Jump to content

Rastava braka - tužbom, stambeni kredit


Diridonda

Preporučene objave

Poštovanje. Molila bih par savjeta. Naime, radi se o tome da sam predala papire za razvod te smo obavili razgovore u centru za soc.skrb, kao i obaveznu medijaciju u obiteljskom centru (s obzirom da imamo maloljetno dijete). Medijacijom se, nažalost, nije postigao dogovor oko viđanja djeteta jer otac smatra kako treba i može "dobiti" više od onoga što sam ja predložila (praznici po pola, dva dana u tjednu bez spavanja - utorak i četvrtak, odnosno ponedjeljak i srijeda u tjednu gdje dijete ide kod njega te svaki drugi vikend) te slijedi tužba jednog od nas prema onom drugom. Prvo pitanje koje imam je okviran broj ročišta (jasno mi je da je individualno, odnosno ovisi od slučaja do slučaja, ali da li ipak postoji neki okvirni broj ili neko pravilo do koje "mjere" se može ići. Ili je moguće da se sve otegne tipa do djetetove 18.-e godine? - sada ima 5)? Da li ima veze tko pokreće tužbu u smislu troškova suda (osim naravno onih prema odvjetnicima svakog od nas)?

Slijedeće što me zanima je, s obzirom na ovakvu situaciju oko papira za razvod, kada još postupak nije gotov, ali je dio s centrom gotov (ukoliko uopće ima veze koji je korak, centar ili sud..jer teoretski, što se banke tiče, pošto još nema papira možemo se i pomiriti..ako sam dobro zaključila), da li je na bilo koji način moguće dići stambeni kredit, a da to (ni kredit, ni eventualno kupljena nekretnina) ne ulazi u bračnu stečevinu?

 

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, kako i sama navodite, postupak razvoda braka je individualna stvar, svaki slučaj je za sebe, no niti u kojem slučaju ne može trajati toliko dugo koliko navodite (do punoljetnosti djeteta).. 

Vi možete zatražiti donošenje privremene odluke (mjere) u izvanparničnom postupku koja odluka će trajati do okončanja postupka za razvod braka.. 

Troškovi postupka razvoda braka nemaju veze tko je pokrenuo postupak.. 

Što se tiče dizanje kredita i kupnje nekretnine, moj savjet Vam je da se u to ne upuštate, jer se bračna stečevina veže za bračnu zajednicu ne za brak, tako da bi se ta nekretnina, najvjerojatnije, tretirala kao bračna stečevina i podlijegala bi odrednicama Obiteljskog zakona koje govore o imovinsko pravnim odnosima supružnika, dakle djelila bi se na jednake djelove s time da bi obveznik kredita bio obvezan nastaviti otplaćivati kredit, ali bi imao pravo, po otplati kredita, od drugog supružnika tražiti dio otplaćenog iznosa nakon prestanka bračne zajednice razmjerno dijelu nekretnine dobivenom u podjeli bračne stečevine... 

Sretno Vam i držite se..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija