Jump to content

Ozljeda na radu. Sa 100% na 70%


Markosta33

Preporučene objave

Poštovanje, 

Prije godinu dana žena na putu do posla slomi zglob. Ozljeda na radu je ustanovljena i priznata. Obavljen je operativni zahvat i sljedi oporavak. 

U tih godinu dana jedbom odlazi na komisiju gdje je pokušavaju skinuti sa 100% bolovanja uz obrazloženje da se ne može dovjeka voditi po 100% bolovanjem ali bezuapješno. Također i doktorica opće prakse je par puta zvala i vršila pritisak alisvaki put bi ih pobija nalaz kirurga. 

Pošto je ozljeda na radu, vodi se kao 100% bolovanje, sve do 6.1.

Od 6.1. 2022 doktorica bez obavještavanja, pacijenta skida sa 100% bolovanjai stavlja ga na 70%. Prilikom preuzimanja doznaka na upit dali bolovanje ostaje isto doktorica potvrđuje da je sve isto kao i prije. 

Zadnja uplata pokazuje suprotno tj. Da ne prima više 100% naknadu već 70%.

Pošto je doktorica o.p. Na bolovanju sestra obavještava da su je morali skinuti, da je komisija vršila pritisak na doktoricu itd. 

U međuvremenu kirurg u nalazima tvrdi da pacijent nije oporavljen, da mu je potrebna operacija zbog vađenja pločica i da nije sposobna za rad. 

Zanima me dali doktorica ili komisija imaju pravo pacijentu koji se vodi pod 100% bolovanjem zbog ozljede na radu tu istu naknadu od 100% preinačiti u 70%?

 

Molim one koji raspolažu takvom informacijom da je podjele jer neznamo kome da se obratimo za takvo pitanje, 

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju (Narodne novine br. 137/2013); Zakon o mirovinskom osiguranju (Narodne novine br. 151/2014); http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?ID=69 

U slučaju ozljede na radu (nezgode ili bolesti), svi troškovi zdravstvene zaštite su pokriveni. U slučaju privremene nesposobnosti, naknadu (sličnu novčanoj naknadi za bolovanje) isplaćuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od prvog dana nenazočnosti na poslu. To iznosi 100 % od osnovice za utvrđivanje visine novčane naknade (prosječna plaća tijekom šest mjeseci prije mjeseca invaliditeta). Naknada se isplaćuje do oporavka ili dosezanja granice razdoblja od 18 mjeseci neprekidno, ovisno o tome što nastupi ranije. Nakon tog razdoblja, naknada se smanjuje na pola. Smanjenje se ne odnosi na određene teške bolesti.

 

Koliko razumijem naknada od 100% onima kojima je utvrđena ozljeda na radu se isplaćuje max do 18 mjeseci a nakon toga 50%.

Žena je na bolovanju neprekidno 12mjeseci, a sljedi joj i vađenje pločica. Prema gore navedenom koliko razumjem doktorica ili netko iz komisije je prekršija zakon o radu? 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija