Jump to content

Otkaz - mobbing


nr92x

Preporučene objave

Poštovani,

radim u firmi (uredski posao + bili su povremeni odlasci na teren ali jako rijetko) koja je u stranom vlasništvu 100%, duze vremena vec primjecujem da nemam bas previse posla ali nedavno sam imao razgovor sa direktorom
gdje me optuzio (direktno rekao u lice "da lažem") zbog bolovanja (kicma) i da imam rok od 2 mjeseca da odem iz firme ili ce mi on otkaz dati.
Takoder sam bio optuzen da nisam ni na vrijeme javio bolovanje sto uopce nije istina, a doznake i sve je predano na vrijeme. Znaci apsolutno sve dokaze o bolovanju imam.

Nakon X godina znam da imam pravo na otpremninu, ali sam i svjestan da je necu dobiti iz razloga jer ce oni ici na to da mi je ne isplate,
odnosno da je otkaz mojom krivnjom cak i nakon sto sam zamolio da mi se pise tehnoloski visak. Taj isti dan nakon sto sam ujutro normalno mogao prijaviti radno vrijeme
kod odlaska nisam se mogao odjaviti jer mi je kartica za prijavu ponistena (iza leda bez ikakve obavijesti) da bi mi drugi dan prije dolaska na posao bilo receno da "kartica normalno radi" preko poruke na mobitelu, gdje sam naletio
na zatvorena vrata gdje ih uopce nisam tom karticom mogao otvoriti vise nakon cega sam otisao na bolovanje zbog kicme i mobbinga (reakcija na stres). To sam ucinio jer smatram da sam prema tome nepozeljan tamo.

Isto mi je receno da otkazni rok ni ne trebam odraditi ali to je bilo taj isti dan naknadno kad sam otisao na bolovanje putem telefona ali u stilu prijetnje da "mozemo mi to i odmah rijesiti"
(nakon sto sam bolovanje otvorio).

Jos da napomenem, tih "2 mjeseca" velikodusno dano za trazenje drugog posla od strane firme mi je zapravo otkazni rok ali ja nisam dobio nikakve papire niti potvrde toga pa nisam ni mogao biti siguran da li cu uopce raditi tako ili me drugi dan ceka izvanredan otkaz, jer, napominjem, na razgovor sam bio pozvan upravo iz razloga da dobijem otkaz i to mi je usmeno receno sto znam da nije legalno i na sto su upozoreni.

Ono sto mene zanima je slijedece:
1. Nakon sto se vratim, pretpostavljam da mogu ocekivati izvanredni otkaz? Da li mi moze otkaz dati pod bolovanjem ili me odjaviti sa osiguranja?

2. Kolege s posla me maltretiraju pod bolovanjem (sve vezano uz posao) gdje pijem tablete za smirenje i gdje sam im vise puta direktno napisao da sam na bolovanju i nisam sposoban raditi. Da li oni uopce smiju to raditi i da li se ja moram javljati na pozive i odgovarati na poruke? To nije prvi puta i znao sam raditi i pod bolovanjem od kuce za sto imam i dokaze. Potpitanje je, da li mi se smije prijetiti (tuzbama, otkazom koji cu ionako dobiti) ako se ne javim? Ne bih se cudio da i to naprave.

3. Doktor mi je pisao 5 dana bolovanja, da li ja mogu traziti uputnicu za psihologa da mi se maksimalno produzi bolovanje? Vise niti ne zelim ici u tu firmu niti imati posla s takvim ljudima jer sam si radi njih i unistio zdravlje.

4. Takoder doktor mi kaze da mi ne moze pisati profesionalnu ozljedu na radu (kicma), ali posao zapravo i je uzrok bolova u kicmi. Kome se mogu obratiti?

5. U slucaju da mi doktor ne zeli produziti bolovanje i ako se ja obratim HZZO povjerenstvu, da li to znaci da se momentalno stopira odluka doktora?
Pod stopiranjem odluka, mislim na to da li je odluka lijecnika stopirana onog trenutka kad HZZO zaprimi mail ili kako to funkcionira?
Poprilicno sam siguran da letim onog trenutka kad se zatvori bolovanje, a to zelim izbjeci, barem mjesec dana ako nista drugo ...

6. Na sto ici da si maksimalno produzim bolovanje (jer prihode necu nikakve imati) pa da se barem pokrijem dok ne nadem drugi posao (aktivno trazim)?

7. Sto mogu uciniti u vezi napada od strane direktora i optuzbe "da lazem" na jako neugodan nacin. Ne planiram ici na tuzbe ali mi je svakako utjecalo na psihicko zdravlje.
Naravno, ne mogu to nikako dokazati jer je usmeno rečeno, ali informativno me zanima.

Molim vas za savjete, detaljne jer se ne razumijem toliko u te sve stvari te bih svakako
trebao neku vrstu pomoci oko toga. Pod time mislim ako je moguce da mi odgovorite ne sa "da i ne" nego da mi malo pojasnite.

Takoder, sto se tice psihickih problema vezano uz to - da - istina je jer imam problema sa spavanjem i konstantno razmisljam o poslu.
Svakako bih trazio uputnicu da porazgovaram sa strucnom osobom jer mi ne trebaju svakodnevna maltretiranja putem telefona od strane firme.
Takoder, ne zelim izazivati nikakve svade, odnosno pisati im "nemojte me maltretirati" jer mi je cilj cim mirnije otici iz firme, a ovako mislim da cu samo dolijati ulje na vatru.
Ionako su upozoreni da sam na bolovanju i da ne mogu raditi na taj nacin. 

Puno hvala unaprijed.

uređeno: od nr92x
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam to navedeno u ugovoru, ali imam sluzbenu SIM karticu. Pod prijetnjom mislim na prijetnje otkazom (koji cu ionako dobiti), tuzbama i sl. Da se ne javljam uopce na poruke i pozive onda?

 

Kako uopce dokazati prijetnju, a ne smijem snimati razgovor?

uređeno: od nr92x
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , nr92x je napisao:

Da li mi moze otkaz dati pod bolovanjem ili me odjaviti sa osiguranja?

Može, ali otkazni rok ne teče za vrijeme bolovanja što znači da počinje teći kada se s bolovanja vratite.

prije 2 sati , nr92x je napisao:

Da li oni uopce smiju to raditi i da li se ja moram javljati na pozive i odgovarati na poruke? To nije prvi puta i znao sam raditi i pod bolovanjem od kuce za sto imam i dokaze. Potpitanje je, da li mi se smije prijetiti (tuzbama, otkazom koji cu ionako dobiti) ako se ne javim? Ne bih se cudio da i to naprave.

Oni vas mogu pokušati dobiti ukoliko je nešto hitno što se ne može riješiti bez vas, a na vama je da postavite granice te stavite automatsku obavijest na e-mail (da ste na bolovanju), pravovremeno dostavite obavijest o početku bolovanja poslodavcu na odgovarajući način (i da o tome imate dokaz), a ako je riječ o službenom telefonu na bolovanju se ne trebate javljati osim ako je riječ o izvanrednoj situaciji te bi vaše nejavljanje moglo prouzrokovati nesrazmjernu štetu poslodavcu (pretpostavljam da ovdje nije o tome riječ). Također, sami ste postavili takvu praksu prijašnjim javljanjem te to sada trebate na odgovarajući način promijeniti. 

prije 2 sati , nr92x je napisao:

Doktor mi je pisao 5 dana bolovanja, da li ja mogu traziti uputnicu za psihologa da mi se maksimalno produzi bolovanje?

To nije pravno pitanje. Možete tražiti što god želite, ali o vašem stanju i mišljenju liječnika ovisi duljina daljnjeg bolovanja.

prije 2 sati , nr92x je napisao:

Takoder doktor mi kaze da mi ne moze pisati profesionalnu ozljedu na radu (kicma), ali posao zapravo i je uzrok bolova u kicmi. Kome se mogu obratiti?

Ne bi bila ozljeda na radu, nego eventualno profesionalna bolest i to treba utvrditi specijalista, a možda i vještak medicinske struke. Specijalist medicine rada bi vas trebao uputiti što i kako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se tice toga da su me pokusavali dobiti radi se o stvari koju navodno sami ne mogu rijesiti (uputio sam ih na kolege koji mogu pomoci) ali ja nisam sposoban od kuce to odraditi i to je receno jer se radi o umnom poslu, a posto pijem tablete za smirenje/opustanje nisam sposoban umno raditi.

Da, postoji mogucnost da im to prouzrokuje stetu ako ih klijent tuzi, ali ja sam dio kotacica u tom projektu, odnosno nisam glavni u tome.

Sto dalje u vezi toga da poduzmem?

 

Takoder, sto znaci izvanredna situacija i tko to definira? Kako se to definira?

uređeno: od nr92x
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , nr92x je napisao:

Sto dalje u vezi toga da poduzmem?

Sve sam vam već napisala. Ne preostaje drugih opcija pošto ne želite podizati tenzije ili uključiti odvjetnika u priču. 

prije 2 sati , nr92x je napisao:

Takoder, sto znaci izvanredna situacija i tko to definira? Kako se to definira?

Neodgodiva situacija koju ne može riješiti nitko osim vas, a može poslodavcu uzrokovati nesrazmjernu štetu (materijalnu ili ugledu). To je tako u praksi i dokazuje je onaj koji se na nju poziva. Samo vi znate što ste ugovorili, što ste radili i postoji li doista mogućnost da vas netko zamjeni. Poslovni telefon možete i isključiti, naravno, ako ste poslodavcu pravovremeno dostavili obavijest o bolovanju i ako nije posebnom ugovornom odredbom ili internim dokumentom poslodavca propisana obveza javljanja u nekom vremenskom okviru u slučaju velike hitnosti.

Razgovarajte sa svojim liječnikom (obiteljske medicine ili specijalistom) koje korake poduzeti da se doista izliječite, odnosno zatražite pregled i preporuku psihijatra pa da utvrdi do kojih je zdarvstvenih poteškoća došlo uslijed stresa.

Svakako imate pravo biti na opravdanom bolovanju.

uređeno: od lawbydesign
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija