Dinko@m objavljeno: 12. siječanj 2022. Dijeli objavljeno: 12. siječanj 2022. Poštovani, Sticajem okolnosti općinski sud je povodom obnove zemljišne knjige na osnovu Zakona o zemljišnim knjigama novoformirao našu cesticu. Sud predlaže da se na novoformiranoj nekretnini "preuzeti podatke iz popisa odnosno izvršiti povezivanje glavne knjige i knjige položenih ugovora u neodređenim omjerima (etaža 0/0)" . Sa tim da podredno će stranke izvršiti etažiranje predmetnog objekta nakon što svi budu upisani u glavnoj knjizi. Na sto su i svi suvlasnici pristali. Nažalost, zbog nesuglasnosti suvlasnika u dogledno vrijeme je nemoguće sprovesti etažiranje. Moj problem je da kod prijenosa upisa zemljišni dio mog vlasništva (13/100) je sad neodređeni udio. Pošto prvobitni kupac nije uređivao dio zemljišta u svom vlasništvu kao što niti ne postoji ograda dio suvlasnika sad osporava pravo na zemljišni dio s naznakom da ako je to moje neka si to i upišem. Sto mi je činiti da upišem taj dio u ZK, etažni Elaborat je napravljen no 7 od 17 suvlasnika ga ne žele potpisati iz raznih razloga nije u pitanju samo moj zemljišni dio. Kome mogu da se obratim, radi se o aparmanu za odmor na otoku Krku, od predstavnika nema pomoći a upravitelj prebacuje odgovornost na suvlasnike. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
MagicnaMari odgovoreno: 12. siječanj 2022. Dijeli odgovoreno: 12. siječanj 2022. Imam sličnu situaciju sa etažiranjem. Nas je 7 suvlasnika u zgradi i planirali smo raditi izmjenu etažnog elaborata, međutim dvoje ne pristaju. Iz gruntovnice su mi rekli da je potrebna suglasnost svih suvlasnika :/. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dinko@m odgovoreno: 13. siječanj 2022. Autor Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2022. Toga sam svjestan, i kako dalje..., naša zgrada je u međuvremenu "čak" i legalizirana 🙄, investor je propao, svega i svačega je bilo, predloženi elaborat ne prihvaćaju svi suvlasnici, po zakonu moramo etažariti, kome se obratiti, imali netko tko se bavio takvim problemima, tko nas može posavjetovati... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Spitfire odgovoreno: 13. siječanj 2022. Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2022. Bilo bi jednostavnije za sve kada bi ste se mogli dogovoriti, no ako ne ide možete ih upozoriti da ako ne prihvaćaju elaborat, da ćete vi svoja prava ostvariti razvrgnućem suvlasništva etažiranjem. Naime, što se tiče razvrgnuća uspostavom vlasništva posebnog dijela nekretnine, sudska praksa je bila na stajalištu da ako nema suglasnosti svih suvlasnika, a kako Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne predviđa mogućnost uspostave etažnog vlasništva bez suglasnosti, sud nije dužan u postupku razvrgnuća etažiranjem ispitivati jesu li ispunjene ostale pretpostavke za razvrgnuće te su takove zahtjeve odbijali. Međutim, Vrhovni sud Republike Hrvatske je u svojoj odluci (Rev-1553/13-2) od 8. siječnja 2014.) prihvatio reviziju te zaključio da je uspostava vlasništva posebnog dijela nekretnine moguća bez suglasnosti nekog od suvlasnika te da je upravo to svrha odredaba ZVDSP-a o sudskom razvrgnuću, pozivajući se na ranije odluke (Rev-200/09-3 od 6. svibnja 2009 i Rev x-680/10-2 od 29. rujna 2010.). Shodno tome, vi (i ostali suvlasnici koji bi vam se eventualno pridružili) bi mogli imati sudskom odlukom riješeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine a oni poslije neka si sami etažiraju uz veći trošak, ako ih ovakva mogućnost ne "smekša" i pristanu na dogovorno etažiranje. navigoaround 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dinko@m odgovoreno: 13. siječanj 2022. Autor Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2022. Hvala lijepo na odgovoru, sad znam što mi je činiti... imate li neku preporuku za odvjetnika Rijeka/Krk Lijep pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Spitfire odgovoreno: 13. siječanj 2022. Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2022. prije 29 minuta, Dinko@m je napisao: imate li neku preporuku za odvjetnika Rijeka/Krk Ne jer to nije u duhu foruma ali možete postaviti upit u podforum Tražim odvjetnika gdje vam se zainteresirani mogu javiti putem privatne poruke ili ostavljenog kontakta. navigoaround 1 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dinko@m odgovoreno: 13. siječanj 2022. Autor Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2022. HVALA VELIKA Stvarno ste mi bili od velike pomoći. Lijep pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Spitfire odgovoreno: 13. siječanj 2022. Dijeli odgovoreno: 13. siječanj 2022. Nema na čemu, lp. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.