. Ako se alimentacija naplaćuje automatski od poslodavca, onda firma smanjuje iznos prihoda na platnim listama za iznos alimentacije!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja se ispričavam, nisam upoznata s bolonjskim načinom studiranja, mada mi to čudno zvuči. Dok sam ja studirala, redovnim se smatralo ako jednom padneš godinu, ali više nisi smio nijednu pasti, jer si automatski bio prebačen na izvanredan način studiranja. Ovo znate za sigurno? Stvarno me zanima...

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi koji faks. Neki fakulteti nemaju izvanredan način studiranja (pedagoški, filozofski, umjetnička akademija..). Istina, nisam sigurna kako je to na ekonomiji recimo. Ali ja sam bas ovih dana proucavala pravilnik o studiranju na mom faksu jer sam trenutno s njima u nekim svađama: naplatili su mi dovršenje studija, tj. nisu mi htjeli dati indeks iz referade dok ne platim pa ne bih mogla izaći na zadnji ispit. Međutim, dan nakon što sam platila sam rodila i onda sam slučajno saznala da se u slučaju trudnoće i do 1.god djeteta ne treba platiti produženje, a jučer sam saznala da ne smiju zadržavati indeks u referadi što su meni radili godinama. Sad referentica ide na disciplinsku i tako..možda dobije i otkaz, ali ja novac nazad ne mogu dobiti.

No da se ja vratim na rdovno/vanredno. Ja nisam studirala po bolonji i redovno sam davala godine, međutim fakultet se otegao kad sam upisala apsolventsku jer sam počela raditi kako bi zajedno sa sadašnjim suprugom plaćala alimentaciju i radila sve ono o čemu sam pisala u svojim objavama. Ali znam, u slučaju da sam recimo padala god., mogla imati sva prava 10 god. Ovako sam ih imala 6.(kao uredan student). Ali moja sestra studira po bolonji i prvu godinu je pala, ali nije izgubila prava. Za dalje ne znam, ali s obzirom na to da na onome što ona studira isto ne postoji vanredna opcija, mislim da svaku godinu možeš ići dva puta. Osim ako nisu odobrili bezuvjetan upis u višu godinu, što je isto bio jedan od prijedloga.

Sve u svemu, ovisi koji faks, pa treba provjeriti u pravilniku fakulteta .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

skaz2102 je napisao:

U poreznoj kažu da ne može jer dijete za koje se plaća al. je uzdržavani član onome s kim živi, a ne onome tko plaća al. Ali, meni je to sumnjivo, još ću ja malo kopati i namjeravam priložiti sve dokaze kako sam priložila i za dječji, pa nek maknu ako im ne treba!

Javima ako saznam nešto novo!

e pa to nije istina, naime ja sam godinama bila olakšica ocu jer sam bila na njegovoj pk kartici, a nisam s njme živjela-dakle bitno je na čijoj se pk kartici djete vodi kao uzdržavani član, a ne mora živjeti sa tim roditeljem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija