Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju rok valajnosti


Vizgan Vizgan

Preporučene objave

Lijep pozdrav,molim da mi odgovorite na slijedeće pitanje.Sastavljen je ugovor o uzdržavanju doživotni,(imovina ide davatelju tek nakon smrti primatelja)situacija koje se desila, davatelj je umrao prije primatelja,nasljednicu na ostavinskoj nisu pokazali ugovor ,čekaju da umre primatelj,primatelj nije tražio poništenje ugovora, otad je prošlo 6 godina,jeli ugovor  još važeći primatelj, nije onemoćao i nije tražio usluge uzdržavanja štoviše odbija je.

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte čl. 585. Zakona o obveznim odnosima. Dakle, umre li davatelj uzdržavanja prije primatelja uzdržavanja, njegova prava i obveze iz ugovora prelaze na njegova bračnog druga i njegove potomke koji su pozvani na nasljedstvo, ako oni na to pristanu.

Je li iza davatelja uzdržavanja doneseno rješenje o nasljeđivanju te je li u tom rješenju o nasljeđivanju kao ostavinska imovina navedeno i ''prava i obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju...''. Pretpostavljam da nije, čim postavljate ovo pitanje, pa bi trebalo prvo pokrenuti postupak radi raspoređivanja naknadno pronađene imovine iza davatelja uzdržavanja da se utvrdi tko je nasljednik ''prava i obveza iz ugovora o doživotnom uzdržavanju...''. 

Krajem 2023. je mijenjan Zakon o obveznim odnosima te je dodana odredba:

(2) Pristanak iz stavka 1. ovoga članka daje se u pisanom obliku koji je ovjerio sudac nadležnog suda ili potvrdio (solemnizirao) javni bilježnik ili je sastavljen u obliku javnobilježničkog akta.

Iako je davatelj uzdržavanja umro prije 6 godina, ako se tek sad donese rješenje o naknadno pronađenoj imovini, ne bi bilo loše napraviti i ovu potvrdu iz čl. 585. st. 2. Zakona o obveznim odnosima, iako je moj stav da ista nije nužna, odnosno da se ta odredba ne primjenjuje na vaš slučaj jer je davatelj uzdržavanja umro prije dodavanja te odredbe u Zakon o obveznim odnosima. 

Naravno, postavlja se pitanje i koji je sadržaj tog ugovora o doživotnom uzdržavanju te jesu li nasljednici davatelja uzdržavanja zaista uzdržavali primatelja posljednjih šest godina na način kako je to ugovoreno. Primatelj bi mogao tražiti raskid tog ugovora zbog neispunjavanja obveza iz istoga.

 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na preciznom odgovoru,pokušali su nasljednici iza smrti davatelja skrbiti o primatelju(ima mirovinu i može brinuti sam o sebi)ali je on to odbio,naime primatelj ima fikciju da on ima kćer ,koja je sudski utvrđivala očinstvo i izgubila spor,jer nije pristupila DNK analizi,

Dakle primatelj i ta "nevedena" kćer su satavili novi ugovor i ona rasprodaje imovinu iz predhodnog solimiziranog ugovora koji je satavljen s pokojnim davateljima uzdržavanja.

Što se tu može učiniti,puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija