Jump to content

Gradjevinska dozvola za natkrito parkiraliste cca 30m2,


Josip D.

Preporučene objave

Dobili ste uvjetno rečeno ispravnu (polu)informaciju da ne treba ishoditi građevinsku dozvolu, ali "parkiralište na građevinskoj čestici postojeće građevine ili na drugom zemljištu s uređenim pristupom" sukladno odrebi članka 4. točka 20. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17, 34/18, 36/19, 98/19, 31/20, 74/22) treba izvesti na temelju glavnog projekta.

Da se radi o nadstrešnici maksimalne površine 20 m2, u tom slučaju ne bi trebala niti građevinska dozvola niti glavni projekt - članak 2. stavak 1. točka 1. alineja c) istog Pravilnika.

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam se skockala i proučila građevinsku regulativu i regulativu iz prostornog uređenja koja je bila na snazi u vrijeme građenja nadstrešnice, uz opasku da je za malo koju intervenciju u prostoru nije trebalo ništa od dokumentacije.

Tada još nije bilo Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, nego je popis jednostavnih građevina za čije građenje nije  bila potrebna građevinska dozvola bio sadržan u građevinskoj regulativi. I to, u članku 56. Zakona o gradnji (NN 52/99, 75/99, 117/01, 47/03) koji je bio na snazi do 31.12.2003. godine. U tom članku je pod točkom 1. bilo navedeno: " gradnju pomoćne građevine (garaže, spremišta, drvarnice i sl.) razvijene građevinske (bruto) površine do 50 m2 i visine sljemena do 4 m, koja se gradi na građevnoj čestici stambene zgrade ili obiteljske kuće za koju je izdana građevna dozvola.“ Nadstrešnice, kao građevine bez izražene funkcije (u ovom slučaju parkirališta) su se također tretirale po tom članku zakona (pod sl.). Za njihovo izvođenje se izdavala lokacijska dozvola u smislu odobrenja s rokom važenja 2 godine. Također ste bili dužni u skladu s člankom 69. istog Zakona ishoditi uporabnu dozvolu.

A što je bilo, bilo je... Sada vrijedi Pravilnik iz prethodnog posta - što vas ne amnestira od naknadno izrađenog glavnog projekta po sada važećoj građevinskoj regulativi ili u vrijeme izgradnje nadstrešnice ishođenja lokacijske dozvole.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija