Jump to content

Skretanja u križanju s više traka regulirano semaforom


1986

Preporučene objave

Pitanje vezano za situaciju kao sa snimke:

https://www.facebook.com/prometnezgode/videos/845907263397046/

Dakle dva vozila iz suprotnih smjerova skreću u ulicu koja ima dvije trake u istom smijeru, oba imaju zeleno svijetlo.

-je li desnom skretaču dozvoljeno ulaziti u bilo koju traku, ili se mora nastaviti kretati trakom u kojoj se nalazi (krajnja desna)?

-da je došlo do sudara, tko bi bio kriv, a s obzirom na činjenicu da je vozač desnog auta zapravo počeo prestrojavanje tek nakon što je prošao pješački prijelaz, odnosno u tom trenutku više nije u križanju? (slika u prilogu)

astra.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, hvala. Moj stav je isto tako da bi vozač Astre bio kriv jer:

Članak 56. (NN 114/22)

(1) Vozač vozila koje skreće udesno dužan je skretanje obaviti krećući se krajnjom prometnom trakom koja se prostire uz desni rub kolnika, osim ako prometnim znakom na cesti nije drukčije određeno.

Članak 58. (NN 114/22)

(2) Vozač je dužan na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem vozilom zauzeti položaj na onoj prometnoj traci kojom mora proći kroz raskrižje.

 

Dakle dva članka ga obavezuju da ostane u svojoj (desnoj) traci, međutim naišao sam na vlasnika/instruktora u autoškoli koji svoje polaznike uči da kad skreću desno "imaju pravo birati traku" i da smiju ući u bilo koju traku sa desne strane (ako ih je više) i da u toj situaciji imaju prednost, međutim, po meni, nijedan članak Zakona mu ne daje to pravo. Isto tako sam pričao i sa instruktorom koji kaže da je zabranjeno, odnosno da kroz križanje mora proći trakom u kojoj se nalazi, i prestrojavati nakon križanja.

Zakon bi tu trebao biti jasan, jer se ne bi smjelo dogoditi da različite autoškole različito tumače Zakon i polaznike različito uče.

Edit:

Da se sporna situacija dogodila unutar križanja, prije zebre, onda bi možda vozač iz auta koji snima mogao biti kriv zbog članka 57, stavka 2 koji ga obavezuje na propuštanje vozila koja dolaze iz suprotnog smijera i koja skreću desno.

uređeno: od 1986
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija