Jump to content

Nemam pristup stanu preko svog zemljišta, kako riješiti?


IvicaSipic

Preporučene objave

Kupio sam stan 2006 godine u zgradi koja ima 3 stana. Imamo i dvorište čijeg smo vlasnici svi u istim omjerima i svako posjedjuje parkirno mjesto. Sve se to odnosi na katarsku česticu 1 u attachiranoj "Stanje" slici.

Prije 3 dana sam saznao da ispred naše zgrade i dvorišta cijelim djelom postoji još jedna katarska čestica, na attachiranoj slici označena sa 2 crveno bojom.

Povijest te katarske čestice 2 je slijedeći:

- Prije 2006 godine ona je bila dio katarske čestice 1 medjutim prilikom dobivanja gradjevinske dozvole za gradnju zgrade 2006 godine ona je izdvojena od 1 i kreirana kao zasebna čestica za potrebe prometnog koridora.

- Medjutim izgleda da nije bila potrebna za prometni koridor jer su cesta i nogostup prošli ispod nje i ostaje u vlasništvu investitora.

- Nakon kupovine stana sva tri vlasnika (od 3 stana koliko je u zgradi) pokrećemo tužbu protiv investitora jer nije ishodio uporabnu dozvolu. Ja sam nakon 3 godine ispao iz te parnice jer se pokazalo da nemam pravo tužiti investitora jer nisam direktno od njega kupio stan iako je odvjetnik u početku tvrdio da imam pravo. Ostala 2 stana (vlasnika) nastavljaju tužbu i postiže se 2020 godine izvansudska nagodba prema kojoj investitor izmedju ostaloga tu česticu 2 prepisuje na ta dva vlasnika tih dvaju stanova.

Znači trenutna situcija je slijedeća - ja nisam suvlasnik te čestice 2 nego vlasnici ostala dva stana. Preko te čestice 2 ja ulazim u zgradu i svoj stan, preko te čestica 2 ja dolazim do parkirnog mjesta koje je u mojem vlasništvu tj. ja dolazim do svojeg vlasništva preko tudjeg zemljišta i nikako ne mogu drukčije doći. To mi je jako nezgodna situacija i htio bih da se to riješi, e sad treba mi Vaša pomoć kako? Nažalost odnosi izmedju vlanika u zgradi nisu baš idealni i pitanje je koliko su ostali vlasnici raspoloženi za suradnju.

Moje neke zamisli - npr. da i ja budem suvlasnik te čestice 2. E sad kako to postići? Jer imam neka zakonska prava da budem suvlasnik te čestice pošto preko nje ulazim u zgradu?

Ili npr. da se spoje čestica 1 i 2 pa da budemo te jedne čestice svi vlasnici dvorišta (možda ja u nešto manjem omjeru)?

Stanje.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 36 minuta, IvicaSipic je napisao:

Moje neke zamisli - npr. da i ja budem suvlasnik te čestice 2. E sad kako to postići?

Ili npr. da se spoje čestica 1 i 2 pa da budemo te jedne čestice svi vlasnici dvorišta

Bez nekakovog pravnog posla (darovanje, prodaja) ne bi išlo ni jedni niti drugo.

prije 36 minuta, IvicaSipic je napisao:

Jer imam neka zakonska prava da budem suvlasnik te čestice pošto preko nje ulazim u zgradu?

Za biti suvlasnik bez ovoga iznad navedenoga, nemate. Međutim, ako ne vas ne žele navedenim iznad pravnim poslom uvesti u suvlasništvo mogu vam dati pravo služnosti preko čestice 2 koje bi bilo upisano u ZK ili ako se odnosi zakompliciraju pa ne žele ni to, možete tražiti da vam sud osnuje nužni prolaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost susjedi su odbili darivanje djela te čestice meni a izgleda i prodaju. Razočaran sam jer ne znam uopće koji im je cilj s tim odbijanje? jer taj dio zemlje je beznačajan tj. Na njemu je trenutno živica oko okućnice naše zgrade.

Ta katarska čestica je izuzetan od katarske čestice di je zgrada 2006 godine kod gradnje za potrebe prometnog koridor, jer mogu ikako tražiti da to pripadne gradu Zagrebu kako je I pisalo kod dobivanja građevinske dozvole? Kakva je to država da traži da se ta čestica izuzme za potrebe prometnog koridor i onda dodje u ljudi ruku da bi nas ucjenjivali sa pristupom našem stanu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam naveo 2006 godine je kod ishodjenja građevinske dozvole za k.č.1 bio uvjet da se ta k.č.2 odvoji od k.č.1 radi potrebe prometnog koridora tj. ta k.č.2 je mislim trebala pripasti Gradu Zagrebu.

Kako da saznam zašto kao vlasništvu ona nije pripala Gradu Zagrebu? Zašto nije na njoj izgrađena prometnica?

Da li mogu ponovno aktivirati taj postupak da k.č.2 pripadne Gradu Zagrebu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija