Jump to content

nasljeđivanje dugova - help


Bibe

Preporučene objave

Već sam jednom pisala o ovom problemu pa sad samo ukratko - decko i njegova obitelj su nakon smrti majke suočeni s ogromnom količinom kredita (2o kredita oko 700000kn) koje je žena dizala bez ičijeg znanja, Nisu saznali ni gdje su novci ni zašto je ova to sve napravila i sad se moraju nositi s vjerovnicima.

Moje prvo pitanje se odnosi na kredite s jamcima - (s obzirom da je jedna osoba tu jamac na čak 310000kn-5 kredita) - na koliki iznos joj banke mogu sjesti na plaću i mogu li joj uzeti i imovinu zbog toga?

Krediti bez jamaca - ako se ne naplate iz jamstava pretpostavljam da će traziti pola bracne stecevine no s obzirom da je kuca, auto i ovce koje imaju sve na ocu zanima me kako se ovi mogu braniti. (s tim da je zemlište za kući ocu darovano od djeda i ovaj ju je sam gradio.istina za vrijeme braka)?

Treće-ostavinsku raspravu nitko nije pokrenuo - trebaju li je pokrenuti oni?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za naplatu od jamaca, pogledajte konkretne ugovore o kreditu, tamo moraju biti navedeni svi instrumenti osiguranja i uvjeti. Zakonski se ne može plijentiti više od 1/3 plaće, ali ako obveznik pristane može se preći ta granica.

Što se tiče nasljednika, nasljednici odgovaraju cjelokupnom svojom imovinom, ali samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Ako vjerovnici predlože tzv. beneficium bonorum, tada se ostvina izdvaja iz imovine nasljednika, te se samo mogu namiriti iz ostavine.

Ostavinski postupak se pokreće po službenoj dužnosti kad sud dobije smrtovnicu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija