Jump to content

Rješenje o nasljeđivanju iz 1981. nije pravomoćno, odricanje


marra007

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Imam slijedeću situaciju: rješenje o nasljeđivanju iz 1980. nije pravomoćno - trenutno je u postupku utvrđenja pravomoćnosti. U tom rješenju nasljeđivanju kao problem za sebe, naknadnog nasljednika, vidim dvije situacije za koje pokušavam informirati:

1. Neke nekretnine nisu navedene, recimo neke livade/polja, nešto što je onda bilo jedno polje sada su na dvije ili tri k.č.  - kako to ispraviti, da li postupkom naknadno utvrđene imovine?  U odnosu na koje rješenje o nasljeđivanju se pokreće postupak s obzirom da nasljednici iza to nisu naslijedili  (jer nije prije navedeno)  pa se u naknadnim rješenjima ne navodi kao imovina sve do mene, a radi se o tri "koljena"? Kako se u tom kontekstu promatra odricanje od nasljedstva nasljednika u tom prvom postupku 1980. godine, a kako onih svih iza koji su se nečega odrekli? 

2. Neke nekretnine su nazvane opisno, pod navodnicima opisnim imenima bez navođenja k.č, pa npr "jedna soba u kući" bez navođenja na kojoj k.č. je kuća i koja (radi se o ruševini), ledina "dolac"... - dakle ovdje bi trebalo provesti dopunu rješenja (ne ispravni postupak) o nasljeđivanju (kako je objašnjeno u predmetu Županijski sud u Varaždinu, Gž. 702/06-2 od 10.VIII.2006.) 

3. Da li se problem iz točke 1. - nepotpun popis nekretnina i problem iz točke 2. - opisni nazivi nekretnina koji su neprovedivi u ZK mogu rješavati nekim objedinjenim postupkom ili se mora sve rješavati "korak po korak" u pojedinačnim postupcima, što naknadno pronađene imovine, što dopune rješenja?

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Rješenje o nasljeđivanju iz 1981. nije pravomoćno jer rješenje nije dostavljeno jednom od nasljednika, tj. dostavljeno je svim nasljednicima ali nije dostavljeno jednom  koji se tada odrekao svog dijela u korist braće što su oni prihvatili. Sada kada sam pokrenuo postupak utvrđivanja pravomoćnosti, a osoba kojoj nije dostavljeno rješenje je preminula, kao i njegov prvi nasljednik, ali su živa djeca koja su njegovi nasljednici,  sa suda me traže pravomoćno rješenje o nasljeđivanju te preminule osobe kako bi njegovim nasljednicima mogli dostaviti ono  rješenje iz 1981. koje nije pravomoćno.

Moje pitanje je - da li nasljednici osobe koja se odrekla nasljedstva, a rješenje nije pravomoćno, kad dobe svoj primjerak rješenja imaju pravo žalbe? Da li imaju pravo ipak tražiti svoj dio? 

Unaprijed hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija