Jump to content

Nuzni prolaz


Lanela12

Preporučene objave

Postovani,

Moj otac je za svog zivota dozvolio nuzni prolaz susjedima do nas. Otac u vrijeme potpisivanja nuznog prolaza nije ni bio vlasnik nekretnine, tako da to nikad nije zabiljezeno u vlasnickom listu kao teret. Nekretninu nakon smrti oca nasljedjuje majka pa zatim ja njegov sin. Vlasnici nekretnine koju su imali pravo nuznog prolaza prodaju svoju nekretninu. Novi vlasnik tvrdi kako ima i dalje pravo prolaska preko nase nekretnine neovisno sta je to potpisano ( a nikad uknjizeno) od strane starog vlasnika koji to nije ni bio papirnato u vrijeme potpisivanja. Da li oni imaju i dalje pravo prolaska s obzirom da mogu s ceste doc u svoju nekretninu s druge strane ili se to ponistava s obzirom da ni na jednoj ni na drugoj nekretnini nisu isti vlasnici?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali ovdje mi logika nalaže da usmeni dogovor nikad i nigdje ne vrijedi.

Nema ovo veze sa promjenom vlasnika, ali ako ne postoji pisani i ovjereni ugovor o pravu korištenja prolaza ja bi rekao da ga vaš susjed ne smije koristiti ako vama to ne odgovara.

A vama u korist ide i to da susjed ima osiguran pristup svojoj nekretnini direktno sa ceste.

Neka me netko stručan ispravi ako sam krivo shvatio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru

upravo sam kontaktirala odvjetnika koji mi je ukratko rekao ukoliko je potpisano ne mora biti ovjereno da bi bilo pravno valjano, kako sam kratko trazila informaciju preko telefona dobila sam kratak odgovor. Meni je upitno da li se takvi potpisani, ovjereni, uknjizeni dogovori prenose i na buduce vlasnike ? Da li takav pisani dogovor vrijedi ukoliko vlasnik u vrijeme potpisivanja istog nije bio uknjizeni vlasnik na nekretnini nego se to desilo nakon par godina? Susjed je kupio, renovirao kucu i ima cijelu parcelu iza nase i njegove kuce koja je spojena s cestom, tamo je otvorio i vrata ali ta ne smatra glavnima za ulazak u kucu nego sporednima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam već komentirao na sličnoj temi, sudovima je apsolutno nebitno da li postoji i drugi prilaz. Važno je samo to da li je smetano korištenje prvog, što je obično i predmet tužbe. Bilo u gruntovnici zabilježeno nekakvo pravo služnosti prolaza ili ne. Dovoljno je da sud povjeruje tužitelju da je on dio Vaše parcele godinama koristio za prilaz svojoj parceli i izgubili ste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam strucna, ali ne bi li ovdje bilo rjesenje prava vlasnička tužba (rei vindicatio) koju dize vlasnik protiv osobe koja posjeduje njegovu stvar, kojom vlasnik, pozivajući se na svoje pravo vlasništva, traži od posjednika (ovoga sto prolazi), da mu preda posjed te stvari?

uređeno: od Tofffsy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,

citajuci po internetu iskustva drugih ljudi i nije obecavajuce i da tuzim da cu dobit. Ispada kad jednom nekom das prolaz da je to zauvijek. Sta po meni nema smisla jer prolaz mozes dat susjedu s kojim si u odlicnim odnosima, a kasnije ako se ta nekretnina proda i dodu nemoguci susjedi ne mozes im nista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je taj Zakon o vlasnistvu strasno zbunjujuc. S jedne strane zaista ispada da je posjed zauvijek (dok se ne pretvori u vlasnistvo sto se moze nakon godina dosjelosti), a sa druge strane se kaze da vlasnik uvijek ima pravo traziti svoju stvar nazad, sto mi je naravno u redu. I to pravo nema zastaru. Istina, ne smije se ni taj posjed uzeti nasilno, koliko god je u pitanju necije pravo vlasnistvo. Treba ici pravnim sredstvima za povrat. Mi imamo situaciju gdje je jedna osoba u posjedu dijela nekretnine cijeli zivot, ali nije vlasnik, pa nam je odvjetnica savjetovala da trebamo pisanim putem obavijestiti osobu da se iseli i tada pocinje teci rok za podizanje tuzbe. Istina, nismo taj korak jos poduzeli pa ne mogu tvrditi da taj pristup stvarno i pali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija