Jump to content

Kazna za parking na mjestu gdje NEMA znaka zabrane parkiranj


okrim

Preporučene objave

Dakle danas sam dobio kaznu za parking. Ne samo ja, nego čitava ulica puna auta.

Lokacija Zagreb. Ulica NEMA znaka zabranje parkiranja, što sam i poslikao s mobitelom. Bio sam parkiran na nazovi nogostupu (u istoj razini s kolnikom od kojeg ga dijeli samo slivni kanal). U njoj parkiram već par godina i nikad nije bilo problema. Na Google street viewu se baš lijepo vide parkirani auti na svim datumima. Sutra ću opet poslikati parkirane aute.

Druga stvar. Na kazni nema nikakvih informacija o podnošenju prigovora na kaznu. Kako to? Kad sam dobio kaznu za parking u Šibeniku, sve je pisalo.

Zvao sam info telefon prometnog redarstva, oni su rekli da nakon 15 dana dolazi kazna na kućnu adresu i onda se mogu žaliti na prekršajnom sudu. Ako sve to ode do suda, tko plaća sudske troškove i koliko oni iznose? (Kazna je 30 eura, 15 ako platim u roku 3 dana) Ako ispada da ja plaćam sudske troškove bez obzira na rezultat presude, možda mi se više isplati platiti kaznu... ali onda ispada da prometni redar može zalijepiti kaznu bilo kome kad god želi i ne isplati se žaliti - kako takav reket može proći u pravnoj državi?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , okrim je napisao:

Lokacija Zagreb. Ulica NEMA znaka zabranje parkiranja, što sam i poslikao s mobitelom. Bio sam parkiran na nazovi nogostupu (u istoj razini s kolnikom od kojeg ga dijeli samo slivni kanal).

Nogostup može biti i u istoj razini, tako da je ovo nogostup i kazna je formalno legitimna.

 

prije 14 sati , okrim je napisao:

Na kazni nema nikakvih informacija o podnošenju prigovora na kaznu. Kako to? Kad sam dobio kaznu za parking u Šibeniku, sve je pisalo.

Na obavijest nema prava žalbe. Ako ne platiš po obavijesti, doći će prekršajni nalog vlasniku (ili osobi čije podtke pošaljete), pa ćeš onda imati pravo na žalbu (žalba u smislu da svi tu parkirate i da to traje godinama neće proći).

 

prije 14 sati , okrim je napisao:

možda mi se više isplati platiti kaznu...

Da, kod kazni kod kojih se može platiti polovica, najčešće se upravo to najviše isplati. 

  

prije 14 sati , okrim je napisao:

ali onda ispada da prometni redar može zalijepiti kaznu bilo kome kad god želi i ne isplati se žaliti - kako takav reket može proći u pravnoj državi?

Ne ispada, ako nisi kriv, nisi, žališ se i tjeraš do kraja. Ovako napamet, po ovom što si napisao, kriv si. Možeš staviti gugl lokaciju da vidimo i budemo sigurni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 minuta, drot13 je napisao:

Nogostup može biti i u istoj razini, tako da je ovo nogostup i kazna je formalno legitimna.

Usput, pred par mjeseci su bili postavili privremeni znak zabrane parkiranja (onak s gumenom podlogom) ispred broja 4. Stajao je nekih mjesec dana i odjednom nestao. Očito tad nisu bili sigurni da je to nogostup i da bi kazna bila legitimna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Maknuli su ga jer ga je vjerojatno netko neovlašteno stavio (relativno čest slučaj).

Ne mora stajati znak da bi parkiranje bilo zabranjeno, jer je parkiranje suprotno znaku samo jedan od oblika nedozvoljenih načina parkiranja. Jedan od drugih oblika je parkiranje na nogostupu, koje je zabranjeno samo po sebi, a ova površina uz ogradu, od prometne trake odvojena odvodom, se smatra nogostupom. Kazna je formalno ispravna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, zato i kažem da je formalno ispravna, potpuno je u skladu sa zakonom, ali pitanje je koliko je učinkovita u cilju sprječavanja takvog parkiranja (to je širi problem koji se ne rješava na ovaj način).

Redovno se pišu takve kazne, a najčešće ne radi slobodne procjene nekog posebnog prometnog redara ili policajca, nego po nekoj pritužbi stanara, prometnoj nesreći i sl. događajima koji skrenu pozornost baš na tu adresu i taj problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija