Jump to content

Porez na dohodak od kapitala, dodjela dionica iz inozemstva


uzalud

Preporučene objave

Kao radniku firme u stranom vlasništvu dodijeljene su mi vlastite dionica povezanog društva u inozemstvu, i na taj primitak u naravi trebam sam platiti porez. Zakon o porezu na dohodak određuje da se u tom slučaju plaća 20% + prirez. Prirez u nastavku zanemarujem radi pojednostavljenja.
 
Pravilnik o porezu na dohodak, članak 22. kaže kako se vrijednost primitaka u naravi uvećava za porez na dohodak i prirez. Od računovođa smo dobili upute da je vrijednost dionica potrebno uvećati za porez na dohodak i prirez da bi dobili poreznu osnovicu. Npr. ako je vrijednost dodijeljenih dionica 1000 € to se smatra neto primitkom, pa se stoga porezna osnovica mora računati kao 1250 €, a porez (20% toga) je 250 €.
 
No, po mojem tumačenju, porezna osnovica bi trebala biti 1000 € i porez 200 €. Tumačenje računovođa dovodi do puno nelogičnosti, od koje ovdje ističem tri:
 
  1. Moj neto primitak (vrijednost koja je ostala nakon plaćanja poreza) bi po njihovom tumačenju bio 1000 - 250= 750 €. To je u kontradikciji s pretpostavkom da je moj neto primitak vrijedan 1000 €.
  2. Porezna osnovica (po njihovom tumačenju) je kombinacija 1000 € vrijednosti dodijeljenih dionica i 250 € mojih vlastitih sredstava. Porez na dohodak bi se onda obračunao na oba dijela, pa i na mojih 250 € (što bi bilo upravo tih preplaćenih 50 €). No tada bi se porez na dohodak od kapitala primijenio i na uplatu mojih vlastitih sredstava samom sebi, iako ta sredstva nisu podložna oporezivanju.
  3. Da je taj porez meni uplatio poslodavac, za isti trošak od 1000 € bi mogao osigurati dionice u vrijednosti od 800 € i sredstva za plaćanje porezne obveze od 200 €. Ispada kako bi za isti trošak poslodavcu porezno opterećenje bilo veće kad ga uplaćuje porezni obveznik (250 €) nego kad porez uplaćuje poslodavac (200 €).
 
Računovođe inzistiraju kako je njihovo tumačenje ispravno. Onda u čemu ja griješim?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Porezna osnovica Vam nije neto primitak. Znači ovih 1000 eura nije porezna osnovica.

Osnovica za obračun poreza na dohodak od kapitala kod dodjele vlastitih dionica = neto primitak (to je kod Vas 1000 eura) x koeficijent za preračunavanje neto primitka u bruto.

Koeficijent se razlikuje obzirom na mjesto gdje osoba živi jer su stope prireza drugačije po gradovima/općinama. Računovođe Vam imaju tablice koeficijenata koje su objavljene u njihovim službenim glasilima poput RRiF.

I onda kad se dođe do bruto svote na nju se obračunava 20% poreza i još dodatno stopa prireza na iznos utvrđenog poreza.

uređeno: od Wallflower
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija