Jump to content

plinovod - služnost ili pravo građenja


anonimno

Preporučene objave

Nepotpuno izvlaštenje zemljišta zbog ukopavanja plinovoda. Iako je plinovod ukopan, upravni spor trajao šest godina, na kraju ipak sklopljena nagodba, mene još uvijek kopka dilema - služnost ili pravo građenja? Jesam li prevarena? Odvjetnik me sve te godine uvjeravao da se radi o služnosti. Oprostite ali ja ne razumijem radi li se tu o osobnoj ili zemljišnoj služnosti, ili pak o nekom ostatku iz bivšeg pravnog sistema? Pravo građenja bi vjerojatno za mene kao vlasnika bilo povoljnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plinovod je produktovod, odnosno infrastrukturna GRAĐEVINA za prijenos, transport energenta, koja nije javno vlasništvo, već vlasnišvo trgovačkog društva koje je " za sada" , što ne znači zauvijek, u državnom vlasništvu. Služnost se prenosi na pravnog sljednika, što ja tumačim kao "opravdan državni interes je zataškavanje raznih otimačina".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slično je i s vodovodom kao i s elektrom s tim da je kod mene slučaj da je služnost za vodovod upisana u zemljišniku dočim za elektru tj distribuciju dalekovodi itd. nema ni spomena o služnosti tj. nema nikakvih zabilježbi . Dali zna netko nešto o ovome kako je to regulirano zakonom, mi uredno plačamo struju a oni se nesmetano koriste našim zemljištem. barem je tako kod nas u dalmaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo Vam nekoliko članaka iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Mislim da tu piše sve što Vas zanima. Inače, ne treba sva komunalna infrastruktura nužno uvijek biti u vlasnitvu komunalnog društva. Može naime, biti i u vlasništvu općine ili Grada, a pod određenim uvjetima i u vlasništvu županije. o tome možete nešto pročitati u Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Dakako, da ne piše ovako izravno, ali se to iščita u odredbama koje se odnose na obavljanje komunalnih djelatnosti. A ima o tome podosta informacija i u Informatorima. Ipak, kako opskrba plinom više ne spada u komunalnu djelatnost (od 2005.), bit će dakle uvlasništvu komunalnog društva, koje su osnovale općine i gradovi, ili županije, a moguće i da je privatizirano. Što sve skupa i nema velike veze, jer će se ovdje na kraju uvijek raditi o pravu služnosti.

 

Evo članaka:

 

Postavljanje vodova i drugih uređaja

 

Članak 108.

 

Postavljanje vodova i drugih uređaja (električnih, kanalizacijskih, plinovodnih, vodovodnih, toplovodnih, telekomunikacijskih i dr.) na tuđoj nekretnini bez pristanka njezina vlasnika moguće je u interesu Republike Hrvatske na temelju zakonskih odredaba koje uređuju nepotpuno izvlaštenje, a u privatnom interesu prema odredbama o osnivanju služnosti vodova i drugih uređaja odlukom suda, ako zakon ne odredi drukčije.

 

b/ Osnivanje odlukom suda ili druge vlasti

Osnivanje odlukom

 

Članak 223.

 

(1) Služnost može svojom odlukom, pod pretpostavkama određenim zakonom, osnovati sud u postupku osnivanja nužnoga prolaza, odnosno nužnoga osnivanja služnosti vodova ili drugih uređaja u postupku diobe i u ostavinskom postupku, a i u drugim slučajevima određenim zakonom.

 

(2) Stvarnu služnost može, pod pretpostavkama određenim zakonom, osnovati nadležno tijelo upravne vlasti u postupku izvlaštenja, komasacije, kao i u ostalim slučajevima određenim zakonom.

 

(3) Pravo služnosti osniva se u trenutku pravomoćnosti sudske odluke iz stavka 1., odnosno konačnosti odluke druge vlasti iz stavka 2. ovoga članka, ako što drugo nije određeno zakonom, niti proizlazi iz cilja radi kojega se odluka donosi.

 

(4) Onaj u čiju je korist na nekretnini osnovano pravo služnosti odlukom suda ili drugoga tijela ovlašten je ishoditi upis stečenoga prava u zemljišnoj knjizi.

 

Odluka o nužnim vodovima i uređajima

 

Članak 225.

 

(1) Služnost vodova ili drugih uređaja (električnih, kanalizacijskih, plinovodnih, vodovodnih, toplovodnih, telekomunikacijskih i dr.) na tuđoj nekretnini kao poslužnoj osnovat će svojom odlukom sud na zahtjev vlasnika druge nekretnine, ako do nje nema nikakve ili nema prikladne veze s dobavljačem tvari, energija ili usluga koje se dostavljaju tim vodovima i drugim uređajima i ako je korist od postavljanja tih vodova odnosno uređaja za gospodarenje tom nekretninom veća od štete na poslužnoj nekretnini, a uz obvezu vlasnika nekretnine u čiju se korist osniva služnost vodova ili drugih uređaja da plati punu naknadu vlasniku poslužne nekretnine.

 

(2) Na nužno osnivanje služnosti vodova ili drugih uređaja iz stavka 1. ovoga članka, na odgovarajući se način primjenjuju pravila o nužnim prolazima.

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija