Jump to content

Izjava nasljednika o ostavstini


Veronica Babić

Preporučene objave

Postovanje adminima i clanovima...molim Vas ,tko poznaje nasljedno pravo,nakon smrti oca,ja i sestra smo se odrekle izjavom ocevog nasljedstva,i onda je j NN objavljeno da se u narednih 6 mjeseci traze neki eventualno postojeci nasljednici.Nakon toga,pozvani su ocevi braca i sestre da se jave u ured biljeznika zbog nasljedstva.Moje pitanje je,zbog nastalih  nekih okolnosti,da li ja i sestra mozemo izjavu izmjeniti i prihvatiti nasljedstvo,ipak,sada,ili je prekasno za to?Postupak nije okoncan i u procesu je

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je izjava o odricanju od nasljedstva neopoziva.

 

Iz neta.

Neopozivost nasljedničke izjave

Iako se zna dogoditi da nasljednici pokušavaju naknadno opozvati nasljedničku izjavu jer smatraju da nisu bili u dovoljnoj mjeri upoznati sa svojim pravima i obvezama važno je napomenuti kako je ona neopoziva. Dakle, ako netko naknadno promijeni mišljenje o tome želi li biti nasljednik ili možda kasnije želi dopuniti nasljedničku izjavu (bilo u formi javno ovjerene isprave ili na drugi način), stav zakonodavca, a potom i sudske prakse jest da je jednom dana izjava nepromjenjiva i neopoziva (Rješenje Županijskog suda u Zagrebu, poslovni broj Gž 3718/2019-2 od 18. listopada 2019.). Sukladno članku 135. Zakona o nasljeđivanju, nasljednik može izjavu o odricanju od nasljedstva ili o prihvatu nasljedstva pobijati samo po općim pravilima o pobijanju pravnih poslova zbog mana volje (ako je izjava dana pod prisilom, prijetnjom i slično).

uređeno: od čudo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mojim spoznajama, izjava o odricanju od nasljedstva jest neopoziva.

Kako ste i u kojoj formi dali izjavu za odricanje od nasljedstva?

Ako je to bilo u pokrenutoj ostavinskoj raspravi, tada je ta prvotna zaključena i postupak je upućen na naknadni postupak, pronalaska valjanih nasljednika.

Kada se nasljednici odazovu, pokrenut će se nova ostavinska rasprava.

Neka me netko ispravi ako sam nešto falio.

Napominjem kako sam imao slučaj u kojem je stranka, koja se je prethodno odrekla nasljedstva, ipak u ostavinskoj  raspravi pozivala na nasljedstvo.

Kao osnova je bilo moguće razlikovanje nasljedne imovine u trenutku otvaranja nasljedstva i u vrijeme potpisa izjave.

Naravno, tada bi sve bilo predmet sudskoga spora i vjerojatno je da bi taj spor izgubili ali....

Ali, očito postoji i neka praksa jer je u ovome mom iskustvu stranka bila vrlo samouvjerena ( i odvjetnici ) u svom postupku.

Napominjem kako je u ovome spomenutom slučaju stranka ipak, na kraju, priznala svoju izjavu odricanja od nasljedstva jer je, očito, nasljedna imovina bila suviše mala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija