Jump to content

Izjava


Nataša k

Preporučene objave

Može li poslodavac od mene tražiti da napišem izjavu da mi se skida s plaće rata kredita preko zaštićenog dijela plaće? Imam ovrhu na plaći. Jedan kredit sam sama uplaćivala iako mi je trebalo biti obustavljano na plaći ali djelatnica u računovodstvu nije skidala. To je bilo prije blokade na fini iz drugih razloga. Sada zaštićeni dio primam na posebni račun. Za skidanje rate više nema prostora na plaći. Uglavnom djelatnica iz računovodstva traži da napišem izjavu da dozvoljavam da mi se skida više od zaštićenog dijela da ona ne bi imala problema. 

Molim savjet. Što se njoj može dogoditi i da li se uopće smije davati takva izjava. Da li je pravno utemeljena? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 minuta, Borbena7 je napisao:

Kakav dug bi se sa ovim dijelom plaće naplaćivao i tko inzistira na naplati?

Rate kredita od sindikata. Nikad se nije skidao s plaće, makar je trebao. Ja sam sama uplaćivala. Sad nisam uplatila 2 rate i potegnuli su pitanje zašto se nije skidalo s plaće? Već godinu dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, a što je od dokumentacije sindikat dostavio poslodavcu na provedbu da je on trebao postupati?

prije 1 sat , Nataša k je napisao:

Uglavnom djelatnica iz računovodstva traži da napišem izjavu da dozvoljavam da mi se skida više od zaštićenog dijela da ona ne bi imala problema. 

I ovakva izjava ne proizvodi nikakav pravni učinak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može se skidati s plaće jer mi je račun blokiran drugom ovrhom i nema prostora na plaći za ratu kredita. Da se još skine i taj kredit prelazilo bi zaštićeni dio po Ovršnom zakonu. Zato me traži izjavu da ja dozvoljavam da mi se skine preko zaštićenog dijela plaće, tj da time sebe spasi jer misli da će imati problema jer nije postupila po administrativnoj zabrani. 

Moram li ja na to pristati? Imati ću manje sredstava za život. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 48 minuta, Nataša k je napisao:

Ne može se skidati s plaće jer mi je račun blokiran drugom ovrhom i nema prostora na plaći za ratu kredita.

Ova ovrha što se sada naplaćuje, je preko FINA-e ili preko plaće? I je li dostavljena na provedbu prije ili iza ove Izjave o suglasnosti?

prije 50 minuta, Nataša k je napisao:

Moram li ja na to pristati?

Ne morate pristati, a i da pristanete to je protuzakonito po čl. 202. st.1. Ovršnog zakona, a kako sam Vam u prethodnim objavama i objasnila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako. Ovrha na novčanim sredstvima preko FINA-e i ovrha na plaći preko poslodavca, nisu ovrhe koje se provode na istom predmetu i sredstvu, te kao takve nisu ovrhe koje čekaju u istom redu čekanja. 

U prijevodu to znači da je poslodavac dužan postupiti po Izjavi i to u dijelu plaće koja je nezaštićena od provedbe ovrhe. Ako nakon naplate potraživanja po Izjavi, ostane neki manji dio plaće koji je nezaštićen, tada ga poslodavac uplaćuje u korist ovrhe koja je na FINA-i. I tako sve do namirenja duga po Izjavi.

Zaštićeni dio ide na Vaš zaštićeni račun i nikakva dodatno ovjerena Izjava ne ovlašćuje poslodavca da zaplijeni i kunu više od dijela koji je Ovršnim zakonom propisani kao zaštićeni dio plaće.

Prema tome, recite poslodavcu da hitno počne postupati po Ovršnom zakonu, jer mu u protivnom prijeti opasnost od ovrhovoditelja s obzirom da protuzakonito odbija postupiti po dostavljenoj Izjavi, a sankcije su mu u vidu čl. 201. Ovršnog zakona.

Tako da nemate razloga za brigu u pogledu manje raspoloživih sredstava za život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija