Jump to content

Darovni ugovor


suzać

Preporučene objave

Napravila sam sa majkom darovni ugovor prošle g.  te sam već uknjižena u gruntovnicu Godinama pomažem majci financijski  te ulažem u kuću Nemam sve račune .Imam dvije sestre ali niti jedna ne ulaže niti pomaže majci .Željela bih ipak napraviti ugovor o doživotnom uzdržavanju ali mi je odvjetnik rekao da dar moram vratiti majci da bih to mogla napraviti te me za ta dva poravna posla traži  previše novaca. Pitala sam javnu bilježnicu kod koje smo to radili rekla je da samo darujem majci nekretninu darovnim ugovorom jer da bi napravili ugovor o doživotnom nekretnina mora biti na majci.Međutim treba čekati opet na uknjižbu.Istina taj dio darovanja košta oko 350 kn a ne 2500 koliko bi me odvijetnik tražio .Sad mene zanima postoji li mogućnost da se to sve skrati možda samo nadopuni ugovoru o doživotnom ako je to moguće .Kome se obratiti te kako se zaštiti od sestre koja gleda samo imovinsku korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Kod javnog bilježnika moguće je podnijeti prijedlog za uknjižbu vlasništva nekretnine što je brže i nešto financijski povoljnije nego na sudu.

Nakon toga, moguće je zaključiti ugovor o doživotnom / dosmrtnom uzdržavanju koji moraju biti sastavljeni u obliku javnobilježničkog akta ili moraju biti solemnizirani ako je privatna isprava. Također, moguće ih je ovjeriti na sudu.

Ako ga ne znate sami sastaviti, najbolje je da to učini javni bilježnik ili odvjetnik. Za javnog bilježnika znam da naplaćuje prema vrijednosti nekretnine i kod njega mogu biti nazočni svjedoci akta prilikom sastavljanja ugovora što je dodatni plus.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , suzać je napisao:

Sad mene zanima postoji li mogućnost da se to sve skrati možda samo nadopuni ugovoru o doživotnom ako je to moguće

Nije moguće ništa skratiti na navedeni način, odnosno upute koje ste dobili su točne. Majka ne može raspolagati s nečim što nije u njenom vlasništvu, tako da prije svega treba odraditi darovanje majci, a tek potom sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija