Jump to content

Etažiranje


Dinko@m

Preporučene objave

Poštovani, 

Sticajem okolnosti općinski sud je povodom  obnove  zemljišne knjige na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama novoformirao našu cesticu. Sud predlaže da se na novoformiranoj nekretnini "preuzeti podatke iz popisa odnosno izvršiti povezivanje glavne knjige i knjige položenih ugovora u neodređenim omjerima (etaža 0/0)" .  Sa tim da podredno će stranke izvršiti etažiranje predmetnog objekta nakon što svi budu upisani u glavnoj knjizi. Na sto su i svi suvlasnici pristali.

Nažalost, zbog nesuglasnosti suvlasnika  u dogledno vrijeme je nemoguće sprovesti etažiranje.

Moj problem je da kod prijenosa upisa zemljišni dio mog vlasništva (13/100) je sad neodređeni udio.

Pošto prvobitni kupac nije uređivao dio zemljišta u svom  vlasništvu kao što niti ne postoji ograda dio suvlasnika sad osporava pravo na zemljišni dio s naznakom da ako je to moje neka si to i upišem.

Sto mi je činiti da upišem taj dio u ZK, etažni Elaborat je napravljen no 7 od 17 suvlasnika ga ne žele potpisati iz raznih razloga nije u pitanju samo moj zemljišni dio. Kome mogu da se obratim, radi se o aparmanu za odmor na otoku Krku, od predstavnika nema pomoći a upravitelj prebacuje odgovornost na suvlasnike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Toga sam svjestan, i kako dalje..., naša zgrada je u međuvremenu "čak" i legalizirana 🙄, investor je propao, svega i svačega je bilo, predloženi elaborat ne prihvaćaju svi suvlasnici, po zakonu moramo etažariti, kome se obratiti, imali  netko tko se bavio takvim problemima, tko nas može posavjetovati... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi jednostavnije za sve kada bi ste se mogli dogovoriti, no ako ne ide možete ih upozoriti da ako ne prihvaćaju elaborat, da ćete vi svoja prava ostvariti razvrgnućem suvlasništva etažiranjem. Naime, što se tiče razvrgnuća uspostavom vlasništva posebnog dijela nekretnine, sudska praksa je bila na stajalištu da ako nema suglasnosti svih suvlasnika, a kako Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne predviđa mogućnost uspostave etažnog vlasništva bez suglasnosti, sud nije dužan u postupku razvrgnuća etažiranjem ispitivati jesu li ispunjene ostale pretpostavke za razvrgnuće te su takove zahtjeve odbijali. Međutim, Vrhovni sud Republike Hrvatske je u svojoj odluci (Rev-1553/13-2) od 8. siječnja 2014.) prihvatio reviziju te zaključio da je uspostava vlasništva posebnog dijela nekretnine moguća bez suglasnosti nekog od suvlasnika te da je upravo to svrha odredaba ZVDSP-a o sudskom razvrgnuću, pozivajući se na ranije odluke (Rev-200/09-3 od 6. svibnja 2009 i Rev x-680/10-2 od 29. rujna 2010.). 

Shodno tome, vi (i ostali suvlasnici koji bi vam se eventualno pridružili) bi mogli imati sudskom odlukom riješeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine a oni poslije neka si sami etažiraju uz veći trošak, ako ih ovakva mogućnost ne "smekša" i pristanu na dogovorno etažiranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija