Jump to content

profesionalno oboljenje


biancaneve

Preporučene objave

Poštovani,

prije skoro 3 godine operiran mi je desni karpalni kanal, a godinu i pol kasnije i lijevi. Tada nisam poduzimala ništa za priznavanje profesionalne bolesti. Budući da imam u planu kroz godinu dana otići u prijevremenu mirovinu, zanima me koji je put do priznavanja oboljenja odnosno od kuda krenuti. Radim pune 32 godine kao operater, a staža imam skoro 38. 

Zahvaljujem na odgovoru

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne znam zašto se spominje profesionalna nesposobnost jer to i ne postoji.

Postoje dvije vrste invalidske mirovine, a to su: invalidska mirovina zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti i invalidska mirovina zbog potpunog gubitka radne sposobnosti.

Što Vam je najpovoljnije nemoguće je reći.

Ovako otprilike, invalidska mirovina zbog potpunog gubitka radne sposobnosti.

Međutim, Vi ne birate invalidsku mirovinu, već je potrebno da prođete medicinsko vještačenje te u tom postupku medicinski vještaci odlučuju je li kod vas postoji gubitak radne sposobnosti (djelomični ili potpuni) ili ne postoji.

Invalidska mirovina zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti se određuje primjenom mirovinskog faktora 0,8, a zbog potpunog gubitka radne sposobnosti primjenom mirovinskog faktora 1,0. 

Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za 0,2% za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, neovisno o dužini mirovinskog staža.

Mirovinski staž kojeg ostvarite do odlaska u mirovinu također ulazi u obračun, što u prijevodu znači ako odete u invalidsku, da će vam po osnovi staža biti manji iznos za obračun.

Slijedom svega navedenog, teško je reći što bi bilo najbolje. U svakom slučaju postupak za invalidsku mirovinu se pokreće putem obiteljiskog liječnika.

Molim Vas da napišete koliko godina života imate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni nije u cilju invalidska mirovina jer bi i moja prijevremena (imam 58,5 godina) bila viša od invalidske, a sumnjam da je itko na osnovu karpalnog kanala i dobio.

Prijava za priznavanje profesionalnog oboljenja je poslana, priloženi su nalazi vezani uz bolest kao i mišljenje medicine rada pa što bude. Mislim da od toga neće biti ništa, ali problemi i bolest nastali su vezano uz posao koji obavljam pa bi trebalo biti pozitivno riješeno.

Profesionalno oboljenje nosi nešto drugo, od 100%-nog bolovanja otvorenog sa tom dijagnozom pa možda i neka otpremnina...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija