Jump to content

zaposlenje u osnovnoj školi


nella988

Preporučene objave

pozdrav...

trebala bih savjet u vezi dokazivanja kategorije svoje diplome osnovnoj školi u kojoj sam se javila na natječaj za učitelja hrvatskog jezika ili način žalbe.

Naime, radi se o osnovnoj školi u kojoj je bio raspisan natječaj za zamjenu učitelja hrvatskog jezika na koji sam se redovno prijavila. Prijava je bila potpuna i pravovaljana te sam pristupila testiranju kao i svi ostali kandidati. 

Od škole sam dobila samo obavijest da je na to radno mjesto primljena osoba sa završenim integriranim preddiplomskim i diplomskim  sveučilišnim učiteljskim studijem (zvanja: magistra primarnog obrazovanja sa takozvanim pojačanim hrvatskim jezikom, što joj omogućuje rad u višim razredima osnovne škole - što nije sporno). Ali je sporna činjenica da je moja diploma u prednosti od njezine jer sam magistra njemačkog i hrvatskog jezika. Svoju sam titulu stekla na filozofskom fakultetu u Beču, studirajući njemački i hrvatski jezik i to naravno nastavnički smjer. Svoju sam diplomu također nakon povratka u RH dala nostrificirati od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u čijem i rješenju piše kako moja inozemna stručna kvalifikacija  odgovara kvalifikaciji propisanoj zakonom za radno mjesto učiteljice njemačkog i hrvatskog jezika u osnovnoj ili nastavnice njem. i hrv. jezika u srednjoj školi. 

Tu dolazimo do problema: škola naime tvrdi da oni nisu sigurni u koju skupinu/kategoriju diploma, spada moja diploma, te kako su se obratili upitom tajništvu ministarstva (da pritom moje rješenje o nostrifikaciji ministarstvu nije poslano već samo opis u par rečenica) i dobili kratak odgovor u mailu; da citiram: oni misle kako spadam u B kategoriju, pa je škola odlučila na temelju jedne rečenice i mišljenja nekog tajnika iz ministarstva posao dati dotičnoj drugoj osobi. Škola naime nema nikakav dokument sa potpisom, pečatom ili bilo šta slično tome kako bi to potvrdila već samo kratak odgovor na mail.  

pa je moje pitanje sljedeće: kako i kome i na koji način se žaliti na takvu odluku škole o zaposlenju tj. mom nezaposlenju?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 01. 11. 2023. u 20:05, nella988 je napisao:

 pa je moje pitanje sljedeće: kako i kome i na koji način se žaliti na takvu odluku škole o zaposlenju tj. mom nezaposlenju?

 

Propisima nije predviđen pravni lijek vezan uz postupke zapošljavanja u školkim ustanovama., već je za isto nadležna prosvjetna inspekcija.

Ja bih prvo nazvao MZO s obzirom da je na nižem linku navedeno da se ne možete zaposliti u odgojno-obrazovnoj ustanovi temeljem rješenja o priznavanju inozemne obrazovne kvalifikacije koje izdaje Agencija za znanost i visoko obrazovanje (tzv. nostrifikacija) već temeljem rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije koje izdaje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Škola nije dužna pribaviti mišljenje MZO, ali je po meni Vašu prijavu trebala utvrditi nepotpunom i izuzeti vas iz daljnjeg postupka jer nemate rješenje o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije. Nisam siguran, ali ako je Školi MZO reklo da ste pod B onda jeste....ako se radi o glavnom tajniku, on je po rangu skoro uz Ministra, a ne "neki tajnik"....

https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/odgoj-i-obrazovanje/priznavanje-inozemnih-strucnih-kvalifikacija-regulirane-profesije/3195

Molim da povratno javite što MZO kaže....

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru...

Imam rješenje i Agencije za znanost i visoko obrazovanje i rješenje MZO, jer znam da se samo rješenjem Agencije ne mogu zaposliti u školi. Stoga, smatram da je moja prijava bila potpuna, jer u rješenju stoji ; stečena inozemna stručna kvalifikacija za rad na radnom mjestu učiteljice hrvatskog i/ili njemačkog jezika u osnovnoj i/ili  nastavnice hrvatskog i/ili njemačkog jezika u srednjoj školi u Republici Hrvatskoj odgovara kvalifikaciji propisanoj člancima 5. i 7. Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi (N.N: br.6/19 i 75/20) i člankom 2. točkom 1. i 4. Pravilnika o stručnoj spremi pedagoško-psihološkom obrazovanju nastavnika u srednjem školstvu (N.N. br. 1/96 i 80/99.).

Odgovor MZO se još čeka. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je to tako, a vi ste pod A, škola je trebala iz postupka vrednovanja izuzeti sve kandidate osim Vas i samo Vas uputiti u daljnji postupak vrednovanja.  Meni se čini da je ovdje situacija da su Vas testirali s protukandidatkinjom pod B i imali ste manje bodova od nje i nju su izabrali, moguća "muljaža", ali teško je znati bez uvida u dokumentaciju.

Nemate drugi izbor nego prijaviti nepravilnosti prosvjetnoj inspekciji koja će pregledati natječajnu dokumentaciju. Napominjem da u slučaju izrečene mjere zabrane obavljanja poslova s izabranim kandidatom, to ne znači da ćete biti izabrani po sljedećem natječaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 minuta, nella988 je napisao:

pričekat ću još sad odgovor iz MZO i tada se obratiti prosvjetnoj inspekciji, bez obzira dobila ili ne dobila taj posao - taj mi je dio manje bitan. Samo želim dokazati vrijednost svoje diplome i vidjeti jeli bila ili nije  "muljaža".

hvala Vam na odgovorima

Čekat ćete 6 mjeseci ako ste poslali pravnoj službi....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija