Jump to content

Policijska duznost!


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima koji rade na forumu te ljepo odgovaraju i pomazu nama koji nismo tolko upuceni u pravne probleme. svaka cast, izuzetno informativan forum.

 

A sad ono sto mene zanima je: Sto je policajac duzan sve napraviti pri zaustavljanju vozila, odnosno pri "rutinskoj kontroli" .. (lizaljka,? reflektirajuci prsluk? uljudno se predstavit i obrazlozit razlog zaustavljanja? i slicno??)

 

Da li ako je prekrsio neke od tih duznosti onda sam taj prekrsajni nalog postaje nevazeci (analogija tipa ako nadju dokaz pretrazivanjem recimo prostorije bez naloga onda taj dokaz je nevazeci)

 

Da li je policajac na upit duzan dati svoj broj znacke i policajca koji je s njim zaustavljao?

 

I jos me zanima nesto sto mi se jednom dogodilo. Policija me zaustavila negdje oko 3 ujutro i najprije je bilo prometna vozacka... pa provjera dali imam prslik, svijecice, prvi pomoc i slicno.. sve sam imo.. da bi na kraju pretresli cijeli auto, otvarali pretince, sve stvari koje sam imo u autu i slicno.. naravno niceg nije bilo, nista nisu dali. A mene zanima da li je takvo nesto dopusteno ili je to prekoracenje ovlasti?

Hvala na utrosenom vremenu za odgovor =)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) na siguran način zaustaviti vozilo i za onog koga zaustavlja i za druge sudionike u prometu i za samog sebe

2) zbog bilo kojeg razloga vezano uz sam čin zaustavljanja vozila nijedan nalog do sad nije i nikada neće biti nevažeći

3) policajac je na upit dužan dati svoj broj značke

4) pretraga vozila nije vezana uz prekoračenje ovlasti, za pretragu vozila u principu nije potreban nalog, no ukoliko se tome odupirete iz bilo kojeg razloga, a policajac je procijenio da tu pretragu iz bilo kojeg razloga mora izvršiti (osnovana sumnja.........), tada je moguće da vas privede te da se pretraga vozila izvrši i uz pribavu naloga.

 

Policijske ovlasti propisane ovim Zakonom su:

 

1. provjera i utvrđivanje identiteta osoba i predmeta,

2. pozivanje,

3. dovođenje,

4. traganje za osobama i predmetima,

5. privremeno ograničenje slobode kretanja,

6. davanje upozorenja i zapovijedi,

7. privremeno oduzimanje predmeta,

8. poligrafsko testiranje,

9. pregled prostorija, prostora, objekata i dokumentacije,

10. pregled osoba, predmeta i prometnih sredstava,

11. osiguranje i pregled mjesta događaja,

12. zaprimanje prijava,

13. javno raspisivanje nagrade,

14. snimanje na javnim mjestima,

15. uporaba sredstava prisile,

16. zaštita žrtava kaznenih djela i drugih osoba,

17. prikupljanje, obrada i korištenje osobnih podataka.

 

 

Policijski službenik dužan je prije početka primjene policijske ovlasti predstaviti se pokazivanjem službene značke i službene iskaznice.

 

Iznimno, policijski službenik neće se predstaviti na način određen u stavku 1. ovoga članka, ako stvarne okolnosti primjene policijske ovlasti ukazuju da bi to moglo ugroziti postizanje njenoga cilja. U tom slučaju policijski službenik će tijekom izvršenja policijske ovlasti na svoje svojstvo upozoriti riječju “Policija!”.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4) pretraga vozila nije vezana uz prekoračenje ovlasti, za pretragu vozila u principu nije potreban nalog, no ukoliko se tome odupirete iz bilo kojeg razloga, a policajac je procijenio da tu pretragu iz bilo kojeg razloga mora izvršiti (osnovana sumnja.........), tada je moguće da vas privede te da se pretraga vozila izvrši i uz pribavu naloga.

 

Pretraga vozila je nezakonita ako se izvrši bez naloga. Policija po onome što se opisalo izvršila nje (otvaranje pretinaca, svega i svačega) , a to bez nalog nije smjela. Policiji je dopušten pregled, ali policija najčešće ako prilikom pretrage bez naloga nešto nađe u autu, kaže kako je našla na sjedalu, pod sjedalom i slično. Sud vjeruje službenoj osobi i to je to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u pravu si da je policajac dužan prilikom zaustavljanja reći razlog tog zaustavljanja ! glede ne uvažavanja prekršajnih naloga radi nekih propusta policijskog službenika to se ne radi iako bi bilo sasvim korektno da je taj nalog ne važeći ako je policijski službenik na neprimjeren način utvrdio neki od prometnih prekršaja..pregled vozila može se izvršiti uz dopuštenje vlasnika vozila odnosno vozača no ako ne dopustite policija mora ishodovati NALOG i nigdje ne stoji da vas mora privest( zašto bi vas privodili pa zna se koliko imaju pravo zadržati neku osobu). Nadalje moj je savijet KAD KOD IMATE PRILIKU FOTOGRAFIRAJTE mobitelom ili bilo kojim drugim uređajem neku od nepravilnosti na policijskom službeniku ( nema kapu na glavi,nema vidno istaknutu službenu značku,nema noću refl.prsluk,nema narukavlja -florescentna na rukavima noću ili pri smanjenoj vidljivosti -samo kad se nosi odora s dugim rukavima...vi kao vozač sudionik u prometu po zakonu o sigurnosti prometa na cestama niste dužni u svom vozilu imati rezervnu opremu ( nema niti kažnjive sankcije za to),stoga policijski službenik nema što niti tražiti da pokažete rezervnu opremu...ta oprema je potrebita samo prilikom pregleda na tehničkom pregledu jer bez te opreme vas ne smije propustitit na teh.ispravno vozilo.. a to je vezano po zakonu o tehničkoj ispravnosti vozila što nema veze sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama... obzirom da su ta dva zakona različita policijski službenici bi morali biti educirani da znaju što i kako trebaju postaupati u kontroli prometa na cestama.Nadalje nap.kod svakog izvršenog alkotestiranja ako ispitanik nije pod utjecajem alkohola ili opjojnih sredstava policijski službenik je DUŽAN popuniti zapisnik o ispitivanju te uručiti osobi koju je testirala --što oni ne rade ,a dužni su to raditi. Samo u posebnim situacijama kad nailazite na postavljene rampe ili blokade policija tada postupa sasvim drugačije i sami tada shvatite da se radi o nekom težem kaznenom djelu tada budite strpljivi i dopustite da se sve pregleda što je svima u korist...znak STOP koji se nalazi tada među ostalim prometnim znacima znači da svi sudionici koji nailaze DUŽNI su stati na taj znak bez obzira dali polic.službenik zaustavlja svjetlećom StOP tablicom ili ne ,,nepostupanje po tom znaku je i kažnjivo 300 KN. Sretno... bivši prometni policajac ,školovan i pošteno odradio svoju službu... dobre i poštene policajce pohvalite ,a loše i pokvarene prijavite a ima ih na žalost svakakvih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadzor i upravljanje prometom, nadzor vozila, vozača i drugih sudionika u prometu na cestama obavljaju policijski službenici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove (u dalj­njem tekstu: policijski službenici).

Sudionici u prometu moraju postupati po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili po naredbama policijskih službenika ili drugih osoba koje, na temelju ovlaštenja iz ovoga Zakona, nadziru i upravljaju prometom na cestama (u daljnjem tekstu: ovlaštena osoba). Ovlaštene osobe dužne su se pri davanju znakova postaviti na cesti tako da ih sudionici u prometu, kojima su znaci namijenjeni, mogu lako i s dovoljne udaljenosti uočiti. Znaci se mogu davati i iz vozila.

Novčanom kaznom u iznosu od najmanje 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila ako ne postupi ili postupi suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi ovlaštenih osoba i izreći će mu se jedan negativan bod.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj ostali sudionici u prometu na cesti ako ne postupe ili postupe suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi ovlaštenih osoba.

 

Sudionici u prometu dužni su postupati u skladu s propisima o prometnim pravilima, prometnim znakovima postavljenim na cesti te znakovima i naredbama ovlaštenih osoba.

 

Policijski službenik koji obavlja nadzor vozača i drugih sudionika u prometu na cesti, ovlašten je nad svakim sudionikom u prometu koji svojim ponašanjem ometa ili ugrožava promet, provesti postupak ispitivanja pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar i dr.), umjerenih prema propisima o mjerilima i mjeriteljskim uvjetima, radi utvrđivanja prisustva u organizmu alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije ni za vrijeme vožnje, odnosno ovlašten je nakon toga te osobe s istim ciljem odvesti na vađenje krvi i uzimanje urina ili na liječnički pregled.

 

Policijski službenik će prije obavljanja pregleda predmeta odnosno prometnog sredstva pozvati osobu da omogući uvid u sadržaj predmeta odnosno prometnog sredstva kojega će pregledati.

 

Ako osoba odbije omogućiti uvid u smislu stavka 1. ovoga članka, policijski službenik će sam provjeriti sadržaj predmeta odnosno prometnog sredstva kojeg pregledava.

 

Policijski službenik će pri nasilnom otvaranju zatvorenog predmeta odnosno prometnog sredstva nastojati prouzročiti što manju štetu, a nakon otvaranja, u slučaju nastanka štete, dužan je poduzeti mjere da se nastala oštećenja fiksiraju fotografijom ili na drugi pogodan način.

Kad policijski službenik tijekom pregleda iz članka , utvrdi da postoje okolnosti zbog kojih je potrebno obaviti pretragu, zatražit će nalog nadležnog suda za provođenje te radnje.

 

Policijski službenik prestat će sa zadržavanjem osobe koju je potrebno pretražiti ukoliko se u roku od 6 sati ne pribavi nalog za pretragu.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je bitnije objasniti pojedinu odredbu zakona, a ne copy paste zakonski tekst. Ako je netko već toliko informatički pismen, pojedini zakon može i sam pronaći na internetu i probati pronaći što ga zanima..

Nadalje, ako pošiljatelj posta u nešto nije siguran bolje bi bilo da to napomene, ili da uopće post ne objavljuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je bitnije objasniti pojedinu odredbu zakona, a ne copy paste zakonski tekst. Ako je netko već toliko informatički pismen, pojedini zakon može i sam pronaći na internetu i probati pronaći što ga zanima..

 

Mišljenje ti je kao dupe ima ga svatko. Ovdje je već u jedno par postova bilo postavljeno pitanje tipa:

 

Da li policija ima pravo provoditi rutinske kontrole vozila, vozača i svega ostaloga?

Da li me policija imala pravo zaustaviti ukoliko do trenutka zaustavljanja nisam počinio prekršaj?

Da li to što sam napuhao 2,00 promila pada u vodu jer me policajac nije imao pravo zaustaviti?

 

Obzirom da je u tih nekoliko postavljenih upita bilo nedvosmisleno od ovdje nazočnih odgovoreno da policija ima pravo i da je ovlaštena raditii i provoditi sve ono što je gore copirano i pastirano s moje strane, a da koliko je meni poznato još u sudskoj praksi nije zabilježen ni jedan slučaj da prekršajni nalog ili prvostupanjsko rješenje o prekršaju "ne bi prošlo" zbog bedarija tipa nisu me imali pravo zaustaviti, ne preostaje mi ovdje više ništa drugo već ono što sam gore napravio. A tekst je zakona jasan, osim tebi, jadni čovječe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija