Jump to content

Pojas; čl. 295


anonimno

Preporučene objave

Dakle ovako..

Prekršaj je nekorištenje sigurnosnog pojasa. Pošto mi je ovo prvi prometni prekršaj u 7 godina korištenja automobila zanima me da li se mogu "vaditi" čl. 295 stavkom 5 (pismena opomena umjesto plaćanja) i ako mi netko može detaljno objasniti kako to napraviti, da li pisati prigovor, pa na sudu to riješiti ili se to može nekako direktno u PP. Ako se ulaže prigovor, da li se treba u njemu odmah napomenuti da želim da mi se oprosti zbog toga što mi je to prvi prekršaj ili da se na to pozovem na sudu?U subotu mi je zadnji dan podnošenja prigovora, pa bi bio zahvalan ako bi mi pomogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanima me da li se mogu "vaditi" čl. 295 stavkom 5

 

ne mozes (to moze samo prije prek. naloga)

 

ali mozes napisati prigovor, pa pred sud, a onda sud ima mogucnost po nekim drugim odredbama nekih drugih zakona rijesiti stvar na nacin koji bi za tebe, kao okr. kojem se ne placa kazna, bio isti kao i 295.5

 

i subota ti nije zadnji dan prigovora, zadnji dan je ponedjeljak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iako za mene za to nema pravnog uporišta u situaciji kada je izdan prekršajni nalog, poznato mi je da se u nekim slučajevima udovoljava zamolbi za izricanjem pisanog upozorenja umjesto novčane kazne, u slučaju kada ta mjera nije već izrećena, i kad se ne radi o stjecaju s drugim prekršajima.

Zamolba se piše policijskoj upravi, a mislim da je još bolje da je predaš neposredno nekome s kime u PU možeš porazgovarati i prikazati svoje teško materijalno stanje, posebne olakotne okolnosti i slićno.

Pazi! Pisanje zamolbe za pisanim upozorenjem ne smatra se prigovorom na prekršajni nalog. Ako odlučite da pišete zamolbu, a kako vidim pisati ćete i prigovor na nalog morate predati PP u zakonskom roku.

Prigovor ne morate posebno obrazalagatri, pa tako u prigovoru nemojte previše bla bla po onima koji su prekršaj nutvrdili, jer onda nema šanse da vam se ona molba prihvati. Te bla, bla stvari kojima ćete se branite iznosite u redovnom prekršajnom psotupku koji će se voditi pri sudu ukoliko vam se molba ne usvoji.

Inaće, sama zamolba vas ništa ne košta, nema biljega i slićno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikakva "opraštanja" ne spominjite u prigovoru(ne šaljete ga u Crkvu,već na sud), nego konkretne činjenice, npr. dugogodišnji vozač bez prometnog prekršaja, bez redovitih primanja(ako ste nezaposleni), student, lošeg imovinskog stanja itd., te ih zamoli da ti zamijene novčanu kaznu, radom za opće dobro. Sapienti sat! :amen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ta opcija postoji u zakonu, prema tome ne treba navoditi primjer niti pu koja je to primjenila

 

zdravo zvrka! ;-)

 

djelomicno jesi u pravu - ta "opcija" doista postoji u zakonu...

 

samo, ista je u zakonu detaljno i opisana, a osim toga, nije taj zakon jedini kojim je regulirano postupanje i ovlast dijela izvrsne vlasti - policije.

 

naime, ako bi netko iz izvrsne udovoljio "zamolbi" nakon izdanog prek naloga, onda bi taj, suprotno zp-u koji jasno kaze sto je to prek nalog i tko je jedini ovlasten postupati po prigovoru na istog, preuzeo na sebe ovlasti jedne druge - pravosudne - vlasti.

 

slozit ces se da se to ne smije.

 

i zato pitamo koja je to pu ucinila...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija